İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

Evimizdeki tehlikeli maddeler

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Evimizdeki tehlikeli maddeler

Sevgili Okuyucular. Bir iki hafta size evimizde iç içe yaşadığımız sağlığımızı etkileyen kimyasal maddeler ve onlardan korunma şekilleri ile ailelere ve bireylere düşen görevlerden bahsedeceğim. Birkaç yüz yıl geri gidersek yaşamımızın çok çok kolaylaştığını görürüz. Bir günde Avrupa'yı boydan boya geçebiliyor, bir düğmeye dokunup aydınlanabiliyor, yine bir düğmeyle odun, kömür, külle uğraşmadan ısınabiliyoruz. Evet, teknoloji devrimi yaşamımızı çok kolaylaştırdı. Ancak bu kolaylıklar birçok kimyasalı da yaşamımıza soktu. Gittikçe artan hastalıklar ve gittikçe artan miktarda atık üretimine yol açtı. İşlerimizi daha hızlı, daha kolay ve etkili bir şekilde yapmamızı sağlayan temizlik malzemeleri, deterjanlar, boyalar, kişisel bakım ürünleri, tarımda kullandığımız suni gübre diye adlandırdığımız pestisitler, piller vs. gibi. İhtiyacımız olan bu ürünlerin hangilerinin tehlikeli olduğunu, bu ürünlerin kullanımı, saklanması konularında bilgimizin olması halinde evimizi ve çevremizi daha sağlıklı ve yaşanabilir düzeye dönüştürmemiz mümkün olacaktır. İlk adımımız, satın alacağımız ürünün etiketine bakmak olmalıdır. Etiketlerde ürünün tehlikeli olup olmadığı konusunda bilgiler ve işaretler vardır.

Bu işaretler, Yanıcı: Ateşte kolayca tutuşur ve yanar. Korozif/Kostik: Canlı dokuyu yakar ve tahriş eder.

Patlayıcı/Reaktif: Isı, basınç ya da farklı maddelerle reaksiyona girebilir. Patlayabilir.

Toksik/Zehirli: Solunması, yutulması ya da absorblanması halinde ölüme varabilen ciddi zararlar verir.

Radyoaktif: Hücreye ve genetik maddeye zarar verir. Demektir. Peki! Bu tehlikeli maddelerin atıklarını nasıl azaltabiliriz? Tehlikesiz ürünler, tehlikelilik özelliği az olan ürünler ya da alternatif ürünler kullanılabilir. Ancak tehlikelilik özelliği taşıyan bir ürünün kullanılması gerekiyorsa dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Şöyle ki; *İhtiyaç kadar satın alınmalıdır.*Tehlikeli ürünlerin etiket bilgileri okunmalı ve en az tehlikeli olanı tercih edilmelidir. Ürünün üzerinde tehlikelilik işaretleri ve bilgisi yoksa tehlikesiz olduğu anlaşılır. *Ürünün tamamı tüketilmelidir. *Tamamı tüketilemiyorsa ihtiyacı olan birine verilmelidir. *Tehlikeli ürün hakkında bilgi ve güvenli bertaraf yöntemleri araştırılmalıdır. Bu hususta  adresine başvurulmalıdır. Bu evsel tehlikeli ürünleri kullanırken nelere dikkat edelim? Diyorsanız; etiket bilgilerine uygun koruyucu eldiven, maske ve elbise kullanabilirsiniz. Asit ve bazların kullanımında dayanıklı kauçuk eldivenler takabilirsiniz. Tehlikeli kimyasalları solumamak için maskeleri kullanabilirsiniz. Sonra en çok dikkat edeceğiniz şey ortamın iyice havalandırılması olmalıdır. Bu tehlikeli ürünlerin kullanılmadığı zamanlarda kapaklarının sıkıca kapatılmalı, çocukların ve evcil hayvanların ulaşamayacağı, mümkünse kilitli bir yerde saklanmalıdır.

Alınacak ek tedbirleri de şöyle sıralayalım. Tehlikeli ürünlerin kullanılması sırasında varsa kontakt lensler çıkarılmalıdır. Tehlikeli ürünlerin kullanılması sırasında iş elbiseleri giyilmeli iş bittikten sonra çıkarılıp cilde temas eden bölümleri iyice yıkanmalıdır. Evet sevgili okuyucular, gerçekten önemli bu konuya, tehlikeli bu maddelerin atıklarını nasıl bertaraf edeceğiz? Sorusuna cevapla devam edeceğiz. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *