Büyükçekmece sahili yenileniyor
Yıllardır yazdık, çizdik, konuştuk, nihayet gerçekleştirilmek üzere adımları atılıyor.
Büyükçekmece sahili kökten yenileniyor.
Bu bölgede bulunan işletmelere boşaltma tebligatları gönderilmeye başlandı.
Son 30 yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden pek yardım ve destek alamayan Büyükçekmece İBB’nin el değiştirmesiyle bu dönemde yaşanan mağduriyetin bir kısmını telafi etmek üzere.
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün talebi ile proje başlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Büyükçekmece sahiline örnek bir kordon projesi yapmak için kolları sıvadı.
Proje ile ilgili kısa bilgiler vereceğim ama önce benim debi konuda önerilerim olacak.
Onlardan bahsetmek istiyorum.
İşte örnek alınacak kordon projeleri
Örneğim Büyükçekmece Belediye Binası yapımına başlanırken Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün Avusturya’nın başkenti Viyana bulunan 1883 yılından bu güne ayakta olan Viyana belediye sarayından yola çıkarak bu binayı projelendirdiğini açıklamıştı.
Bu örnekte olduğu gibi dünyanın bir çok sahilinde örnek kordon projeleri var.
Büyükçekmece sahili de yenilenirken bu kordonlar örnek alınabilir.
Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok.
İzmir Kordonu:
İzmir‘in en popüler yerlerinden biri olan kordon yolu, İzmir sahili boyunca hem manzarası hem de eğlence ve huzur dolu ortamıyla bilinen en güzel yerlerden birisi.
Şarkılara, filmlere, aşıklara ve sohbeti seven dostlara ev sahipliği yapan, insanların rahatça bisiklet ve yürüyüş yollarını kullandığı, çok sayıda kafe, restoran ve eğlence mekanını sahilden en az 50 metre uzaklıkta bulunduğu İzmir kordonu sadece ülkemizin değil dünyanın örnek aldığı bir kordon.
Dubai:
Arap Yarımadasında Birleşik Arap Emirliklerini oluşturan yedi emirlikten biri olan ve dünyanın en hızlı gelişen yerleşim yerleri arasında gösterilen Dubai, etkileyici yapılarının yanı sıra deniz boyunca uzanan sahil yoluyla da adından söz ettiriyor. Çevresinde pek çok restoran ve kafe sıralanan bu hareketli yol, yürüyüş yapmak ve manzara izlemek isteyenler için oldukça uygun bir durak olabilir.
Beyrut:
Beyrut‘ta, Corniche Al Manara olarak geçen bu sahil yolu, şehrin en sevilen ziyaret noktaları arasında bulunuyor. Geniş kaldırımlı üzerinde yan yana sıralanmış banklar bulunan Corniche Al Manara, balıkçıların, yürüyüş yapanların ve biraz deniz havası almak isteyenlerin akınına uğruyor.
Abu Dabi:
Abu Dabi‘de, Corniche Road ismiyle bilinen sahil yolunda dolaşmak oldukça keyifli. Konuklarına hoş manzaralar sunan bu yol, yaklaşık 8 kilometre uzunluğa sahip. Çevresinde kafe, restoran, çocuk oyun alanları, yürüyüş ve bisiklet parkurları da bulunan Corniche Road, hem turistlerin hem de yerel halkın gözdesi.
Doha:
Doha şehir merkezinin en yeşil bölgesi olan Kordon (Al Corniche), yaklaşık 5 kilometre uzunluğa sahip. Haftasonları ve tatil günlerinde Katarlı ailelerin piknik yaptığı bir sayfiye alanına dönüşen bu alan uzun bir yürüyüş yapmak isteyenler için de oldukça cazip bir alan. Sheraton Hotel ve İslami Eserler Müzesi arasında kalan Al Corniche, şehre gelen turistlerin de uğrak adreslerinden.
Atatürk evi geliyor
Şimdi elimizde bu örnekler varken, hem bunlardan faydalanmalı, hem bunlardan esinlenerek yeni ve çevreci başka figürler eklenmeli hem de Büyükçekmece ve İstanbul özelliklerinden istifade ederek yüzyıllarca yaşayacak bir proje geliştirilmeli.
Şimdiye kadar edindiğim bilgilere bakılırsa, Büyükçekmece Belediye binası önünden sahile kadar (Cumhuriyet Meydanının olduğu Alan) yaklaşık 2 bin araçlık otopark yapılacak.
Bu otoparkın üzerine Mustafa Kemal Atatürk’ün evinin bir benzeri (Avcılar sahilinde eski başkanlardan Mustafa Değirmenci yapmıştı) yapılacak.
Yapımı devam eden Büyükçekmece Yat Limanı’ndan başlanarak Gürpınar sahiline kadar denizin kenarında bir tek işletme kalmayacak.
Tamamı sahilden en az 50 metre içeri çekilecek.
Bu alanlar, ağaçlarla, bisiklet alanlarıyla, yürüyüş bantlarıyla, ve Büyükçekmece’nin simgelerinden birisi olan sahil tren yoluyla donatılacak.
Bu yollar Mimaroba sahiline kadar devam edecek.
Gürpıanar’dan Sinanoba’ya kadar sahilde bir tek işletme olmadan, tern, bisiklet yolu ve yaya yolu devam edecek.
Sahil herkesin kullanımına açılacak
Büyükçekmece sahilinde bulunan işletmelerin tamamı ‘ecrimisil’ olduklarından ne İBB’nin ne de Büyükçekmece Belediyesi’nin bu işletmelere her hangi bir müktesep hak sorumlulukları olmayacak.
Şayet sahilde yeni işletme mekanları olacaksa bunu da özel sektör yapıp kiraya verebilecek.
Tıpkı izmir kordonunda olduğu gibi.
Yine İBB’nin sosyal tesislerinden büyük olan bir tesisin de buraya getirilmesi düşünülüyor.
*
Haydi hayırlısı olsun.
Şahsen ben biraz heyecanlandım.
Zira Büyükçekmece sahilinde her yürüdüğümde sahil bandından bulunan mekanların bu sahile tecavüz ettiklerini, halkın tamamının kullanımına açık olması gereken alanların işgal edildiğini, güzelim sahilin imkanlarından ne o mekan sahiplerinin ne de yurttaşların tam anlamıyla istifade edemediğini söylemişimdir.