İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

Çiftçiye sahip çıkalım!

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Çiftçiye sahip çıkalım!

Çatalca'da Çiftçilik ile uğraşan kişi sayısı her geçen gün azaldıkça azalıyor. Babadan oğla da geçmiyor artık. Belli başlı çiftçiler var. Hatta parmakla gösterir hale geldik. "İlçede kimler tarım ile uğraşıyor" desen neredeyse isim isim sayacak hale geldik.

Peki bizi bu duruma ne getirdi?
Sebepleri bir hayli fazla. Geçtiğimiz yıllara şöyle bir bakarsak eğer, tarlamız kalmadı desek yeridir. Sata sata, parselleye parselleye hani öyle büyük oranlarda tonlarca ürün alabileceğimiz uzun uzun tarlalarımız kalmadı.
Çevremizden geçen tüm yollar aslında tarımımızın üzerine beton döktü. Bugün ekili gördüğünüz tarlaların yüzde 80'i diyeyim ben ama daha fazlası ile köylünün yadi Çatalca'da tarım ile uğraşanların değil. İcar dediğimiz kiralama yöntemi ile kiralıyor. Kimden? Yatırım amaçlı bu arazileri alanlardan. He o alanlar da şu n için veriyor kiraya. Yoksa tarım yapılsın diye almadı ha! İmar yok. Bir gün imar çıkarsa, lojistik imar alanı olursa, konut dışı kentsel çalışma alanı olursa diye bekliyor. Hoş bir çok tarlada da kaçaklar yapıldı, etraflarına tel örgüler çekildi. Oldu sana villa.
İşin özü son 3 yılda Çatalca'd tarım yapılan arazilerde yüzde en az 40'lık bir düşüş yaşandı. Ve yaşanmaya önümüzdeki yıllarda da devam edecek.

Ve bugün!
Sen çiftçiye "Gel mazotunu, gübreni benden kredi ile al. Hasat zamanı ürünün ile ödersin" de... Sonra hasat zamanı geldiğinde "Stoğum doldu. Git başka yere ver. Ban olan borcunu da nakit öde" dersen;
1- Tüccarın iştahını kabartır, devletin belirlemiş olduğu taban fiyat olan ton başına 2 bin 500 TL'yi 2 bin TL'ye kadar düşürmesine,
2- Üreticinin en güvendiği kurumlardan birisi olan Tarım Kredi Kooperatifine olan güvenin düşmesine,
3- Üreticinin ayçiçeği ekmekten uzak durmasına sebep olursun.
Ve tüm bunlar sebebi ile gelecek yıllarda bu ülke ayçiçeği ithal etmek zorunda kalır. Yad ayçiçeğine bağlı tüm ürünleri ithal etmek.
Yetkili ve etkili ne kadar kurum var ise, acilen bu işe bir çare çözüm üretmek zorundadır. Herkes taşın altına elini sokmalı, yerel idareciler, Kaymakam, Belediye Başkanı, Siyasi Parti İlçe Başkanları ve hatta STK'lar da çiftçi ile bir olmalıdır.
Seçim zamanlarında "Çatalca'yı gıda üssü, Çatalca'yı Tarım Kenti yapacağız" diyen kim varsa, e bir zahmet ortaya çıksın. Ve gereğini yapsın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *