CHP'nin adaylarını eğilim yoklaması belirleyecek
Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan CHP Merkez Yönetim Kurulu, YSK’nın açıklayacağı yerel seçim takvimini beklenmeden; yerel seçimler için adaylık başvurularının başlatılmasına karar verdi.
Bu karara göre; CHP’den belediye başkan aday olmayı düşünenlerin 1 Ekim ve 19 Ekim tarihleri arasında aday adaylığı başvurusunda bulunulması istendi.
Bu kararın sadece parti içi bir karar olduğu, il ve ilçe yöneticilerini bağlayacağı, milletvekili ve belediye başkanı gibi görevlerde bulunanları bağlamayacağı ifade edildi.
Kamu çalışanlarının adaylık başvurularının ise, YSK’nın belirlediği takvim çerçevesinde alınması kararlaştırıldı.
MYK toplantısında, belediye başkanlığı adaylığı düşünen il, ilçe ve parti yöneticilerinin bulundukları görevlerden istifa edecekleri tarihler de belirlendi. Buna göre CHP’de gönlünden belediye başkanlığı adaylığı geçiren il, ilçe başkanları ile parti yöneticileri 1 Ekim ile 12 Ekim tarihleri arasında istifa edecekler.
Bu arada CHP’de yerel seçimlerde aday adaylarının belirlenmesi konusunda hangi kriterlerin işletileceği konusunda karar vermek için MYK bir defa daha olağanüstü bir toplantı gerçekleştirecek.
Bu yazı kaleme alındığı sırada bu toplantının yapılması bekleniyor.
Yapılacak bu kritik toplantıda, mevcut milletvekillerine adaylık konusunda yeşil ışık yakılıp yakılmayacağı, mevcut belediye başkanlarının hangi kriterler çerçevesinde belirleneceği ve yeni adaylar için aranacak kriterlerin tek tek belirlenmesi bekleniyor.
Önseçim değil, eğilim yoklaması
Seçim takvimini belirleyen CHP MYK'sı aday adayları ortaya çıktıktan sonra ise birçok yerde eğilim yoklamalarına gidecek.
Peki neden 'ön seçim' değil de 'eğilim yoklaması?
Çünkü önseçim için tüzük değişikliği gerekiyor.
Oysa eğilim yoklaması olası bir MYK veya PM kararı ile alınabilinir.
Üstelik önseçim tüm ülkeyi kapsarken, eğilim yoklaması ise sadece karar verilen yerleri kapsayabilir.
Salıcı da açıklamıştı
CHP'nin örgütten sorumlu genel başkan yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı önceki gün yaptığı açıklama zaten eğilim yoklamasının yapılacağını kaydederek şunları söylemişti: “Eskiden beri Türkiye’de aday belirleme yönteminin ne olacağı konusunda merak edilen bir tane parti var o da CHP’dir. Çünkü CHP, bunları tartışır, konuşur, kendi içinde değerlendirir, örgütünün önünde bazen sandık koyar ön seçim yapar, bazen eğilim yoklaması yapar, bazen de merkezden belirler. Bu yöntemlerin hepsi önümüzdeki günlerde kullanılacak. Neden hepsi kullanılacak? Çünkü bir ile baktığınız zaman o ilin bütün ilçeleri ve büyükşehiri, aynı anda, aynı yöntemle belirlenebilecek yerler değil. Coğrafi nedenler devreye giriyor, bizim örgütümüzün oradaki gücü, performansı devreye giriyor, oradaki demografik özellikler, ekonomik durum, bunların hepsi devreye girdiğinde bizim bazı yerlerde ön seçim, bazı yerlerde eğilim yoklaması -belediye başkanlıkları için ayrı, belediye meclis üyelikleri için ayrı değerlendirmeler yapılabilir- dolayısıyla mümkün olduğunca sonuç alabileceğimiz yönetemi, örgütün görüşünü alarak ortaya koymak belirlememiz lazım. Mutlaka örgütün görüşü alınacak....”
Bölgemiz ilçelerinde son durum
“Geçmişte CHP’de görevler almış, hâlâ CHP için mücadele eden ama şuanda aktif bir pozisyonda olmayan arkadaşlarımızı, milletvekillerimizi, belediye başkanlarımızı, parti meclisi üyelerimizi, partide önemli görevler üstlenmiş arkadaşlarımızı da göreve çağırıyoruz. Amacımız şu; CHP’nin sokakta birlikte mücadele edeceği ruhu ortaya koymak, motivasyonu sağlamak ve CHP’yi bir bütünlük içinde, eskisiyle ve yenisiyle bütün insan kaynağını sahaya sürmek ve yerel seçim başarısı için motive etmek” diyen Salıcı, aslında bir anlamda adaylarla ilgi kriterlerin de ipucunu veriyordu.
Peki daha çok İstanbul 3.Bölge ilçelerini kapsayan ve CHP'nin elinde bulundurduğu ilçelerde adaylar ile ilgili sürprizler olabilir mi?
Çatalca.
Silivri.
Büyükçekmece.
Beylikdüzü.
Avcılar.
Bakırköy.
Ve AK Parti'nin elinde olmasına rağmen CHP'nin doğru ve çalışkan adayla seçimleri kazanabilecek yerlerden olan, Küçükçekmece ve Esenyurt.
Bu ilçelerin tamamını CHP çok önemsiyor.
Ve bu ilçelerin mevcut belediye başkanları bir çok elemelerden geçerek ya yeniden adaylık alacaklar veya bu ilçelerin bazılarında bayrak değişikliğine gidilecek.
Şimdi bana hangisi diye sormayın.
Altı ilçenin hepsinde de olabilir.
Yarısında da olabilir.
Daha fazlasında da olabilir.
Hiçbirisinde olmayacak demek fazla iyimserlik olur.
Ve Esenyurt ile Küçükçekmece'de de kesinlikle çok güçlü adaylar ile seçime gidilecek.
Bu ilçelerin Esenyurt'ta HDP'ye yakın aday, Küçükçekmece'de ise MHP'ye yakın aday profili ağır basacak.
Yeri gelmişken bir daha söyleyelim.
AK Parti ise bu ilçelerden Silivri, Küçükçekmece, Büyükçekmece ve Beylikdüzü'nde MHP'ye yakın isimleri aday göstermeye çalışacak...