İNTERNETTE SPOR GAZETECİLİĞİ!
Ama maalesef ki, özellikle 2000’li yıllardan sonra öne çıkan spor dallarımızın en başında futbolun geldiği konusunda tüm sporseverle hemfikirdir. Dünyada temaşa sporu olarak en çok izlenen spor dallarından biridir futbol. Özelikle profesyonel olması ve son yıllarda bütçeleriyle, Arap ülkeleri ve Çin başta olmak üzere bir çoğunun iştahını kabartan, ağzını sulandıran spor dalıdır.
Bireysel spor olarak tenis, takım sporu olarak Amerikan futbolu dışında gerek taraftar kalabalıklığı ve gerekse bireysel kazançlar göstergesi açısından milyarlarca Euro’luk bütçelerin telaffuz edildiği, sporseverlerin fenomeni olan bir spor dalı futbol.
Böyle olunca da spor medyası için, hem medya takibi, doğal olarak da haber yoğunluğu açısından en çok öne çıkan spor dalı. Yıllardır ulusal gazetelerimizin zaman zaman beş-altı sayfalık bölümünü kaplar futbol haberleri. Televizyon yayıncılığının da spor alanında en yoğun haberlerinin yer aldığı spor dalıdır. Son yıllarda iyice gündeme damgasını veren “Yeni Medya”da öne çıkan spor haberlerinde de baş aktör futbol haberleridr.
Televizyonlar, futbol haberlerinde; genelde maç yorumları ve hakem haberlerinin yanı sıra, masabaşı üretilen futbol haberlerin yorumlandığı spor programlarına odaklanırlar. O nedenle de, “ağzı olanın konuştuğu”, abartılı, daha doğrusu reytingleri etkilemeye yönelik sulanmış yorumların öne çıkaıldığı programlar sözde, “en çok izlenen programlar”dır.
Yeni dönemlerin gözdesi “Yeni Medya” iyice öne çıkmaya başlayınca ve sosyal medyanın etkin habercilik yöntemi spor haberlerine de yansıyınca internet spor gazeteciliği adından sözettirmeye başladı.
Tüm ulusal gazetelerimizin internet sayfaları var. Gazetelerini olduğu gibi elektronik ortama taşınmasından başka bir şey yapmıyorlar. Tüm hayatını elindeki akıllı telefonlarla yürütmeye çalışan genç, kadın, erkek herkesin gazeteleri-eğer takip ediyorlarsa-telefondan takip ediyor olmaları, geleneksel gazete satışlarını ne kadar etkiliyor cesaretle açıklanmıyor ama, çözümsüzlüğe mahkum bir kriz görüntüsü yansıtıyor. Bu durum, tirajların bugünkü görüntüsünden çok net belli oluyor. Tirajların durumu belli ama, sosyal medyanın kötü ve hoyratça kullanımı tüm hızıyla devam ediyor.
Sosyal medya kullanımındaki yanlışlar hep yazılıyor. Tüm bu yanlış kullanımların yaşamımızdaki olumsuz etkileri, tüm bu hoyrat kullanıma karşın, toplumu yönlendirmedeki zararları giderek artıyor. Elektronik iletişimin merkezi olan sosyal medyanın bu hızı nerelere varır bilinmez ama, kitlesel iletişimde, internetin son kaynağı sosyal medyayı iyi kullanmadığımız net belli.
Son zamanlarda bu olumsuzlukların en çok yoğunlaştığı alan ise; gazetelerimizin internette özel başlıklar altında çoğalan spor sayfalarının, asparagaslığı yansıtan haberleri. Ben oraları takip etmek zorunda olduğum için takip ediyorum ama, yaptıkları asparagas haberler artık dayanılır gibi değil. Özellikle transfer haberlerindeki asparagasa dayalı, kurgu berbatlığı içindeki haberleri, tamamen; sırf okunsun diye okuru aldatmaya yönelik haberlerdir.
Bu internet sayfaları, televizyonlardaki o berbat yorumlardan oluşan spor haberlerini gölgede bıraktılar çoktan. “Bomba transfer”, “Dünya yıldızı Türkiye’ye geliyor”, haberleri başlıkta abartma ve hiçbir dayanağı olmayan dedikoduya dayalı spor haberleri. Özellikle futbolcu transfer haberleri; sadece “tıklanma” adına internet okurunu, sorumsuzca kandırmaktan başka bir şey değil.
Bir başka konu ise; bu spor haberlerinde, habere ulaşabilmenin zorluğu. Haberi okuyabilmek için birkaç kez tekrarlanan başlık ve giriş paragrafı. Türkçesi bozuk, saçma, berbat bir haber kurgusunu kim bulduysa bravo yani. Bu yöntem; gazetelerin okunmasında, televizyonların izlenme oranlarında oldukça etkili futbol okuyucusuna yapılan en büyük ayıp.
Bindiğiniz dalı kesiyorsunuz! “Spor Gazeteciliği” gibi çok önemli bir kaynağı bu davranışlarınızla kurutmayın.