Endüstriyel şirketler genellikle farklı yerlerde bulunan fabrikalar, şubeler ve diğer kritik tesislerle coğrafi olarak dağıtılmış bir altyapı üzerinden faaliyet gösteriyorlar. Bu durum lojistik sorunlar, iletişim engelleri, operasyonların koordine edilmesindeki zorluklar, tutarlı kalite standartlarının sürdürülmesi ve yerel düzenlemelere uyumun sağlanması gibi bir dizi soruna yol açabiliyor.
Yukarıda belirtilen zorluklara ek olarak, birden fazla lokasyona sahip endüstriyel işletmeler düzenli olarak BT altyapısı ve bilgi güvenliği sorunlarıyla karşılaşıyor. Kaspersky'nin 'Coğrafi olarak dağınık işletmeleri yönetmek: zorluklar ve çözümler' (Managing geographically distributed businesses: challenges and solutions) başlıklı raporuna göre, üretim şirketlerinin %49'u siber güvenlik olaylarının etkili bir şekilde tespit edilmesi ve çözülmesinin en zorlu görev olduğunu düşünüyor. Ayrıca güvenlik önlemlerinin uygulanmasının izlenmesi (%46) ve uyumlu bir güvenlik politikası oluşturulması (%42) da önemli zorluklar olarak öne çıkıyor.
Katılımcıların neredeyse %30'u ağ arızaları veya kesintileri, hizmet ve uygulamaların düşük performansı ve yetersiz bağlantı kapasitesi gibi ağ sorunlarını düzenli olarak yaşadıklarını belirtiyor. Katılımcıların %38'i bu tür sorunlarla ayda bir ila üç kez karşılaşırken, %28'i birkaç ayda bir, %7'si ise her hafta karşılaştığını söylüyor.
Bir arıza veya kesinti sonrasında ağı eski haline getirmek için gereken süreye ilişkin olarak, katılımcıların çoğunluğu (%74) genellikle 1 ila 5 saate ihtiyaç duyduklarını belirtirken, %15'i 1 saatten daha az zaman harcadıklarını ve %10'u bir tam iş gününe kadar zamana ihtiyaç duyduklarını belirtiyor. Bu gibi kesinti süreleri önemli mali ve itibar kaybına yol açıyor ve dakika başına binlerce dolara, saat başına çok daha fazlasına mal olabiliyor. Bu nedenle, şirketlerin olası ağ kesintilerini önlemeleri ve ortaya çıkmaları halinde bunları hızla onarabilecek kapasitede olmaları önem taşıyor.
Kaspersky Güvenli Erişim Hizmeti Edge İş Geliştirme Müdürü Maxim Kaminsky, şunları söylüyor: "Endüstriyel işletmelerdeki ağ sorunları genellikle gecikmelere, üretim seviyelerinde düşüşe, mali kayıplara ve itibar risklerine neden olur. Bir ağ çöktüğünde iletişim ve iş süreçleri kesintiye uğrar, çalışanlar önemli bilgilere erişimlerini kaybeder. Tüm bunlar üretkenlikte düşüşe yol açar ve hatta müşteri güvenine zarar verir. Bu nedenle şirketler iş sürekliliğini sağlamak için operasyonlarını koruma altına almalıdır. Ağ sorunlarının potansiyel nedenlerini anlayarak ve zamanında stratejik önlemler alarak şirketler bu zorluklarla mücadele edebilirler ve tüm süreçleri koruyabilirler."