Diş hassasiyeti dişlerin soğuk sıcak tatlı yiyecek ve içeceklere karşı vermiş olduğu huzursuzluk ve ağrı hissiyatıdır.
Diş hassasiyeti dişlerin soğuk sıcak tatlı yiyecek ve içeceklere karşı vermiş olduğu huzursuzluk ve ağrı hissiyatıdır.
Diş hassasiyetinin nedenleri nelerdir?
Dişler 3 tabakadan oluşmaktadır. Dışarıdan içeriye doğru en üst tabaka mine orta tabaka dentin ve en içeride ise dişlerin hissiyatını sağlayan pulpa dediğimiz canlı tabaka bulunmaktadır. Diş hassasiyetinin temel nedeni dişlerin mine veya dentin tabakalarında bir sebepten dolayı aşınma veya kırılma olması sonucu pulpa tabakasının dış ortama daha korunmasız hale gelmesi durumudur. Yani iletimden sorumlu canlı tabakanın koruyucu kalkanlarının ortadan kalkması durumu olarak da değerlendirilebilir.
Diş hassasiyetini artıran durumlar nelerdir?
Diş hassasiyetini artıran durumların başında dişlerdeki çürükler gelmektedir. Çürümüş bir dişte madde kaybı olduğundan dişin sinirleri dış ortamlara sıcak ve soğuğa hatta tatlıya aşırı duyarlı hale gelebilir. Bunun dışında diş kırıkları veya diş aşınmaları da aynı şekilde madde kaybı demek olduğundan çürük dişte olduğu gibi ağrı ve hassasiyetlere sebep olabilir. Aşırı sıcak ve soğuk gıdaların hemen ardı ardına tüketilmesi dişlere şok etkisi yaratacağından diş hassasiyetine sebep olabilir. Bunların dışında geceleri diş sıkan hastalarda diş sıkmaya bağlı kök yüzeylerinde veya diş yüzeylerinde olan aşınmalar diş hassasiyetine sebep olmaktadır. Köklerin bariyeri olan diş etlerinin çekilmesi de diş hassasiyetine sebep olan faktörler arasında sayılabilir.
Diş hassasiyetinin belirtileri nelerdir?
Diş hassasiyeti 2 şekilde kendini gösterebilir. Birincisi dışarıdan etki olmadan durduk yere dişlerin ağrıması ki bu tip hassasiyet daha çok ciddiye alınmalıdır. İkincisi dış etkenler yani sıcak soğuk tatlı ve ekşi tüketmeyle oluşan hassasiyet. İkisinde de ortak belirti sızlama olarak belirtilebilecek huzursuz bir ağrı durumudur.
Diş hassasiyeti hangi ağız ve sağlık sorunlarının belirtisi olabilir?
Diş hassasiyeti çürüklerin, kırıkların, mine çatlaklarının, sert fırçalama sonrası diş aşınmalarının, dişeti çekilmelerinin, diş sıkmanın veya kötü yapılmış dolgu ve restorasyonların belirtisi olabilir.
Diş hassasiyetini önleme şansımız var mıdır?
Diş hassasiyetini önlemek istiyorsak ilk yapacağımız iş muhakkak diş hassasiyetinin sebebini bulmak için diş hekimine başvurmaktır. Sonrasında hassasiyete sebep olan etkeni ortadan kaldırmak en temel tedavi şeklidir. Hassasiyet sebebine göre hekiminiz dolgu ve restorasyonlarla hassasiyeti giderecektir. Gerekli olan bazı durumlarda diş hassasiyetini önleyebilecek bazı diş macunları veya fırçaları koruyucu amaçlı sizlere mutlaka önerecektir.
Diş hassasiyeti tedavi yöntemleri nelerdir?
Diş hassasiyeti tedavi yöntemleri hassasiyet durumuna ve sebebine göre değişir. Çürük hassasiyeti tedavisi dolgu, şiddetli ağrı ve hassasiyete sebep olan derin çürük hassasiyeti tedavisi kanal tedavisi ile yapılmaktadır. Kırıklara bağlı hassasiyetlerde dolgu veya kaplamalar tercih edilebilir. Diş eti çekilmesine bağlı hassasiyet durumlarında diş eti tedavileri, diş sıkma sonucu oluşan hassasiyet durumlarında ise oluşmuş olan aşınmaları kapatmak ve gece plağı tedavisi yapılmaktadır. Kötü yapılmış dolgu ve restorasyonların sebep olduğu hassasiyet durumlarında yapılan işlemleri yenilemek hassasiyeti geçirecektir. Mine çatlaklarına bağlı oluşan hassasiyet durumlarında özel tedavi yöntemleri diş hassasiyetine çare olabilmektedir.