Tamamen yerli imkanlarla geliştirilen AKYA torpidosu, Türk savunma sanayisinin önemli başarılarından biri olarak dikkat çekiyor. Denizaltılardan hem su altı hem de su üstü hedeflerine karşı kullanılabilen bu yeni nesil ağır sınıf torpido, sahip olduğu gelişmiş teknolojik özelliklerle ön plana çıkıyor.
HEDEFİ BULMAK İÇİN GÜDÜM TEKNOLOJİSİ
AKYA, yüksek hız kapasitesi, uzun menzil ve hem aktif hem de pasif sonar güdüm sistemi ile donatılmış durumda. Ayrıca, dahili güdüm özelliğinin yanı sıra fiber optik kablo üzerinden harici güdüm yeteneği sunuyor. Bu özellikleriyle AKYA, su üstü hedeflere karşı dümen suyu güdümünü de etkin bir şekilde kullanabiliyor.
MENZİLİ KAÇ KM?
AKYA'nın teknik detaylarına bakıldığında, torpidonun 50 kilometrenin üzerinde bir menzile ve 45 knot hız kapasitesine sahip olduğu görülüyor. Denizaltılar ve su üstü gemileri gibi çeşitli hedeflere karşı etkili olabilen bu torpido, akustik karşı tedbir kabiliyeti ile dikkat çekiyor.
MOTOR SİSTEMİNDEKİ ELEKTRİK DESTEĞİ
Savunma sanayii uzmanları, AKYA'nın su altı şok etkili duyarsız harp başlığı ve yüksek enerjili kimyasal bataryası sayesinde etkili bir vurucu güce sahip olduğunu belirtiyor. Fırçasız DC elektrik motoru ve ters dönüşlü pervane sistemine sahip olan torpido, gelişmiş tahrik sistemiyle de ön plana çıkıyor.
AKYA'nın yanı sıra, Türk savunma sanayisinin diğer önemli deniz sistemleri ürünleri de dikkat çekiyor. Bunlar arasında yeni nesil hafif sınıf torpido ORKA, denizaltı savunma harbi roketi ve atıcı sistemi DSH, ve gemisavar füzesi ATMACA yer alıyor. Bu ürünler, Türkiye'nin savunma alanındaki yerli üretim kapasitesini ve teknolojik gelişimini ortaya koyuyor.