KÂL İLMİNE BAĞLI HAL İLMİ

Tasavvuf literatüründe ağızlara pelesenk olmuş bir cümledir "tasavvuf kâl ilmi değil, hal ilmidir". Galat cümle midir bilemiyorum, ancak ne hal ne de kâl tek başına fayda etmez.

Perşembe 04 Nisan 2024 00:00
YAŞAMI ESTETİZE ETMEK

İnsan dünyaya tertemiz bir kul olarak gelir. Akli ehliyetini kazandığı andan itibaren de işlediği fiillerden tek başına sorumludur.

Perşembe 28 Mart 2024 03:00
HÜZÜN İLE CİHAD

Gerçekten yürekten iman edenler kesinlikle dünya üzerinde yapayalnızlar. İman edenleri ancak Allah anlar, ancak onun rahmeti insana huzur verir, hüzünlerini giderir. Hatta o öyle bir haldir ki kuytu bir köşede Allah'ı ile dertleşmek, kimsenin bilmediği yaralarını deşmek, ancak O'na açmakla muazzam bir zevk duyar.

Perşembe 21 Mart 2024 03:00
HİKMETİ İLAHİ

Hani derler ya büyüklerimiz, vardır bir hikmeti ilahisi. Duymuşuzdur değil mi bu sözü? Kuran-ı Hakim ayındayız malumunuz. Yani dinimizin kitabının peygamber efendimize vahyedildiği Ramazan ayına giriş yaptık. Şükür bugün dördüncü günündeyiz. Evet, hikmet kelimesi büyük bir kelime. O yüzden kitabımıza hakim de denilmiştir. Yani hikmetler gösteren kitap. Hikmeti bize açan bilgilerdir. Bir arının bal yapmasındaki olağanüstü bilgiler silsilesi bize hikmettir. Çünkü arının başlı başına kendi varlığı bile içinde derin anlamlar barındırır. Arı'nın çiçeklerden polen toplaması hatta arıların koloni şeklinde yaşaması. Kraliçe arıyı beslemeleri. Arı'nın balı değil sadece bugün polenlerinin de büyük şifalar barındırdığı bilimsel gerçeklerle açıklanmış olması. Sadece bu arı ve bal, polen ilişkisinden yola çıkarak araştırdığımızda bilim adamlarının vardıkları sonuçlar hayret verici olarak karşılanıyor. Bunun gibi nice bilgiler alemin içinde saklı duruyor. İnsanoğlunun keşfedilmesini bekliyor.

Perşembe 14 Mart 2024 03:00
YAREN YİNE GELDİ

İnsanı gösteren sevgidir. Her şeyi sevgiden yaratan Allah'u Teala, Adem'e eşyanın isimlerini öğretti.

Perşembe 07 Mart 2024 03:00
DAVA İNSANI OLMAK

Dava insanı olmak hem de bu zamanda!

Perşembe 29 Şubat 2024 00:00
YILDIZLAR ALTINDA

Hepimiz aynı gök kubbenin altında koskocaman bir insanlık ailesi olarak yaşıyoruz. Bu öyle büyük bir etkileşim potansiyeli ki bunun farkında olmalıyız.

Perşembe 22 Şubat 2024 03:00
KIZILDERİLİDEN GAZZELİYE

Siyonizm son 200 yıla sığdırılan Filistin'deki topraklara geri dönme düşüncesi olarak nitelendiriliyor. Bu geri dönüş için benimsenecek her türlü hareket bir siyasi düşünce etrafında şekillendi.

Perşembe 15 Şubat 2024 03:00