KARAMÜRSELLİ AYDIN DEMİR

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Yiğit nâmıyla anılır demiş atalarımız, Aydın Demir'in de bilinen lâkabı memleketinden dolayı Karamürselli'ydi. Yağlı güreş âleminde herkes onu Aydın Demir olarak bilir, tanır ama gıyabında konuşurken Karamürselli derdi kısaca. Doğup büyüdüğü şehir bir nevi marka olmuştu kendisinde.

Geçen hafta rahmet-i rahmana kavuştu koca usta. 81 yaşındaydı ve bir süredir de rahatsızdı. Allah rahmet eylesin, sevenlerinin başı sağ olsun.

Bizim kuşağın serencamını yakından takip ettiği en efsane yağlı güreş kahramanı Aydın Demir’di. Hocası Kara Ali’yi biz pek hatırlamayız, o devirde şimdiki gibi ne matbuat vardı ne de televizyonlar bugünkü imkânlara sahipti. Tercüman Gazetesi’nde Ali Gümüş Abimiz güncel güreş haberlerini yazardı da haberimiz olurdu. (Bir de Murat Sertoğlu’nun meşhur güreş tefrikaları vardı orta sayfalarda bize güreşi sevdiren, mübarek adam Koca Yusuf’un rakibini kündeleyip atacağı sahneyi yaklaşık bir hafta boyunca hikâye etmişti de hepimiz ha bugün ha yarın deyip o tuşu kaç gün beklemiştik kim bilir?)

Neyse o ortamda işte tanıyıp sevdik biz Aydın Demir’i. Bölük pörçük izleyebildiğimiz ilk senelerde çayırda fırtına gibi esiyordu. Ustası Kara Ali ile attığı efsane 1970 Kırkpınar final güreşi berabere bitmişti ve kulaktan kulağa istese ikisinin de birbirini yenebileceği ama kıyamadıkları için beraberliğe razı geldikleri anlatılırdı. Paça kazık en bilinen ve onun adeta “imza” yeniş oyunuydu. Çayırda pehlivan bilirdi ki Karamürselli’ye paçayı kaptırdın mı geçmiş olsun o iş bitti demektir.

Gerçek Altın Kemer’i 1976-1977 ve 1978 ‘de üç kez ve üst üste kazanarak ömür boyu sahibi oldu. Bu altın kemer dışında 40’ı altın olmak üzere 50 madalyası ve yaklaşık 40 da kupası vardı evindeki salonunda. Kocaeli’ne bağlı Karamürsel tarihin her döneminde ata sporumuz güreşe olan muhabbetiyle bilinen şirin bir yurt köşemizdi zaten Aydın Demir’den sonra başta başka bir efsane Ahmet Taşçı ve Kadir Birlik olmak üzere birçok güreşçi yetişti o topraklardan ne mutlu ki.

Ayrıca bir de Devlet Sporcusu unvanı vardı Aydın Demir Usta’nın. TBMM tarafından kendisine verilen bu statüyü sonuna kadar hak eden bir duruşu vardı ömrünün sonuna kadar. Cenazesi de Devlet Töreni ile oldu zaten adına yakışır biçimde. İnna Lillahi ve İnne İleyhi Raciun.

Hepimize sevdiklerimizle birlikte güzel bir hafta dileklerimizle,