BOZKURTLARIN DİRİLİŞİ

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Mili futbolcu Merih Demiral, Avusturya'ya attığı gol sonrasında Bozkurt işareti yaptı ve karşılaşmanın son dakikasında kaleci Mert Günok inanılmaz bir kurtarışa imza atarak gurur dolu bir gece yaşandı. Ardından Avrupa'da Türk fırtınası.. Adeta "BOZKRUTLARIN DİRİLİŞİ"

Dünyanın efsane sporcuları arasına yerleşen Naim Süleymanoğlu sadece kırılamaz rekorlara imza atmadı. Rekortmen bir sporcu olarak değil, Bulgaristan'daki Türklerin gördüğü zulmü dünyaya duyurmasıyla tarihe geçti. Naim Süleymanoğlu, 1988 Seul Olimpiyatları'nda 6 dünya, 9 olimpiyat rekoru kıran ve “Dünyanın en iyi haltercisi” seçilen Naim Süleymanoğlu, 3 Ekim 1988'de “Everybody Wins” başlığıyla Time dergisine kapak oldu. Naim Süleymanoğlu da defalarca Bozkurt yaparak “Türküm” demişti.

"Yol gösterici, başarı ve gurur"

Bozkurt sadece  Türkiye'de değil özellikle Azerbaycan, İran'daki Türkler, Suriye, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Batı Trakya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Irak , Kosova, Makedonya, Kırım gibi ülkelerde bu sembol "başarı ve gurur" için kullanılmaktadır.  

Bozkurt Sembolü: Bozkurt sembolü tarihte Türk hakanları tarafından başarı anlamına gelen bir zafer işaretidir.  

Batıya göç eden Hun, Kıpçak, Peçenek Türkleri aynı zamanda bu işareti Soy belirtir olarak yani "Ben Türküm" manasında da kullanmışlardır. Öyle ki bu sembole 10. yy. İranlı Şair Firdevsi'nin Şehname adlı eserinde de rastlanmaktadır.

Türk kadınların minyatürünün yer aldığı bu eserde Bozkurt işareti yapan kadınlar resmedilmiştir.  Çin'de çıkarılan eserlere bakıldığında Bozkurt İşareti yapan Türk hakanı heykeli ilgi çekicidir.

Bozkurt işaretinin, İslamiyet öncesi Göktürk döneminde ve diğer Türk devletlerinde, Türk hakanlarının zafer işareti olduğu, mağaralarda bulunan 6. yüzyıla ait “Türk hakanı heykeli” ile apaçık anlaşılmıştır.

Büyük Önder Atatürk, ilk damga pullarına Bozkurt resmini koymakla onu milli sembol kabul etmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti devlet armasındaki Bozkurt figürü Atatürk tarafından koydurulmuştur.

Atatürk emri ile Bozkurt figürlü 5 TL basılmıştır.

1931 yılında Atatürk tarafından bastırılan, üzerinde Bozkurt, Demirci, Örs ve Çekiç resmi olan posta pulu basılmıştır.

Atatürk döneminde Kahramanmaraş kalesine yaptırılan bayrak tutan Bozkurt heykeli hala gündemdedir.

Atatürk'ün, Malatya Mebusu Dr. Hilmi beye yazdırdığı Bozkurt Cumhuriyet Marşı vardır.

Atatürk dönemi CHP logosunda Bozkurt vardır.

Cumhuriyetimizin 10. yılı dolayısıyla hazırlanan Bozkurt olan bir afiş tüm ülkede asılmıştır.

Günümüzde ilk TBMM'nin açıldığı Ankara-Ulus Heykelinin tabanlarında Bozkurt'lar hala Türklere yol gösterici olarak vardır.

Günümüzde bozkurt işareti başta MHP ve Ülkü Ocakları olmak üzere Türk Milliyetçileri tarafından kullanılmaktadır. Özünde binlerce yıldır “BEN TÜRKÜM” demek olan bu kurt başı işareti Avrupa’yı bir kez daha titretti…