77. BAFTA ÖDÜLLERİ

Milena Berfin GÜLDOĞAN
Tüm Yazıları
İngiltere'nin Oscar'ı BAFTA Ödülleri 77.kez sahipleriyle buluştu. Geceye 2023'ün en çok ses getiren 2 filmi damga vurdu.

Ülkemizde hala vizyonda olan Lanthimos’un Poor Things’i gecede 11 dalda aday gösterilip 5 ödül kazanırken; En İyi Film, En İyi Yönetmen gibi önemli ödüller ise 13 adaylığın 7’sinde başarılı olan Oppenheimer’a gitti. İki filmin başrolü de ‘En İyi Oyuncu’ kategorisinde kendi dallarının en iyisi seçildiler. Oppenheimer ödül sezonunda törenlerin birçoğunda boy göstermiş olsa da yakın dönemde Poor Things’in ödül aldığını daha çok duyuyor olacağız. Eleştirmenlerden hem olumlu hem olumsuz birçok eleştiri toplayan iki film de günün sonunda yapılan PR’ların hakkını verecek alt yapıya sahip olduğundan, gecelerden birden fazla ödülle dönmelerine artık şaşırmıyoruz diye düşünüyorum.

GÜNDEMDEN

Bu haftanın maddeleriyle sizleri hızlıca güncelleyeyim;

 

Kültür sanat dünyasını, tiyatro ve sinema haberlerini takip edebileceğimiz Biletinial Artı Youtube kanalı yayın hayatına yakın zamanda güncel içeriklerle başlıyor. Kanal Hakan Gerçek’in ‘III. Richard : Niçin Yaptım’ performansının özel gösterimiyle ve ardından Gerçek ile yapılacak söyleşi ile seyircisine merhaba diyecek.

Ajda Pekkan’ın, 12 Haziran’da BJK Tüpraş Stadyumu’nda vereceği konserin biletleri dün satışa çıktı. Süperstar, konserde hem sevilen şarkılarına hem de sanatçı dostlarıyla yapacağı düetlere yer verecek.   

 

25 Şubat’a kadar The Ritz-Carlton Residences B Blok Fulya girişinde, 24 sanat galerisinin bir araya gelerek düzenlediği “Art Show : Galeriler Buluşması” Bilgili Holding’in ana sponsorluğunda ücretsiz şekilde sanatseverlerle buluşuyor. Gitmeden önce sergi ziyaret saatlerini kontrol etmeyi unutmayın.

 

Levent Çalıkoğlu küratörlüğünde ve İrem Büşra Çoşkun’un asistan küratörlüğünde hazırlanan Botter Sergileri’nin ilki “Solo Botter : Selma Gürbüz” 14 Nisan’a kadar Casa Botter’de ziyaret edilebilecek. 2021 yılında aramızdan ayrılan Selma Gürbüz’ün genç yaşında başladığı sanatını ve farklı disiplinlerle yarattığı görsel dünyasını tekrar görme şansınızı ihmal etmeyin.

 

Geçtiğimiz Kasım size Pop-Art hareketinin öncüsünün eserlerinin “Andy Warhol Pop-Art Sergisi”nde ziyaret edilebileceğini haber vermiştim. Eğer hala gitmediyseniz veya bir şekilde takviminiz uymadıysa; 31 Mart’a kadar İstanbul Lale Müzesi’nde sergi devam ediyor. Gitmek için son fırsatınızı kaçırmayın.

 

BUGÜN İZLEYİCİLERİYLE BULUŞACAK FİLMLER

Başrollerinde Şahan Gökbakar ve Seda Türkmen’i izleyeceğimiz Erdal ile Ece filminde yönetmen koltuğunda Togan Gökbakar’ı görüyoruz. Modern evlilik dünyasını mizahi dille ele alan film bugün vizyonda.

 

Ampüte Futbol Milli Takımı’nın önemli ismi, Türkiye’nin ilk bedensel engelli beden eğitimi öğretmeni Barış Telli’nin gerçek hayat öyküsünün anlatıldığı ‘Hayatla Barış’ filminde başrolde Taner Ölmez’i izliyoruz. Küçük yaşta bir kaza sonucu, hayatını çabalayarak kazanmak zorunda kalan ve her zorluğa rağmen birçok başarıya imza atıp herkese ilham kaynağı olan Telli’nin hikayesinin senaryolaştırılmasının arkasındaki isimler ise Koray Yeltekin ve Caner Erzincan.

 

Creep ve Triangle filmlerinden tanıdığımız Christopher Smith’in yeni filmi Consecration’ın senaryosu Laurie Cook imzası taşıyor. Grace, rahip olan erkek kardeşinin ölümünün sebebini öğrenmek için Mount Savior Manastırı’na gider ve kendini kutsal bir ayinin içinde bulur.

 

2023 Cannes Büyük Ödül’e layık görülen The Zone of Interest; Auschwitz komutanı Rudolf Höss ve eşi Hedwig’in kamp yakınında aileleri için bir hayat kurmaya çalışmalarını anlatan filmin yönetmeni Jonathan Glazer. Bir Film tarafından dağıtımı yapılan film; ABD, Birleşik Krallık ve Polonya ortak yapımı.