​AYBÜKE: ÖĞRETMEN OLDUM BEN!

Milena Berfin GÜLDOĞAN
Tüm Yazıları
24 Kasım Öğretmenler Günü. Bee Yapım ve TRT ortak yapımı Aybüke: Öğretmen Oldum Ben! filmi bugün özelinde vizyonda.

24 Kasım Öğretmenler Günü. Bee Yapım ve TRT ortak yapımı Aybüke: Öğretmen Oldum Ben! filmi bugün özelinde vizyonda. 2017 yılının Haziran’ında hain bir saldırı sonucu henüz 22 yaşındayken hayatını kaybeden müzik öğretmeni Şehit Aybüke Yalçın’ın hayatını anlatan filmin yönetmenliğini Murat Onbul üstlendi. Öğretme arzusu ile yanıp tutuşan gencecik bir hayatın nasıl da kaybolup gittiğini filmin fragmanını izleyince bile tekrar hatırlıyorsunuz; bu film günün anlam ve önemine özel vizyon tavsiyesidir.

Joker’deki oyunculuğu ile dillerden düşmeyen Phoenix’in yeni filmi de bugün vizyona giriyor. Ridley Scott’ın yönetmen koltuğunda oturduğu Napolyon filmi Napolyon Bonapart’ın yükselişini ele alıyor. Joaquin Phoenix’e başrollerde Vanessa Kirby ve Tahar Rahim eşlik ediyor.

Gişeler bu hafta çok yoğun olmasa da Başka Sinema’dan da güzel bir film önerisi yapabilirim. Yine bugün vizyona girecek olan Almanya yapımı Afire (Kızıl Gökyüzü) filmi dünya prömiyerini 73. Berlin Film Festivali’nde yapmış ve Gümüş Ayı Ödülü kazanmıştı. Doğal elementleri konu alan üçlemenin ikincisi olarak çekilen filmde adından da anlayabileceğiniz gibi sarı bir sıcak, kurşun kadar ağır bir bunaltı, havada uçuşan yoğun duygular, alevler içerisinde yanan bir aşk ve gün yüzüne çıkan kıskançlık temaları yer alıyor.

Demirkubuz’un en sevilen ikilisi Masumiyet/Kader; beyaz perdede izlemek isteyenler için 25 Kasım’da arka arkaya seanslarla sadece Biletinial Torun Center sinemalarında olacak. Yönetmenin yeni filmi ‘Hayat’ vizyona girmeden önce biraz nostalji yapmak ve güzel tiradlar dinlemek için biletinizi hemen almayı unutmayın.

Pop Art

Size önermek için bu hafta da birçok sergiyi kendime not aldım; 15 Aralık tarihine kadar Bor Sanat’ta Parçalar ve Haller sergisini, 14 Şubat’a kadar Kalyon Kültür’de Jisbar İstanbul’da sergisini ücretsiz gezebilirsiniz. Renklerin büyüsüne inanlar ve pop art sevenler İstanbul Lale Müzesi’ndeki Andy Warhol sergisini kaçırmamalılar. Kendine has akımlarla sanatını döneminin ötesine taşıyan Warhol’un en önemli eserlerini görmeniz için gitmeniz gereken bir sergi. Not almanızı istediğim bir diğer etkinlik de; iki yılda bir dünyanın baka şehirlerinde düzenlenen ve 2023 yılı sergisine İstanbul’un ev sahipliği yaptığı ‘Mediations Bienali. Artİstanbul Feshane’de 11 Aralık’a kadar ziyaret edebilirsiniz. Bu bienalin ne denli önemli olduğunu İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat “44 ülkeden 17 küratör ve 154 sanatçının buluştuğu bir sergiyle karşınızda oluyoruz.” sözleriyle açıkça ifade etmiş. Böyle büyük çaplı işleri, dünya sanatını ortak paydada buluşturan kültürel girişimleri güzelim şehrimiz İstanbul’umuzda her daim görelim isterim. Böyle sergilerin hep var olabilmesi, sürdürülebilir olması için sanatseverin ilgisinin yoğun olması da çok önemli. Kaliteli bir zaman için ‘Ben Başka Bir Sen, Sen Başka Bir Ben’ başlığıyla hazırlanan bienali ziyaret etmeyi unutmayın.

Yoros Kalesi kahvaltıcıları

Yoros Kalesi’ne hiç gittiniz mi? Anadolu Kavağı’nın en tepesinde, muhteşem bir manzarayla 700 küsur yıldır sapasağlam duran Yoros Kalesi’nin tarihinden size biraz bahsedeyim. Çok uzun süre Cenevizlilerin hakimiyetinde kalmış olmasından ötürü Ceneviz kalesi olduğu sanılsa da Yoros Kalesi Doğu Roma dönemine tarihlenir. Adının nerden geldiği tam bilinmese de bazı kaynaklar Hieron kelimesinden türediğini yani ‘kutsal yer’ anlamına geldiğini; bazı kaynaklar ise ‘uygun rüzgarlar’ anlamına gelen Ourios kelimesinden türediğini iddia ediyor. Bu arada Ourios aynı zamanda Antik Çağ tanrılarından Zeus’un da sıfatı. Günümüzde kısmen ayakta olan kaleyi ziyaret etmenizi tarihsel açıdan tavsiye ediyorum tabii ama dürüst olmak gerekirse bu önerimin asıl sebebi hafta sonu kahvaltı anlayışınızı arşa çıkaracak olan kalenin altındaki kahvaltıcılar… Bir Pazar sabahı kendinizi İstanbul’un keşmekeşinden uzak bir yerde kahvaltı yaparken hayal ediyorsanız alın size öneri gibi öneri; Yoros Kalesi!

Kaleye çıkış yolu boyunca yer alan kahvaltıcılarda güzel bir sabah keyfi yaptıktan sonra aşağı yürüyerek inmenizi tavsiye ederim. Böylece hem Anadolu Kavağı’nın güzel sokaklarını keşfetmiş olursunuz hem de yeşillikler arasında yol boyunca birçok açıdan İstanbul’un boğaza kavuşmasına şahitlik edebilirsiniz. Eğer gününüzü Kavak’ta geçirmek için ayırdıysanız sahildeki balıkçılarda güneşi batırmadan dönmeyin. 

Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü. Baş öğretmenimiz Mustafa Kemalimizin ışığında ilerleyen, onun açtığı yolda ufka yürümeyi hedefleyen çocuklar yetiştiren, en yüce mesleklerden birini seçerek geleceğe yön veren tüm öğretmenlerimizin günü kutlu olsun…