ULAK Haberleşme Genel Müdürü Ruşen Kömürcü, TEKNOFEST’te ilk kez paydaş olduklarını belirterek, Kablosuz Haberleşme Yarışması'nın yürütücülüğünü üstlenmenin mutluluğunu ifade etti. Kömürcü, Antalya'da gerçekleşen yarışmada ilk üçe giren takımlarla TEKNOFEST Adana'da bulunduklarını aktararak, bu yarışmanın ULAK'ın inovasyon faaliyetlerinin ve mühendislik programlarının önemli bir parçası olacağını vurguladı.
5G Çözümleriyle Geleceğe Hazırlanıyor
Kömürcü, ULAK'ın İstanbul Medipol Üniversitesi'nde tanıttığı 5G çözümlerinin de TEKNOFEST Adana'da sergilendiğini dile getirdi. "5G özel şebeke sisteminden ilk sinyal alınması bizim için büyük bir önem taşıyordu. Bu, yerli ve milli haberleşme çözümlerimizin gelişimi için kritik bir deneme aşamasıydı" diyen Kömürcü, kapalı devre sistemle saniyede 1,4 gigabit hıza ulaşmanın heyecan verici olduğunu aktardı. ULAK, 2025’te 5G ihalesini, 2026’da ise uygulamaları gerçekleştirmeyi planlıyor.
İnsansız Hava Araçları ve Yeni Teknolojiler
TEKNOFEST Adana’da sergilenen diğer önemli bir ürün, ANKA insansız hava aracı için geliştirilen UYGAR Haberleşme Podu oldu. Bu pod, 20 bin feet yükseklikten 20 saat boyunca 2,5 kilometrekarelik bir alanda kablosuz iletişim sağlama kapasitesine sahip. Ayrıca, yeni versiyonu tanıtılan SD-WAN güvenli ağ çözümü de dikkat çekiyor.
Kömürcü, TEKNOFEST'in Türkiye'nin teknoloji alanında büyümesine ve yeni teknolojilerin keşfine önemli bir katkı sağladığını belirterek, etkinlikte yer almanın gurur verici olduğunu ifade etti.
TEKNOFEST, gençlere teknolojiye ilgi duymaları yönünde bir farkındalık oluşturarak, milli çözümler ve yenilikçi projelerle dolu bir gelecek için önemli bir platform sunuyor.