Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi ve Türkiye'nin en büyük askeri gemisi olan TCG Anadolu, Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi olarak öne çıkıyor.
Türkiye'yi savunmadan saldırıya geçiren gemi
Yapımı Sedef Tersanesi tarafından üstlenilen TCG Anadolu'nun yerli katkı oranı yaklaşık %70 olarak öne çıkıyor. Öne çıkan bir diğer detay ise, bu geminin Türkiye'yi savunma pozisyonundan saldırı pozisyonuna geçirdiği... Zira yüzen bir ordu olması sebebiyle Türkiye'nin kendi sınırlarından çok uzakta operasyon yapmasına imkan sağlıyor.
Dünyada bu ölçekte gemilere sahip olan yalnızca 12 ülke bulunuyor.
TCG Anadolu'nun özellikleri
İstanbul Tuzla’da Sedef Tersanesi'nde inşa edilen TCG Anadolu, 230 metre uzunluğa, 32 metre genişliğe ve 9.200 metrekarelik bir alana sahip. Uçuş güvertesi bulunan gemiye aynı anda 6 helikopter iniş kalkış yapabilirken, SİHA'lar da gemide konuşlanabiliyor.
Toplam 1.200 askeri personel kapasitesine sahip olan TCG Anadolu’da 30 yataklı bir hastane ve 2 ameliyathane bulunuyor. Gemi, amfibi harekât ve hava harekâtının yanı sıra insani yardım ve komuta gemisi olarak da kullanılabilecek.
Çıkarma gemilerini de taşıyor
27.500 ton deplasman ağırlığıyla Türk donanmasının en büyük savaş gemisi olan TCG Anadolu’da 11 güverte, 6 stoplu uçuş platformu, hangar ve hafif ve ağır güvertelere konuşlanabilecek 4 mekanize çıkarma gemisi kapasitesine sahip havuz yer alıyor.
Gemi ayrıca 13 tank, 27 zırhlı amfibi hücum aracı (ZAHA), 6 zırhlı personel taşıyıcı (ZPT), 15 römork ve çeşitli diğer araçlarla toplam 33 araç taşıyabiliyor. TCG Anadolu, yakıt ikmali yapmadan Türkiye’den Japonya veya Avustralya’ya kadar seyir yapabilecek yetenekte.