Baykar, hava muharebelerinin geleceğini şekillendirecek olan Bayraktar KIZILELMA (MİUS) ile önemli bir adım atıyor. Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı olarak geliştirilen KIZILELMA, dünyada oyunu değiştiren Bayraktar İHA/SİHA’ların tecrübesiyle yola çıkılarak geliştirme çalışmaları yürütülüyor.
Agresif manevralarla hava-hava muharebesi icra edebilecek olan Bayraktar KIZILELMA (MİUS), düşük radar kesitiyle güvenlik güçleri için güç çarpanı olacak. Kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip olacak olan Bayraktar KIZILELMA (MİUS), gövde içinde taşıyacağı mühimmatları ile belirlenen hedeflere taarruz gerçekleştirebilecek.
KIZILELMA'nın ilk uçuş testi başarıyla gerçekleşti
Baykar, Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA'nın geliştirilmesinde önemli bir aşama kaydetti. KIZILELMA'nın TC-ÖZB3 kuyruk numaralı üçüncü prototipi, başarılı bir şekilde ilk uçuş testini gerçekleştirdi.
Bayraktar KIZILELMA PT-3 olarak bilinen üretim prototipi, Temmuz ayında Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’ne teslim edildi. Burada, uçağın önce motor çalıştırma testleri başarıyla tamamlandı. Ardından, otomatik taksi, koşu ve teker kesme testleri de başarıyla gerçekleştirildi.
İlk uçuş testine, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar da katıldı ve testin yönetimini üstlendi. Test sırasında, uçak sistemlerinin tanımlama faaliyetleri de başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
Bu test, Bayraktar KIZILELMA'nın son aşamaya doğru önemli bir adım attığını ve Türk savunma sanayisinin insansız hava araçları alanındaki iddiasını bir kez daha ortaya koydu.
Uzayda stratejik bir güç olma yolunda
Baykar, 2025 yılında 10’dan fazla Bayraktar KIZILELMA üretmeyi hedefliyor. Bayraktar, KIZILELMA'nın başarıyla tamamlanmasının ardından uzay çalışmalarına yöneldiklerini ve Fergani isimli girişimle küresel konumlama sistemi ve fırlatma araçları geliştirmeyi planladıklarını açıkladı. İlk test roketinin 2026'da fırlatılması bekleniyor. Baykar'ın savunma alanındaki bu atılımı hem karasal hem de uzayda stratejik bir güç olma yolunda Türkiye'yi bir adım daha ileriye taşıyor.
Kızılelma'nın temel uçuş performans kriterleri
- 1500 Kilogram Faydalı Yük Kapasitesi
- 8.5 Ton Maksimum Kalkış Ağırlığı
- 0.6 Mach Seyir Hızı
- 0.9 Mach Maksimum Hız
- 500 nm Görev Yarı Çapı
- 4+ Saat Havada Kalış Süresi
- 25.000 Feet Operasyonel İrtifa
Gelişmiş özellikleri
- Düşük Görünürlük
- Yüksek Manevra Kabiliyeti
- Kısa Pistli Uçak Gemilerinden Kalkış ve İniş Kabiliyeti
- AESA Radar İle Yüksek Durumsal Farkındalık