Türkiye, dron tehdidine karşı Roketsan'ın geliştirdiği ALKA ile karşı durmayı planlıyor. Görüldüğü üzere dron teknolojisinin giderek gelişti ve bu araçlar savaş alanlarında sıklıkla kullanılır oldu.

Ukrayna'daki savaşta, Kiev tarafından kullanılan birkaç bin dolarlık mini dronların milyonlarca dolar değerindeki tankları kolayca imha ettiği ve karşı tarafa önemli derecede zarar verdiği görüldü. Aynı teknoloji, daha sonra Rusya tarafından da sahaya sürüldü.

Dev Zırhlılar Artık Kolay Hedef

Sonuç olarak, savaş sahasında şartların değiştiği, 2. Dünya Savaşı'na damga vuran araçların yeni teknolojik cihazlar için kolay hedef olduğu ortaya çıktı. Üstelik düşük maliyetler kullanılarak...

Dron teknolojisi denildiğinde akla gelen ilk ülkelerden olan Türkiye, saldırı dronları alanında damga vuran işler yaptıktan sonra şimdi de savunma işine girişti. Roketsan tarafından geliştirilen ALKA, dronları tespit edip lazer silahıyla etkisiz hale getiriyor.

Roketsan Alka

ALKA ile Dronlar İmha Ediliyor

ROKETSAN tarafından geliştirilen ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi, dron tehditlerini etkisiz hale getirmek üzere tasarlandı.  

Bu sistem, elektromanyetik ve lazer teknolojilerini bir araya getiren Çok Yakın Hibrit Hava Savunma Sistemi olarak dikkat çekiyor. İki katmanlı savunma yapısıyla, Elektromanyetik Karıştırma Silahı sayesinde tehditleri etkisiz hale getirirken, Lazer Silahı ile hedeflerde tahribat oluşturabiliyor.  

Sürü halindeki İHA'ları Durduruyor

ALKA, özel olarak tasarlanmış mini ve mikro insansız hava araçlarını, üzerinde taşıdığı kamera, patlayıcı gibi faydalı yüklerle birlikte etkisiz hale getirebiliyor. Ayrıca, sürü halindeki İHA’ları güvenli bir mesafede durdurabiliyor. Bunun yanı sıra, meskûn mahallerdeki bombalı tuzaklara ve yol kenarlarına yerleştirilen el yapımı patlayıcılara karşı da kullanılabiliyor.  

Yapılan açıklamalara göre, ALKA’nın dron tespit radarı aynı anda 100 hedefi izleyebiliyor. Sistem, 750 ile 1500 metre arasında değişen menzilde etkin bir hava savunması sağlıyor. Gündüz ve gece operasyon yapabilme kabiliyetine sahip olan ALKA, el yapımı patlayıcı düzenekleri ve patlamamış mühimmatların imhasında da etkili rol oynuyor.  

Alka Çelik Kubbe

Çelik Kubbe'nin Bir Parçası

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, ''Üzerinde bulunan tespit radarı ile birçok hedefi aynı anda takip edebilen ve hızla etkisiz hale getirebilen ALKA, sürü dron saldırılarına karşı savunma yapabilmesiyle öne çıkıyor. Türkiye'nin katmanlı hava savunmasını sağlayacak Çelik Kubbe Projesi'nin de bir parçası olan ALKA'nın seri üretim çalışmalarına devam ediyoruz'' dedi.

ALKA’nın Öne Çıkan Teknik Özellikleri

- 750 metre lazer silahı tahrip menzili  
- Elektromanyetik sistemle geniş aralıkta İHA engelleme  
- Yapay zekâ destekli otomatik hedef tespiti ve takibi  
- Sürü saldırılara karşı bağımsız hedef engelleme kapasitesi  
- Gece ve gündüz operasyon yapabilme yeteneği  
- Gözetleme sistemi olarak kullanım imkânı  

MİT'ten Gara'da nokta operasyon MİT'ten Gara'da nokta operasyon

ALKA'nın Kullanım Alanları

- Meskun mahal operasyonları  
- Askeri birliklerin ve kamu binalarının korunması  
- Havalimanları ve enerji tesislerinin güvenliği  
- Toplu yaşam alanları ve VIP kişilerin korunması  

Alka

İki Kişi Kolaylıkla Taşıyor

ALKA, hem mobil hem de sabit olarak kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Modüler yapısıyla taşınabilir olan sistem, iki personel tarafından kolaylıkla çalıştırılabiliyor ve istenen bölgelere hızla intikal edebiliyor.  

ROKETSAN’ın katmanlı hava savunma sistemleri kapsamında geliştirdiği ALKA, savunma teknolojilerinde Türkiye’nin gücünü artıran önemli bir adım olarak öne çıkıyor.  

Muhabir: Eray Aksoy