İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

GİST'E HAZIR MISINIZ?

YAYINLAMA:

Organizatörler bu yıl ziyaretçi sayısının 100 binin üzerine çıkacağını düşünüyorlar. O nedenle de dördüncü yılında fuar alanını Taksim’den Yenikapı’ya Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’ne taşıyorlar. Bu taşınmanın amacı 4 günlük fuar boyunca aşırı kalabalık nedeniyle oluşan izdihamı azaltmak ve kapıların kapanması, fuara gelen insanların içeriye girememesi gibi durumların yaşanmasına engel olmak.

Biletleri bir süre önce fuarın resmi web sitesi üzerinden (indirimli olarak) satılmaya başlanan GİST’e ziyaretçiler 16,50 TL’den başlayan fiyatlarla girebilecekler. Oyun sektörünün profesyonelleri ise 645 TL, 850 TL ve 2035 TL’lik paketlerden birine dahil olacaklar.

Birçok insanın “oyun” olarak gördüğü bu sektörün aslında ne kadar büyük (ve de zengin) olduğunu anlamak için son yılların popüler oyun şirketi Zynga’nın Türkiye’ye yaptığı doğrudan yatırımlara bakmak bile yetiyor. İlk önce yerli bir oyun şirketi olan Peak Games’in elindeki oyunlardan bir kısmını 100 milyon dolar vererek satın alan Zynga, 2018’in Mart ayında da bir başka yerli oyun şirketi olan Gram Games’i 250 milyon dolara satın aldı. Yani kısa zamanda Türkiye’de üretilen markalar dünya piyasasında 350 milyon dolar olarak değerlendi.

GIST Marka ve Pazarlama Yöneticisi Meriç Eryürek, bu rakamları dünya oyun sektörünün büyüklüğünü kolayca anlatabilmek için paylaşıyor. Meriç Bey, 2017 yılında 700 milyon dolar ihracat yapan Türkiye oyun sektörünün 2018 yılını ise 1 milyar dolara yakın bir ihracat rakamıyla tamamlamış olduğunu tahmin ediyor. “Kur etkisi nedeniyle 1 milyar doların aşılamamış olduğunu düşünüyorum” diyerek de sektörün büyümesine ışık tutuyor.

Kaba bir hesapla ülkemizde 30 milyon kişinin oyun oynadığını ve bunların yarısından fazlasının da oyun oynamak için ekstra bütçe ayırdığını sözlerine ekleyen Meriç Eryürek, “oyun oynamanın” düşünülenden daha büyük bir ekonomiye sahip olduğunun altını çiziyor.

İstanbul’un oyun fuarı artık global bir marka

Zaten oyun sektörüne geniş açıdan baktığımızda bilgisayardan klavyeye fareye kadar birçok donanım üreticisinin özel ürünlerle öne çıkmaya çalıştığını görüyoruz. Diğer yandan oyun üreticileri yani geliştiriciler sürekli yeni hikayeler üzerinde çalışıp oyunculara yeni deneyimler sunmaya çalışıyorlar. e-Sporcular maharetlerini sergileyerek turnuvaları kazanmanın peşindeler. Yani birçok insan kimilerinin “oyun” diyerek küçümsediği bir sektörün büyümesi için çabalıyor. GIST Marka ve Pazarlama Yöneticisi Meriç Eryürek, GİST’in ilk yıl sonrasında kendi bölgesinde gayet başarılı bir etkinlik haline geldiğini söyledikten sonra bu başarıyı kanıtlamak için sektörü çepeçevre saran tüm oyuncular tarafından kabul görmesini kanıt olarak gösteriyor ki bu konuda hiç haksız değil. Şu an dünyayı kasıp kavuran Fortnite isimli oyunun bu yıl GİST ziyaretçilerine özel bir ücretsiz item (oyuncuların oyun içinde kullanabilecekleri, onları diğer oyunculardan ayıran çoğunlukla parayla satılan aksesuarlar veya silahlar “item” olarak isimlendiriliyor) dağıtacak olması bile tek başına GİST’in dünyadaki oyun fuarları arasındaki yerini anlamaya yetiyor bence. Bir oyundan çıkarak bir fuara değer biçmek belki bazılarımıza saçma gelebilir ama Fortnite dünyada 200 milyondan fazla oyuncusu olan bir oyun ve son zamanlarda oyun sektörünü tek başına yönlendiren bir başlık. Yani “Özel bir oyun, özel bir etkinlik için, özel bir hediye veriyor” dersek yanlış olmaz.

Ayrıca oyun oynayanlar veya oyun sektörünü takip edenler için çok önemli bir marka olan Blizzard şirketinin yöneticileri de bu yıl GİST’i resmi olarak ziyaret edecekler. Ben tüm bu olanlardan oyun sektörünün gözünün hızla İstanbul’a çevrildiğini, bu trendin zayıflamasına müsaade etmeden İstanbul’un daha önemli bir merkez haline getirilmesi için kolları sıvamanın tam zamanı olduğu fikrini çıkarıyorum. Ve yine Meriç Bey’in açıklamalarından anlıyorum ki GİST’in arkasındaki ekip, bu işe zaten tüm mesaisini harcıyor. Umuyorum ki gerekli destekler de sağlanır ve GİST sadece kendi coğrafyamızda değil tüm dünyada adı bilinen, saygı duyulan oyun fuarı olur ve bu özelliğini çok uzun yıllar boyunca korur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *