2018'İN KAZANAN İSTATİSTİKLERİ
“Uluslararası” kategorisinin en popüler istatistiklerine ise çevresel gelişmeler damgasını vurdu. Gelin bu verilere bir göz atalım:
En Popüler İstatistik, yüzde 90,5 oldu. Bu sonuç, dünya genelinde asla geri dönüşüme girmeyen plastik atık oranını temsil ediyor. RSS Başkanı Sir David Spiegelhalter, bu sonucun dünya çapında karşı karşıya olduğumuz çevre felaketinin büyüklüğünü göz önüne serdiğini açıkladı. Tüm canlıları etkileyen ve tamamen insan kaynaklı bu veri, “2018 Yılının İstatistiği” seçilmekte haklı görünüyor.
9,5: Dünya genelinde fakirlik sınırında yaşayan insanların oranında son 10 yılda yaşanan düşüş. Dünya Bankası verilerine göre 2008 yılından bu yana fakirlik sınırında yaşayan insanların sayısında yarı yarıya düşüş sağlandı.
64.946: Kasım 2017’den Ekim 2018’e kadar geçen sürede Avrupa’da görülen kızamık vakalarının sayısı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sadece iki yıl önce bu sayı 5.273’tü. Araştırmalar, kızamık vakalarında görülen artışın sebebinin aşı karşıtı görüşler olduğunu ortaya koyuyor. Aşılanmayan çocuklar ve yetişkinler bu hastalığa karşı savunmasız. Kızamık çoğu vakada 7-10 gün içinde geçse de bazı vakalarda ölüme kadar varan ciddi sonuçlara sebep olabiliyor.
%40: 65 yaşına ulaşamadan hayatını kaybeden Rus erkeklerin oranı. Bu şaşırtıcı istatistiğin Rus yetkililer tarafından değerlendirilmesi faydalı olur çünkü 65 yaş, Rusya’da emeklilik hak ediş yaşı. Erkeklerin ise neredeyse yarısı emekliliğe varamadan hayatını kaybediyor.
1,3 milyar $: Snapchat uygulamasının sadece bir gün içinde yaşadığı değer kaybı. Sebebi ise sansasyonel Kardashian ailesinin en küçük kızı Kylie Jenner’ın attığı bir tweet. Jenner, Twitter hesabından Snapchat’in yeni güncellemesiyle gelen sayfa düzenini beğenmediğini ve artık Snapchat uygulamasını açmadığını paylaştı. Bu paylaşım, Snapchat uygulamasına ani bir kullanıcı ve değer kaybı yaşattı.
Çoraplarını kokladığı için hastanelik oldu
Çin’in güneydoğusunda bulunan Zhangzhou şehrinde 37 yaşındaki bir adam çoraplarını koklama alışkanlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Şiddetli ve geçmeyen göğüs ağrıları şikayetiyle hastaneye başvuran adamın eşlik eden öksürük şikayeti nedeniyle göğüs filmi çekildi ve tetkikleri yapıldı. Yapılan tetkikler sonucu akciğerlerinde mantar enfeksiyonu saptanan adam tedavi altına alındı. Ağız ve tükürük örnekleri de alınan adamın enfeksiyonunun sebebi ise doktorları şaşırttı.
Ayaklarında mantar enfeksiyonu olan adam, giydiği çorapları gün sonunda çıkartınca uzun uzun kokluyordu. Çoraplarını uzun uzun ve sürekli kokladığı için ayaklarındaki mantar enfeksiyonuna sebep olan sporlar (mantarların çoğalmasını sağlayan mikroskobik büyüklükteki biyolojik parçalar) adamın akciğerlerine yerleşti ve burada gelişerek enfeksiyona sebep oldu. Fakat doktorlar çorap koklayarak mantar sporlarının akciğere yerleşebilmesinin kolay mümkün olamayacağını düşündü. Hasta ise doktorlara çorap koklama bağımlısı olduğunu açıkladı. Her gün çıkardığı çorapları uzun uzun koklamadan duramayan adamın bu sıra dışı bağımlılığı da böylece literatüre geçti.
Yeni trend haftada 4 gün çalışmak
Yeni Zelanda’dan sonra İngiltere’de de bir şirket haftada 4 gün çalışma - 3 gün dinlenme düzenine geçti. Medikal iletişim alanında faaliyet gösteren Synergy Vision isimli ajans, 45 çalışanına en güzel Noel hediyesini verdi ve maaşlarında azalma olmadan çalışma günlerini haftada 4 olarak değiştirdiklerini açıkladı. İngiltere genelinde işçi sendikalarının bu konudaki genel çağrısına uyan ilk firma olan Synergy Vision, yeni uygulamayı önce 6 boyunca pilot olarak deneyecek.
Synergy Vision Operasyon Müdürü Orla O’Brien Davidson, bu kararı çalışanlarının iş ve özel yaşam dengesi kurabilmesine katkıda bulunmak üzere aldıklarını açıkladı. Şirketin kurucusu Ffyona Dawber, bu kararı alırken benzer uygulamanın daha önce Yeni Zelanda’da denendiğini ve çalışanların mutluluğunu kat kat arttırmanın yanı sıra verimliliği de yüzde 24 arttırdığını söyledi. Dawber bu uygulama ile ayrıca işe alıma ve çalışanların şirkette kalma sürelerini uzatmaya da katkıda bulunmasını umduklarını belirtti.