YAŞLI DOSTU HASTANELER
Elindeki bastondan destek alarak koltuğun ucunda oturuyordu annem. Gözlerine bir daha ilaç damlattılar. Aslında arkaya yaslanabilse ve başını da koltuğa dayayabilse ne güzel olacaktı diye düşünürken, bir şeyi daha farkettim. Koltukların arkası omuz seviyesinde bittiği için hastaların başını dayamasına da asla imkan yoktu.
OTEL LOBİSİ Mİ, YOKSA HASTANE OTURMA BİRİMİ Mİ?
Gerek özel sektör, gerekse kamu son yıllarda en ileri sağlık teknolojileriyle donatılmış dünya standartlarının üzerinde hastaneleri hizmete sunuyor. Ancak, gittiğim pek çok hastanede ya da tıp merkezinde, oturma birimlerinin ergonomik olmadığını, ağrısı sızısı olan, kan şekerindeki oynama yüzünden uyuklama ihtiyacı hisseden, oturmakta kalkmakta zorluk yaşayan hastaları düşünmeden dizayn edildiklerini gözlemliyorum. Özellikle de 86 yaşındaki annem gibi yaşlı hastaları.
Sağlık yönetimi alanında ülkemizin en deneyimli isimlerinden biri olan Prof. Dr. Melit Bulut, bu konuyu sosyal medyada paylaştığımda önemli bir katkıda bulundu. Günümüzde sağlık kuruluşlarının yaşlı dostu olmasının önemine vurgu yaparak, “Yaşlı dostu hastaneler konusunda Türkiye’de önemli adımlar atılmalı. Bu konuyu Sağlık Bakanlığı yetkililerine de ilettim” dedi.
Sağlık kuruluşlarının tanıtım filmi ve broşürlerinde; renk ve dizaynlarıyla adeta beş yıldızlı otellerin bekleme salonları gibi duran oturma birimlerinin aslında ne kadar hasta ve yaşlı dostu olduklarına bakılması gerekiyor. Muayene için sıra bekleyen hastaları ve yakınlarını kendilerini evlerinde hissettirmek kadar, onlara ergonomik, rahat oturulup kolay kalkılabilen oturma birimleri sunabilmek de son derece önemli. Yapılması gerekenler çok basit ama nedense bunlar çoğunlukla atlanıyor:
HASTALARIN MUAYENE SIRASI BEKLEDİĞİ ALANLAR NASIL DÜZENLENMELİ?
. Kireçlenme gibi hastalıklar nedeniyle oturup kalkmakta zorlanan hastalar için koltukların yüksekliği de son derece önemli bir konu. Annemden biliyorum, dizinde kireçlenme olan hastalar sadece yüksek değil, çok alçak koltuklara da oturup kalkarken büyük zorluk yaşıyorlar.
. Yaşlı hastaların kalkarken destek alabilmeleri için oturma birimlerinde kolçaklı koltukların tercih edilmesi gerekiyor.
. Muayene ve tetkik işlemleri sırasında yaşlı hastaların yorulmaması için yeterli sayıda tekerlekli sandalye ve tüm işlemler sırasında onlara refakat edecek yeterli sayıda eleman bulundurulması da bir diğer önemli konu.
Yaşlı ve hasta dostu bir hastane yaratmak için dikkat edilmesi gereken daha pek çok konu var. Ancak konuyla ilgili yaşanan sıkıntıları, bir hastanın ve yaşlının sağlık kuruluşlarından hizmet alırken ne sıkıntılar yaşayabileceğine empati kurmakla bile saptayıp çözebilmek mümkün. Tabii, en başta da otel lobisi değil, bir hastanenin oturma ve bekleme biriminin dizayn edildiği gerçeğinden de hiç uzaklaşılmaması gerekiyor.