9.SENFONİ'NİN BESTELENDİĞİ GÜLLER ŞEHRİ, TERMAL KENT BADEN
Biliyorsunuz bir Baden de Almanya’da var. Ama onda iki kez Baden demeniz lazım. Yani “Baden Baden” size komik mi geldi? Neyse Avusturya’nın şifalı sular kenti zaten konumuz. Beden’e yolum bir toplantı nedeniyle düştü.
Viyana’ya çok yakın. Yarım saatte Beden şehrine Tren ile ulaşabilirsiniz. Araçla Viyana’dan 26 kilometre güneye giderseniz 25.000 kişilik bu şehir sizi hemen içine alıverir. Bu güzel şehri temiz havasıyla gezerseniz 20 dakikada şehrin tüm sokaklarını neredeyse öğrenebilirsiniz.
Hem havuz hem de sağlık hizmetleri veren Kükürtlü sularıyla meşhur “Römertherme Baden Sauna”nın girişi. Yıllar boyunca burada o kadar çok fotoğraf çektirilmiş ki, o yüzden önünde fotoğraf çeken adam heykeli var.
Avrupa’nın en büyük serbest asılı cam çatısı altında, Viyana Ormanlarının muhteşem manzarası eşliğinde, kaplıca ziyareti yapmak imparatorluk zevkine dönüşüyor. Ziyaretçiler yaklaşık 3,500 m² genişlikte, geniş su ve sauna manzarasında birçok seçenek arasından seçim yapabilirler. Spa ek olarak, hayati spor ve havuz çocukların da girebileceği kışları sıcak açık yüzme havuzu da var. Ben gittiğimde kar yağıyordu ama, düşünsenize siz dışarıda sıcak su dolu havuza giriyorsunuz. Dinlenme için Beden’in mineral kaynaklarından kükürtlü su ile dolu açık yüzme havuzu çok zevkli. Sauna manzarası klasik Fin saunalarından biyo saunaya, çeşitli buhar banyolarına, tepidaryuma ve kızılötesi kabine kadar uzanan bir yelpazeyi bu güzel tesis sunuyor size. Tüm gün 26 Euro.
Kükürtlü sularla tedavi Merkezi Badener Kurzentrum
Baden, geleneği olan güzel bir kaplıca kenti. 2000 yıl önce eski Roma imparatorluğu burayı bu nedenle yerleşim merkezi olarak kullanmış. Viyana’nın 26 kilometre güneyinde, Viyana Ormanı’ndaki sunroş içkileriyle ünlü termal bölgesinde, zarif imparatorluk şehri Baden sizi ziyarete davet ediyor.
Sadece eski Roma değil, daha sonra asalet ve hatta bazı Avusturyalı İmparatorlar sıcak kükürt suyunda iyileştirici bir güç olduğu için buraya gelip şifa bulmaya başlamışlar. Hatta onlar Türkler de geldi diyor ama o dönem Osmanlı İmparatorluğu zamanına denk geliyor. Yani atalarımız bu şirin kenti kaçırmamış bir dönem hüküm sürmüşler. Viyana’ya giderseniz mutlaka buraya bir gününüzü ayırın. 6 Euro tren bileti. Dönerken bileti makineden değil de gişeden alın daha ucuzdu.
Trenden iner inmez sizi Arnulf Rainer Müzesi Karşılıyor
1821 yılında yapılan bu bina Fransız klasisizminin önde gelen mimarlarından Charles de Moreau’nun tasarımına dayanıyor. 1973 yılında bina, ulusal bir sergi merkezi haline getirilmiş. Daha sonra Müze 2006 yılında, Baden şehrinin gururu olan ve bu şehirde doğan Arnulf Rainer’a ithaf edildi.
Bu şirin yerde, imparatorların tatillerini geçirdikleri için tarihi olan birçok bina gibi daha keşfedilecek birçok şey var. Ayrıca etkileyici bazı geçmişin birçok ünlü ziyaretçisinden anıtlar, hatıralar da bulabilirsiniz. Ve doğada vakit geçirmek istiyorsanız, muhteşem bahçe mimarisine sahip parklar var.
Şehrin içinden geçen bir nehir var. Schwechat nehri. Bu nehir boyunca dizilmiş evler pek rağbet görüyor. Nehrin içinden geçtiği yemyeşil parklarından birinde yürüyüşe çıkın ciğerleriniz bayram etsin.
Stadttheater tiyatrosu
Baden şehrinde tiyatro Sahnesi iki mekânda hizmet veriyor. Stadttheater ve Sommerarena. Theaterplatz’daki ilk tiyatro binası 1775 yılında inşa edilmiş.
1908/1909 yıllarında, planları ünlü tiyatro mimarları Hellmer ve Fellner tarafından yapılan yeni tiyatro yerini almış. Bu sanat şehrinde yapılan tiyatro binaları çok önemli eserlerin prömiyerlerinin yapıldığı salonlar olarak tarihe geçmiş. Yaz sezonunda ise bu yapıların ayrılmaz biçimde bağlı olan parktaki yaz arenası ise dış mekân performansına izin veren sürgülü cam tavanıyla, açılışından 100 yıl sonra bile nadir bir büyü sergiliyor.
Yedi müzik tiyatrosu prodüksiyonu ve yılda yaklaşık 170 performansla, Avusturya müzik tiyatrosunun zirvesine çıkan Baden şehri haklı bir gurur duyuyor.
Kutsal Üçlü Sütun
Bu eşsiz, barok anıtını İtalyan heykeltıraş Giovanni Stanetti, ressam Altomonte’nin planlarına göre yapmış ve inşaatı yaklaşık 4 yıl sürmüş. Kutsal Üçleme Sütununun önünde, 13 Haziran 1833’te “Ferdinand Çeşmesi” faaliyete geçmiş ve üzerindeki kabartma heykeller o zamanki İmparator Ferdinand’a yapılan başarısız suikast girişimini anlatmaktaymış. Yılbaşı’nın yaklaştığı şu günlerde parklarda özel yılbaşı stantları kuruluyor ve değişik içecekler satıyorlar. En fazla sevileni de bizim kış çayı dediğimiz Bitki çayı. Ayrıca patates ve kestane de çok tüketiliyor.
St. Stephan Kilisesi
St. Stephan, 700 yıldan uzun bir süredir Spa kasabası Beden’in kalbinde hizmet vermektedir. İçinde çok değişik konserler veriliyor. Ben gittiğimde Beethoven’in eserlerinden derlenmiş bir oda orkestrası konseri vardı. Demem o ki Viyana’ya giderseniz mutlaka gidin Beden’i görün. Hem sağlıklı hoş saatler geçirebilirsiniz hem de sanat kokan sokaklarda sessiz bir şekilde dolanırsınız. Doğa, orman, kaplıca ve su kaynakları açısından bu zenginliğe sanat ve mimari ekleyip ruhunuzu doyurabilirsiniz.
Türk Hamamı Beden’de gezerken kapısında Hamam yazan bir bina gördüm. Hemen içeri girdim. Çok temiz ve kaliteli buram buram Türkiye’yi hatırlatan bir mekân yapmışlar. Merhabalaştıktan sonra sahibi Rahman Öztürk Bey benim Türkiye’den geldiğimi öğrenince bir Türk kahvesi içmeden bırakmam dedi ve oturduk sohbet ettik. Çocuklarıyla birlikte işlettikleri hamamı 2020 tarihinde bırakıp ülkeye Trabzon’a dönmeye karar vermişler. Güzel fikirleri olan yağız delikanlı çocuklarıyla gurur duyan gencecik bir baba Rahman Bey. Hayırlı işler dileyerek ayrıldık yanından. Bir dönem dedelerimizin geldiği bu güzel şehirde bayrağımızı taşıyan değerli bir iş adamı var ne güzel.
Beethoven’in evi
Ludwig Van Beethoven’in izinden gidebilirsiniz de… Beethoven, 1821-1823 yazlarını bu 16. yüzyıl evinde geçirdi ve 9. Senfonisini burada besledi. Beş odalı bir müze var. Halka açık ve orijinal yazıları, müziğinin kopyaları ve çok sayıda fotoğraf, bestecinin Beden’deki zamanını belgelemekte. Ayrıca odaların birinde tarihi bir fortepiyano var.
Cafe Central Beden’in buluşma merkezi
Leziz pastaları ve kahvesiyle yerli yabancı herkesi içine çeken bu şirin kafe, hala 100 yıl öncesindeki gibi hizmet veriyor. Garsonlar smokin giyerek size hizmet ediyor. Beethoven Avrupa Birliği’nin de resmi marşı olan 9. Senfoniyi BADEN ’de bestelemiş. Klasik müziğin uzmanları, Beden’i birçok kez ziyaret eden Beden’in en ünlü ziyaretçileri Schubert, Johann Strauss Vater, Lanner, Grillparzer ve Raimund ın izini sürebilirler. Bu mekân 19. yüzyılda sanatçıları ve ünlü kişileri buraya getirmiş. Siz de klasik müzik meraklısıysanız güzel konserler izlemek için Beden’i seçebilirsiniz.