NEDEN 10 BİN ADIM ATMALISINIZ?
Benim için sonbahar yürüyüşlerinin tadı ise bir başkadır! Yol boyunca rastladığım nergis, kasımpatı, krizantem, açelya gibi sonbahar çiçeklerinin, yerlerdeki sararmış yaprakların muhteşem güzelliğine kapılırım. Yüzümde tatlı bir gülümseme beliriverir; iki kaşımın arasındaki çizgiler yok olur. Dışarıda yürümek sadece bedenime değil, ruhuma da iyi gelir. Ancak kış mevsiminin soğuk, yağmurlu ya da karlı günlerinde ya eve aldığım kondüsyon bisikletine binerim ya da soluğu alışveriş merkezlerinde alırım. Ayağıma spor ayakkabımı giyer, hem vitrinlere bakar, hem de tempolu olarak yürürüm.
AVM yürüyüşlerini Sağlığım İçin Herşey’de konuğum olan bir uzman önermişti. “Kalp sağlığı için yürüyüş yapılması öneriliyor ama soğuk havalardan olumsuz etkilenen kalp ve akciğer hastaları kış aylarında nasıl egzersiz, spor yapacaklar?” diye sorduğumda, alışveriş merkezlerinin özellikle bu gruba giren hastalar için en uygun seçenek olduğunu söylemişti.
GÜNDE 10 BİN ADIM AT, 400-500 KALORİ YAK!
Uzmanlar günde en az 5 bin, idealde ise10 bin adım atmamızı öneriyorlar. Yani, hareketlenmemizi istiyorlar. Bilgisayar başında çalışırken bile 15- 20 dakikada bir ayağa kalkıp yürümemizi; boyun, el ve omuz egzersizleri yapmamızı tavsiye ediyorlar.
Peki, yürümek sağlığımız için neden bu kadar önemli? Yapılan çalışmalara göre, günde 10 bin adım atarak 400-500 kalori harcayabiliriz. Günde 30 dakikalık yürüyüş ise yaklaşık 4 bin adıma karşılık geliyor. Bu da 150-200 kaloriye eşit. Kilo verilmesi dışında yürüyüşün sağlığa faydaları saymakla bitmiyor.
YÜRÜYÜN, ÇÜNKÜ...
* Düzenli olarak yürüyüş yapmak, kan yağlarının dengelenmesini sağlar. Trigliseridi düşürüp, HDL denilen iyi kolesterolü yükseltir.
* Depresyon gibi ruhsal hastalıklar günde en az 5 bin adım atanlarda daha az görülür.
* Hipertansiyon sorunu olanlarda tansiyonu düşürür, kalp krizi geçirme riskini yüzde 20 azaltır.
* Kalınbağırsak, meme ve rahim kanserlerine hareketli yaşamı tercih edenlerde daha az rastlanır.
* Uykusuzluk gibi sorunlara iyi gelir.
* Beyin sağlığını güçlendirip, alzheimer riskini azaltır.
* Yürüyüşü günlük yaşamının bir parçası haline getirenlerde stress kökenli baş ve boyun ağrılarına da daha az rastlanır.
* Kasları ve kemikleri güçlendirir.