İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

PARA PARA PARA POLİTİKALARI

YAYINLAMA:

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’ten yapılan açıklamada döviz tarafından kredi notunu düşürdü ve “BB+ olan notumuzu “BB seviyesine indirip, görünümü ise negatif olarak açıkladı.

Diğer kredilendirme şirketlerinden Moody’s ve S&P, 2013 yılından bu yana 6 basamak notumuzu indirirken Fitch ise bu güne kadar 3 basamak indirmişti.

Bu nereye kadar elbette BB negatif yapmadığı sürece yine en iyi notumuz Fitch’e ait olacak.

Neden indi notumuz haklı nedenleri var mıdır, oraya bakalım.

Enflasyondaki yükseliş ile cari açıktaki artış nedeniyle makro ekonomik istikrar üzerindeki aşağı yönlü risklerin kuvvetlendiği, yakıt fiyatlarının artması ve hane halkı harcamaları nedeniyle cari açığın gayri safi yurt içi hasılaya oranının bu sene yüzde 6,1'e yükselmesinin yanı sıra sadece geçtiğimiz hafta dolar karşısında yüzde 6, TL’deki değer kaybı ve turizmdeki toparlanmayla bu oranın gelecek sene yüzde 4,1 oranına düşmesinin öngörüldüğü bilgisi paylaşıldı.

Ve en önemlisi piyasaların beklediği seçimler sonrasında hükümetin ilk politika aksiyonlarının belirsizliğini ve ülkemizin dış finansman ihtiyacının karşısında zayıf olduğunu belirtti.

Elbette bekliyorduk not düşürmesini ama bu kadar hızlı değil.

Yahu bir bekle para politikasına yönelik açıklamaların destekleneceği aksiyonlar yolda. Yani yolda derken 18 Temmuz’da beklenen para politikalarına yönelik bir açıklama var.

Tabi bu kararlarda Merkez Bankasının bağımsızlık tartışmalarının güçlü olması ile bir de görev sürecinin 5 yıldan 4 yıla indirilmesi bizim bağımsızlık adına zayıflatan yönlerimiz olarak ortaya çıkıyor.

Çünkü ABD Merkez Bankası FED üyelerinin 14 yıllık görev sürelerinin olması ile Avrupa Merkez Bankasının 8 yıl görev sürelerinin olması karşısında bizim Merkez Bankası görevinin 5 yıldan 4 yıla indirilmesi elbette bağımsızlık adına zayıflatan yönümüz olarak ortaya çıkıyor.

Gelecek hafta T.C Merkez Bankamızın faiz artışı söz konusu olabilir eğer kurda gevşeme olmaz ise enflasyon yine çok yüksek gelecek. Ancak, şu an faizler zaten çok yüksek, açıkçası ne yapacak bende merakla beklemekteyim.

Borsa da durumlar ise çok farklı değil.

Borsa da çok ciddi yabancı çıkışlar var Türkiye pozisyonlarını azaltıyorlar. Neden?

Hazine ve maliye bakanlığının başına bu işlerle ilgili biri gelmediğinden en güçlü yanı, diğeri ise kırılganlık yapan dış borç hatırlarsanız 2001’de güçlü reformlara gitmiştik, neden? Kamu borcumuz çoktu şimdi ise kamu borcumuz özel sektör karşısında çok az demek ki, özel sektör için hükümetin para bulması, sürmesi lazım.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *