İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

PRP İLE CİLT YENİLEME NEDİR?

YAYINLAMA:

Trombosit; vücudumuzda doku ve organlarda oluşan hasar alanına ilk giden kan hücreleridir. Kanama olan damarın cidarına tutunarak trombosit tıkaç oluşturarak kanamayı durdurur. Daha sonra hasarı onarmak için içerisinde bulunan bir çok sayıda “granül” denilen yapılarla sarılmış “büyüme faktörleri’ni” salgılar. Trombositten Zengin Plazma; ise serum içinde bulunması gerekenden çok daha fazlası toplanmış trombosit topluluğudur.

Güzellik, denilince ilk olarak yüz akla gelir. Yüz güzelliği ise birbirini tamalayan bir çok unsurdan oluşur. Her zaman göz, dudak veya burun her biri ayrı ayrı üç boyutlu olarak mükemmeli yakalamış olabilir, hatta yüz şekli ile uyumlu mükemmel olabilir ama eğer deriniz güzel pürüzsüz ise siz bütünsel güzelliği yakalamışınız demektir. Güzel deri yaşlanmamış, elastikiyetini ve diriliğini kaybetmemişdir. Yaşlanma deri elastikiyet kaybı ile başlar daha sonra cilt altı yağ dokunun desteği de kaybolunca görünür ya da fark edilir hale gelir. YAŞLANMA hava kirliliği, güneşe uzun maruziyet v.benzeri gibi dış ortamın olumsuz etkileri ile iç faktörlerin (sigara, kronik hastalık ve ilaçlar v.b.) etkisiyle oluşan yavaş ilerleyen uzun soluklu bir etki oluşumudur. Yaşlanmayı durdurmak iyi bir çabadır ve ciddi önlemler gerektirir, yine yaşlanmayı geriye çevirmek imkansız ve çözümsüz olarak bilinen bir durumdur, ikisini birlikte yakalamak mümkün olmayan dediğimiz bir durumdur. Bu alanda günümüze kadar ve halen lazer gibi, kimyasal peeling gibi, mezoterapi uygulamaları gibi bir çok yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemler ile amaç deriye hasar vererek yara iyileşmesinde olduğu gibi trombositlerin iyileşmedeki etkilerinden yararlanmaktır. Ama artık “kök hücredeki” ilerlemeler ile yaşlanmayı durdurmak ve hatta geriye çevirmekte mümkün olmuştur. İşte bu noktada PRP bizde hayretler uyandıran imkansızı başaran bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

PRP uygulaması bir kişiden alınan küçük miktardaki kanın ve kanımızda bulunan plateletlerin özel bir tüpe konularak santrifüj işlemine tabi tutulduktan sonra bileşenlerine ayrıştırılması (yani bir tüpün içinde dakikada binlerce kez dönecek biçimde hızla çevirilmesinden) ile elde edilen az miktardaki “platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma”nın (PRP), yine aynı kişiye enjeksiyon yoluyla deriye, saça veya hasarlı dokuya geri verilmesi işlemidir. Plateletler aynı organ naklinde olduğu gibi biyolojik olarak henüz canlı iken deriye veya derimizin saçlı bölümüne uygulandıklarında çeşitleri 60’dan fazla olan “büyüme faktörü” denilen biyolojik maddeleri salgılarlar…

“Büyüme faktörlerinin” etkileri

1. Cildimizin gençleşmesine (Kırışıklıkları azaltmak, Deriye esneklik ve parlaklık kazandırmak,Güneş lekelerini silmek), Lazer / peeling gibi uygulamalardan hemen sonra, derinin hızla yapılanmasını sağlamak, Deride yılların ve UV ışınlarına maruz kalmanın sonuçlarını geriye döndürecek biçimde kırışıklıkların düzelmesini, çöküntülerin giderilmesinde,

2. İyileşmesi uzun süren yara, çatlak ve deri niteliğinin zarar gördüğü durumların kontrolünü sağlamak. Hasarlı dokularımızın kendi kendini onarabilmesine (Sivilce, jilet izleri, ameliyat, çatlak gibi her türlü yara izini gidermek),

3. Saç dökülmesini durdurmak, Saç dökülmesinin tedavisinde ve ya Saç ekiminin etkisini güçlendirmek gibi amaçlarla ve yukarıda belirtilen alanlar dışında pek çok alanda başarıyla uygulanmaktadır. Yılların ve dış etkenlerin vücudumuzda yarattığı olumsuz etkilerin geri döndürülmesine olanak veren “mucizevi” yapılardır…

Estetik tıpta mezoterapi ve volüm artırıcı tedavilerde PRP yüz, boyun, dekolte bölgesi, eller, bacak içleri, üst kollar, saçlar, gibi vücut bölümlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca bu amaçla diş implantlarında, ortopedik girişimlerde ve iyileşmeyen yara tedavilerinde başarıyla kullanılıyor. PRP enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla kalp ameliyatlarında, iyileşme sürecini hızlandırmak amacıyla tenisçi dirseği, kronik ağrı tedavisinde, romatizmal yakınmalarda, tendon sakatlığı gibi rahatsızlıklarda da kullanılmaktadır. Neden kan drek alınıp kullanılmıyor; çünkü PRP ile elde edilen plateletlerin yoğunluğu kandakinden 6 ila 8 kat fazladır.
PRP vücutta enjekte edildiği bölgelerde kök hücreleri uyarıp aktif hale geçirirerek dokuların yenilenmesine yardımcı olan bir sistemdir.

PRP nasıl uygulanıyor?
İlk olarak uygulamanın yapılacağı kişiden 3 tüp kan alınır, santrifüj cihazında plateletleri (trombositler) ayrıştırılır. Böylece plateletler kitteki tüpün içersinde yoğunlaşıp birikir ve PRP denilen bir kan ürünü ortaya çıkar. Bu ürün dolgu veya mezoterapi gibi yollarla deri altına uygulanır ve deriyi gençleştirici özelliği uygulamanın hemen sonrasında parlak ve canlı bir görünümle belirgin hale gelir. Uygulama ortalama 20-25 dk sürer. Uygulama enjeksiyon yöntemi ile yapılır, bunu dışında kullandığınız kremin içine bir miktar koyarak parlaklığı canlılığı sürdürebilirsiniz. Yine maske şeklinde uygulamalar da etkili omaktadır ama en etkili yöntem enjeksiyon yolula uygulamada elde edilmektedir.
2-3 hafta arayla 3-4 uygulama yapılması öneriliyor. İlk uygulama sonrası ciltte sağlıklı bir parlaklık ve ışıltı görülüyor, ancak tam etki yinelenen uygulamalarla elde ediliyor.
Derideki bir hasarı en etkili, en hızlı ve en doğal biçimde onarabilecek olan yapı, yine derinin ait olduğu bütünün bir parçasıdır, bu nedenle plazma uygulaması damarlarımızda dolaşan bu sihirli gücü harekete geçiren bir yöntem olarak gelişmiştir. Platelet açısından zengin otolog beyaz kan hücreleri içeren plazma (PRP) tedavi bölgesinde cilde enjekte edilir. Enjeksiyon bölgelerinde plateletler ve beyaz kan hücreleri sinerjik bir etki ile yoğun şekilde büyüme faktörlerinin serbest kalmasını sağlar. Büyüme faktörleri kolajen ve hyaluronik asit üretimini arttırarak yaraların iyileşmesi, kırışıklık ve akne izleri gibi cilt problemlerinin önemli ölçüde giderilmesini, cildin yenilenmesini sağlar. Burada doz aşımı gibi bir problem yoktur. Elde edilen plateletlerin tamamı kullanılabilir.
Genelde bir mezoterapi kiti ile toplam 8 mililitre PRP elde edilebilir.Platelet uygulamasının etkisi ne zaman görülür? Uygulamadan hemen sonra ciltte sağlıklı bir parlaklık ortaya çıkar. Daha sonra bu parlak görünümde biraz gerileme olur, ancak bir kürden, yani 3 veya 4 uygulamadan sonra kalıcı bir gençlik etkisi daha belirgin bir hale gelir. Bir kür ile elde edilen olumlu sonuçlarda tamamen kaybolur mu? Kaybolmaz, ancak her 10-12 ayda bir tekrarlanan kürlerin etkisi kalıcı bir gençleştirici etkiye eşdeğerdir. Bu yüzden bu kürler gerek duyuldukça tekrarlanmalıdır. Platelet tedavisinin en önemli avantajı; elde edilen gençleştirici etkinin dolgu ve benzer uygulamalarda elde edilen etkiler gibi sadece belirli alanlara yoğunlaşmış olmaması, derinin daha büyük bir bölümüne yayılması ve daha kalıcı olmasıdır. Diğer yöntemlerle sağlanan olumlu sonuçlar belli bir süre devam eder, ancak PRP ile elde edilen olumlu sonuçlar tamamen kullanana aittir, kaybolup gitmez.

PRP uygulamasından beklentiler nelerdir;
Uygulama bir çok beklentiyi karşılayacak üstün özellikdedir.
Çünkü
• Uzun etkilidir,
• Yeniden canlandırıcı / yapılandırıcıdır,
• Kolay ve güvenli biçimde uygulanır,
• Yalnızca yeni kolajen oluşumunu değil, derinin tüm yaşamsal işlevlerini destekler.
• Kırışıklıkların ve çizgillerin giderilmesini deriyi “doldurarak” değil “gençleştirerek sağlar.
• İlk uygulamadan sonra ortaya çıkan parlak sağlıklı görünüm bir süre sonra hafif bir gerileme gösterebilir, bunun için ardışık birkaç uygulama yapmak ve genleştirici etkinin yığılmasını sağlamak gerekir.
• Ortalama olarak 3 uygulamadan oluşan kürler her 10-12 ayda bir kez tekrarlandığında kalıcı sayılabilecek kadar uzun etkili bir gençleştirici etkisi sağlanmış olacaktır.

PRP hangi durumlarda tedavi edicidir;
Estetik amaçlı uygulamalarda yüz, boyun, dekolte, eller, bacak içleri, kollar gibi vücut bölgelerine uygulanabilir.
– Lazer-peeling gibi uygulamalardan hemen sonra, derinin hızla yapılanmasını sağlamak
– Deride yllarca ultraviole ışınlarına maruz kalmanın sonucunda oluşan kırışıkların düzelmesi, çöküntülerin giderilmesi, esneklik ve parlaklığın kazandırılmasını sağlamak
– İyileşmesi uzun süren yara, çatlak ve deri niteliğinin zarar gördüğü durumların kontrolünü sağlamak
– Saç dökülmesi tedavisi nde tek başına veya diğer tedavilere yardımcı olarak kullanılabilir.

PRP uygulaması acı verir mi!!
Kan alınması esnasında duyulan rahatsızlıktan daha büyük boyutta bir acı hissi beklenmez. PRP ile mezoterapi uygulaması çoğunlukla derinin hemen altına yapılır, deriye hacim kazandırmak içinse daha derin uygulama yapmak gerekir, ancak bu uygulamalarda dışarıdan sürülen anestezik kremler acı hissini engeller. Platelet sayısı yetersiz olan hastalarda, kanser hastalarında bu uygulama yapılamamaktadır; Bunlar PRP uygulamasının yapılmasında sakınca olan kişilerdir.

PRP Hayvansal değildir, dışardan alınan bir madde değildir, İmmunolojik (aşı benzeri ürünler) değildir, Bakteriyel değildir (ilaçlar), Toksik değildir dolayısıyla allerji riski yoktur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *