İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

SEÇİMDEN SONRA PARTİLERİ NELER BEKLİYOR?

YAYINLAMA:

Yavaş yavaş, seçim sonrasını da konuşmak lazım. Seçimden sonra partilerde neler olabileceğini yazdım.

AK Parti

AK Parti, seçime giderken kongrelerini yapmıştı. Seçimden sonra, seçim sonuçlarına göre bazı teşkilatlarda yeniden değişiklikler gündeme gelebilir. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda ve iyi bir oyla sonuçlanması, 2023 yolunda Recep Tayyip Erdoğan’ın karizmasını yükselteceği gibi partideki gücünü de muhkemleştirecektir. İlk turda kazanılacak seçim, 2019’da yapılacak yerel seçimler için de moral oluşturacaktır. Ancak, İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde Türkiye ortalamasının altında alınacak sonuçlar, büyükşehirler başta olmak üzere bazı belediyelerin kaybedilmesine neden olacak psikolojik sürecin başlatıcısı olabilir. Aksine CHP’li belediyelerin olduğu (Sinop, Avcılar, Ataşehir, Tekirdağ vb.) yerlerde alınacak yüksek oylar ise buraların AK Parti tarafından kazanılmasına dair ihtimallerin konuşulmasını sağlayacaktır. 24 Haziran sonuçları, AK Parti’de yerel seçim ittifak arayışlarını da doğurabilir. Cumhurbaşkanlığı seçimindeki başarısızlık, Recep Tayyip Erdoğan’ı zora sokacak hatta yeni parti arayışlarını tetikleyecektir.

CHP

CHP’de seçim sonrası beklenen Kılıçdaroğlu-İnce gerilimi şimdiden başladı. İnce’nin, dokunulmazlıklar konusunda partisinin yanlış yaptığını ısrarla söylemesi, bunun yanı sıra Kılıçdaroğlu’nun FETÖ’nün ABD’den istenmesi konusundaki İnce ile olan farklı duruşu, CHP’deki kavgaların yansımaları olarak gözüküyor. İnce’nin çevresinden bazı isimlerin aday listelerinde olmaması da, seçim sonrası yeniden tartışılacak konular arasında duruyor. Esas önemlisi, cumhurbaşkanlığı adaylığının İnce’yi partide güçlendiren bir görüntü oluşturmasıdır. Bakalım, cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında İnce’nin sergilediği performans, İnce’nin genel başkan olması için yetecek mi? CHP, yüksek başarı elde ederse, bu durum İYİ Parti ve HDP’den CHP’ye yönelimi de doğurabilir.

İYİ Parti

İYİ Parti TBMM’de grup kurabilir ancak Meral Akşener’in, Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybederek, TBMM’de yer almayacak olması onun parti liderliğini zorlaştıracaktır. Bunun yanı sıra, İYİ Parti’nin seçimlerde beklenilenin altında sonuç elde etmesi, partinin ömrünü kısaltabilir. Böyle bir sonuç, parti tabanında MHP’ye geri dönüşlere kapı aralayabilir.

HDP

HDP’nin barajı aşmaması, kendisini oluşturan sol bileşenlerin ittifakında çözülme doğurabilir. Ayrıca HDP’nin barajı aşmaması, destekleyicilerinde HDP’nin sivil ve demokratik bir siyasetin odağı olamayacağı algısını güçlendirecektir. Ancak, barajı aşması hatta yüzde 11-12’leri bulması HDP’yi yeniden toparlayacaktır. HDP’nin yüksek oylara ulaşması, partinin ulusallaşmasına dönük yeni arayışları da gündeme getirebilir.

MHP

MHP önceki seçimlere nazaran çok düşük oy alırsa, Bahçeli için zor günler başlayacak. Çünkü MHP’nin tahminlerin altında oy alması, tabandan AK Parti ve İYİ Parti’ye geçişleri arttırabilir. Tabii İYİ Parti çekici olmayı başarabilirse… Buna rağmen, ittifakta yer almasından dolayı, Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yeni hükümet üzerinde etkili olacak gibi gözüküyor. Bu durum, bürokraside MHP’nin varlığını güçlendirecektir.

Saadet Partisi

Saadet Partisi’nin seçimden sonra zorlanacağı iki durum var. İlki, CHP ile ittifakta yer alma gerekçelerini bir süre daha anlatmaya devam edecek. Seçim sonuçları, Saadet’in bu konudaki yükünü ağırlaştırabilir de… Yine seçim sonuçları Saadet-CHP ittifakını daha ileriye de taşıyabilir; bekleyip göreceğiz. Saadet’in zorlanacağı ikinci husus ise TBMM’deki Saadetli vekiller ile parti yönetiminin uyumu olacak. Çünkü partinin genel başkanı Temel Karamollaoğlu, seçilme ihtimali çok zayıf olan Cumhurbaşkanlığı adaylığından dolayı TBMM’de olmayacak. Ayrıca TBMM’deki Saadetli vekiller, köken ve düşünce olarak, partinin mevcut yönetim anlayışından farklı duruşlar ortaya koyabilecek özellikteler.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *