İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

RAMAZAN (ŞEKER) BAYRAMI'NDA BESLENME

YAYINLAMA:

Ben bu yazımda adı üzerinde olan Şeker Bayramı’nın hem tatlı hem de sağlıklı geçmesi için sizlere yardımcı olmak istedim.

Oruç tutan olsun oruç tutmayanlar olsun ramazan ayında çoğu kişinin beslenmesi değişiyor. O güzelim birbirinden çeşitli iftar sofraları tatlılar, ramazan pidesi derken yeme düzeniniz değişiveriyor. Ardından Ramazan Bayramı’nın gelmesiyle bayram sonunda tartıda istemediğiniz rakamları görebiliyorsunuz. İşte bu durumla karşı karşıya gelmemek için bayramda da hem sağlıklı beslenip hem de istediklerinizi tüketip formda kalabilirsiniz.

Bayramın son yıllarda yaz aylarına denk gelmesiyle tatile çıkanlar özellikle sizlere seslenmek istiyorum. Açık büfe tarzında restoranlar, her şey dahil oteller derken ipin ucunu kaçırabilirsiniz. Hem tatilinizi hem de bayramınızın güzel geçmesi için beslenmenizde küçük oynamalar yaparak dengede kalmanız mümkün… Şimdi bakalım bunlar nelermiş.

Ramazan Bayramında Beslenme Önerileri

- Ramazan boyunca oruç tutan bireylerin vücudu farklı bir beslenme alışkanlığına uyduğu için bayramda mide problemleri ile karşılaşmamak için ilk günlerde azar azar sık sık beslenmeye başlamalarını ve kahvaltıyı hafif yapmalarını öneriyorum. İlk gün 3 ana öğün ile başlayıp daha sonra 1-2-3 ara öğün şeklinde devam ettirmelisiniz.

- Ara öğünlerde meyve, kuru meyve, kuruyemiş, süt-yoğurt gibi süt ürünleri ile yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Ancak misafirlikte ikram edilen çikolata ve şekerde bir ara öğün yerine geçtiği için onları tükettiğinizde ek olarak meyve yemenize gerek yoktur.

- Sebze ve meyve alımınızı arttırmanız gerekir çünkü ramazan boyu sürecinde bağırsak sistemi biraz tembelleşiyor ve tuvalete çıkmada problemler yaşanabiliyor. Bu sebeple posa (lif) alımını arttırmanız gerekir.

- Tabi ki en çok merak edilen konu tatlı… Misafirlikte veya evde tatlı tüketmek isterseniz hamur işi, kızartmalı yapılan yağlı ve aşırı şekerli tatlılar yerine sütlü tatlılar, dondurma tercih edebilirsiniz. Bunu tükettiğiniz takdirde misafirlikte ikram edilen şeker ve çikolatayı tüketmeyiniz.

- Yemek yerken ise besinleri yavaş yavaş ve çok çiğneyerek tüketmeniz beyine tokluk sinyali göndererek az besin tüketmenizi sağlayacaktır.

- Ramazan ayı boyunca vücut susuz kalmaya alışmış olabileceğinden ve yaz ayından dolayı su tüketimi arttırılmalıdır. Günde en az 2-2.5 litre su tüketmeniz gerekir.

- Yemeklerde ise gazlı, şekerli, alkollü içecekler yerine maden suyu, su, ayran, komposto gibi içecekleri tercih etmeniz ek kalori almanızı engelleyecek ve metabolizmanızı hızlandıracaktır.

- Bayram ziyaretlerinde servis edilen çay ve kahvenin çok tüketilmesi vücutta diüretik etkiye sebep olduğundan ve çarpıntı, mide problemlerine sebep olabileceğinden tüketim miktarı azaltılmalıdır.

- Ana yemeklerde ise kızartılmış ve hamur işi gibi besinler yerine fırınlanmış, ızgara edilmiş veya haşlanmış besinler tüketilmeli ve öğünde her besin grubunun bulunması gerekir. Bu besin grupları sebze-et-tahıl-süt ürünleridir. Örnek verecek olursam ızgara et/tavuk/balık yanında sebze yemeği biraz ekmek, pilav veya makarna, kurubaklagil grubu ve cacık/yoğurt şeklinde yapabilirsiniz.

- Bayramda herkes tatilde bu yüzden normal hayatta spora vakit ayıramayanlara tavsiyem bu bayramı biraz kaçamak yaparak geçirmek istiyorum diyorsanız spor yapmayı ihmal etmeyin. Fiziksel aktivitenizi arttırarak yapılan tatlı, alkol kaçamağını bir nebze olsun dengeleyebilir ve metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

Herkese bolluk, bereket, huzur ve en önemlisi sağlık içinde Mutlu Bayramlar dilerim.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *