ROBOTUN BOTU
Son olarak bu savaşın gerçekleştiği yer Türkiye oldu. TAMAM ve DEVAM tartışması siyasilere kadar uzandı. Ve bir "BOT" lafıdır dolaşır oldu. Şimdi size temelinde BOT'un ne olduğunu anlatacağım. BOT aslında ROBOT kelimesinin kısaltılmış hali. Yani canlı değil. O gördüğünüz mesajlar bir makine tarafından atılıyor. Tek dertleri ise ellerinden telefon düşmeyen sizleri etkilemek. Böylece yazılımlarla hayatınız düzenlenmek isteniyor anlayacağınız.
Eskiden kendilerini popüler göstermek isteyenler tarafından BOT hesaplar satın alınıyordu. "Ne kadar takipçin var, o kadar kalitelisin gibi." Sonra bu BOT hesaplar ticari, ardından da siyasi ve sosyal gelişmelere de el atar oldu. Bildiğin her işe bulaştılar yani. Yeni takip edeceklerin de tercihi, çok takipçili hesaplar olunca "Para parayı kazanır" da olduğu gibi takipçi sahte de olsa takipçi kazanır hale geldi. Bu işin o kadar tadı kaçtı ki, bu iş üzerine odaklanan sosyal medya uzmanı titrli kişiler iyi paralar kazanır oldu. Bu işin kişisel boyutuydu.
Politik ve sosyal olaylarda ise Botlar farklı kullanımdaydı. Bir komutla sanki yüzbinlerce kişi harekete geçmiş gibi yapılıyordu. Böylece tüylerini kabartan hindi gibi bir düşünce veya eylem olduğundan büyük görünebiliyordu. Sonuçta sahtekarlık sahtekarlıktır. İster sanal alemde olsun, ister gerçek.
İşte bu durumdan bezen Twitter'da bu sahteciliği önlemek için harekete geçmeye karar vermiş. Bu doğrultuda binlerce hesabı askıya almış. Ve onlardan sisteme telefon numaralarını girmeleri istenmiş. Böyle göz altına alınan hesaplar telefon numarası girene kadar da takipçi sayılarından çıkartılmış.
Ancak yine de durum iç açıcı görünmüyor. Çünkü yapılan tahminleri göre Twitter'da her üç hesaptan biri BOT. Yani sahte. Botlarla mücadele için size önerim bu sanal alemde okuduğunuz her şeye inanmayıp biraz uyanık olmanız.