KULAK LOBÜL YIRTIKLARI
Kulak Lobül Anomalisi doğumsal ya da sonradan olabilir. Doğumsal anomalileri, kulağın "lobül" denilen küpe takılan kısmında bulunan defektlerdir, çentik-sarkma-dışa dönmesi gibi anomalileri olabilmektedir. Lokal anestezi eşliğinde cerrahidir tedavisi. Hasta normal yaşantısına devam eder, 4-5 gün sonra sütür alınır.
Sonradan oluşan defektleri travmaya bağlı şekil bozukluğu ya da küpeye bağlı yırtıklardır. Her yaşta görülebilir ve tedavisi lokal anestezi eşliğinde cerrahidir. Çok sık görülmektedir. Diğer cerrahların yaptığı operasyon sonrası çizgi şeklinde skar (iz) kalır ve aynı zamanda lobül boyut olarak normalden daha uzun görünmektedir bu da hoş olmayan görüntüye sebep olmaktadır. Biz bu sorunlarda kulak lobülünün ön ve arka bölgesine "Z" plastiler yapmaktayız ve bu Z plastileri karşılıklı olarak kapattığımız için görünen bir skar olamamaktadır, lobül yuvarlak kavsini korumaktadır.
En önemli problem kulak lobül yırtık tedavisi sonrası yapılan cerrahiye bağlı izlerin kalmasıdır. Artık (yeni teknik) ile Z plasti denilen teknik ile hiç iz kalmamaktadır.
Diğer önemli problem kulak lobülün sarkmış görüntüsünün olmasıdır ki bu yeni ile Z plasti tekniği ile sarkmış görüntü kayboluyor daha fresk yuvarlak bir hal alıyor.
Sadece ilk 3 gün hastadan sürekli basit yuvarlak rahatsız temeyen küpe almasını istiyorum.