İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

BELÇİKA MİLLİ TAKIMI, DÜNYA KUPASI ŞARKISINI İPTAL ETTİ

YAYINLAMA:

Sebebi ise şarkıyı yapan rapçi Damso’nun kadınlara ayrımcılık yapan söylemleri olarak açıklandı. Kongo asıllı Belçikalı olan Damso, şarkı sözlerinde sık sık kadınları aşağılayan ve kadına şiddeti öven sözler kullandığı için sponsorlar ve aktivistler tarafından eleştiri yağmuruna tutulmuştu. Gelen tepkilerin ardından Belçika Futbol Federasyonu, Damso’nun milli takım şarkısını kullanmaktan vazgeçtiğini açıkladı. Damso cephesinden ise konuya ilişkin bir açıklama henüz yapılmadı. Federasyonun açıklamasının ardından Damso, şarkının klibini, Belçika bayrağı ile birlikte Twitter adresinden hiç yorum yapmadan paylaştı. Belçika Futbol Federasyonu, Damso’nun göçmen bir genç olarak doğru bir seçim olacağını düşündüklerini ama başta sponsorları Coca-Cola, Adidas ve Proximus ile birlikte Başbakan Yardımcısı Alexander De Croo dahil olmak üzere pek çok siyasetçiden gelen tepkiler üzerine bu kararı aldıklarını söyledi. Başbakan Yardımcısı De Croo, Damso’nun göçmen kökeni ile pek çok genç tarafından benimsendiğini ama bunun kadınları aşağılayabileceği anlamına gelmediğini söyleyerek karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Belçika Milli Takımı’nın yeni Dünya Kupası şarkısının ne olacağı ise henüz netlik kazanmadı.

Slovakya’da on binler hükümet karşıtı protesto için toplandı

Slovakya’da 40 binden fazla kişi, hükümetin yozlaştığı iddiasıyla başkent Bratislava sokaklarına döküldü. Protestoları tetikleyen ise gazeteci Jan Kuciak (27) ve nişanlısı Martina Kusnirova’nın cinayete kurban gitmesi oldu. 1989’da gerçekleşen Kadife Devrim ile komünist rejimin çöküşünden beri en büyük protesto gösterisi için sokaklara dökülen halk, Başbakan Robert Fico’nun istifasını istedi. Kuciak, ölmeden önce İtalyan mafyasının siyasi yozlaşmayla ilişkisini araştıran bir haber yapıyordu. Haber, Kuciak’ın şubattaki ölümünün ardından medyada yer aldı. Araştırması sırasında öldürülen Kuciak’ın cinayeti, Slovakya tarihindeki ilk faili meçhul gazeteci cinayeti. Devlet Başkanı Andrej Kiska da protestolara sessiz kalmayarak kamu düzeni ve güveninin yeniden sağlanması için hükümet değişikliği ya da erken seçim çağrısında bulundu. Kuciak’ın ölümünden sonra basılan son haberinde pek çok kişinin ismi geçiyor. Cinayetin ardından polis özellikle bu isimlere yoğunlaşarak araştırmasını sürdürse de henüz kimse cinayetle ilgili suçlanarak gözaltına alınmadı.

Barbie ile Frida Kahlo savaşı

Dünyanın en meşhur oyuncaklarından olan Barbie, yıllardır kadın hakları savunucuları tarafından kız çocuklarını imkansız güzellik algısına maruz bırakmakla suçlanıyordu. Son yıllarda ikonik Barbie bebek figürlerinde bazı değişikliklere giderek bebeklerin vücut tiplerinde çeşitliliğe yer veren marka, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için de bir kampanya yaptı. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA ve LEGO’nun iş birliğiyle uzun zamandır yaptığı gibi ünlü ve ilham veren başarılı kadınlara özel bir koleksiyon oluşturdu. 17 bebeklik koleksiyonda dünyanın dört bir yanından ilham veren kadının figürleri yer alıyor.

Koleksiyonda yer alan kadınlar arasında Amelia Earhart (ilk kadın pilot), Katherine Johnson (NASA bilim insanı, matematikçi ve fizikçi), Helene Darroze (dünyaca ünlü şef), Yuan Yuan Tan (Balerin, baş dansçı) gibi isimler yer alıyor. Koleksiyonda figürü kullanılan ünlü kadınlardan biri de 1954’te hayatını kaybeden Meksikalı ressam Frida Kahlo. Kahlo, hem benzersiz resim stiliyle hem de kadın hakları konusundaki duruşu ile dünyanın en önemli kadın ve sanatçılarından bir olarak Barbie’nin özel koleksiyonunda yer aldı. Fakat Kahlo’nun ailesi Barbie’yi üreten şirket olan Mattel ile mahkemelik oldu. Aile, Mattel’in Frida Kahlo’nun imajını kullanma yetkisinin olmadığını iddia ediyor. Frida Kahlo Derneği ve Mattel ise bu iddiayı reddediyor. Aile, Kahlo’nun son kuşaktan yeğeni Mara Romeo’nun, Frida Kahlo’nun imajının telif haklarına sahip tek kişi olduğunu açıkladı. Romeo, Frida Kahlo bebeğinin Kahlo’ya pek çok açıdan benzemediğini söyledi. Frida Kahlo Derneği ve Mattel ise yaptıkları karşı açıklamada bebeği Kahlo’nun bir başka yeğeni Isolda Pinedo Kahlo’nun onayıyla ürettiklerini beyan etti. Frida Kahlo Barbie’sinin telif haklarının kimden yana olacağı, bebeğin Kahlo’ya daha çok benzeyecek şekilde düzeltilip düzeltilmeyeceği ise mahkemenin kararına göre belli olacak.

Buzdan Müzik Festivali

Finse köyü, Star Wars filmi “İmparatorun Dönüşü”nde Hoth gezegeninde geçen ünlü savaş sahnesinin çekildiği yer olarak dünya çapında bir şöhrete sahip. Zaman zaman Star Wars hayranları, Finse’de bir araya gelerek eğlenceler düzenliyor. 1979’dan beri bu ünün hakkını veren Finse ayrıca deniz seviyesinden 1222 metre yükseklikteki istasyonu ile Norveç’in en yüksek tren istasyonuna ev sahipliği yapıyor. Bütün bunların haricinde Finse, dünyanın en ilginç festivallerinden biriyle adını duyurdu. Donmuş festival etkinliği ile eşi benzeri bulunmayan bir deneyim yaşamak isteyen müzikseverler Finse’de toplandı. Müzikseverler sadece buzdan inşa edilmiş konser mekanlarında eğlenmekle kalmıyor ayrıca müzisyenler aletlerini de buzdan oyarak yapıyor. Müzisyenler buzdan davul, buzdan flüt, buzdan klarnet gibi aletlerini konser günü kendileri buzdan oyuyor. Katılımcılar, en büyük sorunun güzel tınılı buz bulmak olduğunu söylüyor. Derin dondurucudan ya da en yakın göle giderek aldığınız buzun güzel ses çıkartacak bir müzik aletine dönüştürülmesinin mümkün olmadığını söyleyen müzisyenler doğru buzu bulabilmek için saatlerce uğraşıyor. Aletler aynı gün yapıldığı için de sanatçılar, konserden önce prova yapma fırsatı bulamıyor. Sahnede doğaçlama yapılan müzikse festival dinleyicilerinden tam not aldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *