BEYİN GÜCÜNÜ ARTIRAN VE HAFIZAYA İYİ GELEN YİYECEKLER
Beyin fonksiyonları yaş, stres, uyku kalitesi ve uzunluğu, ilaçlar, beslenme gibi faktörlerden etkilenmektedir. İyi bir hafızaya sahip olabilmek; toplam beyin hücrelerinin sayısına (nöron), hücreler arasındaki iletişimin akıcı ve düzgün olmasına ve hücrelerinizin sağlamlığına bağlıdır. Beyin hücrelerinin düzgün çalışması ve hayatta kalabilmesi için oksijen ve besin kaynaklarının dolaşımla beyine gelebilmesi gerekmektedir. Bu sebeple vücutta veya beyinde kan dolaşımını engelleyen her şey beyin hücrelerinin de fonksiyonunu olumsuz olarak etkilemektedir. Atalarımızın da dediği gibi “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözü aslında bize bu gerçekliği açıklamaktadır. Bu sebeple sağlıklı bir beyin için vücudumuza da iyi bakmak oldukça önemlidir. Düzenli egzersiz yapmak ve sigara içmemenin yanı sıra sağlıklı beslenmek vücudunuza iyi gelecektir. Beslenmede uzun süreli yapılan hatalar sinir sistemini olumsuz yönde etkiliyor. Fakat doğru yiyecekleri seçerek bu olumsuz etkileri en az düzeyde tutmak mümkün!
Siz de hatırlamakta zorlanıyor ve anlamakta güçlük çekiyorsanız mucizevi etkiye sahip bu besinlerle tanışmalısınız.
Yaşınız, yaşam şartlarınız ne olursa olsun bu besinler ile beyin gücünüzü arttırabilir, hafızanızı kuvvetlendirir, yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz.
Ben sizlere bu yazıda yapılan çalışmalarda en çok dikkat çeken besinler ve bu besinlerin içerisindeki besin öğelerinin hafızanın korunmadaki etkisinden bahsedeceğim.
BERRY AİLESİ (KIRMIZI VE MOR MEYVELER) ile daha sağlıklı beyin
Berry ailesi üyelerinden olan böğürtlen, karadut, ahududu, çilek, yabanmersini ve kızılcığın diğer meyvelere göre antioksidan kapasiteleri daha yüksektir. Berry ailesi meyveleri beyin hücrelerinin hasarına karşı koruyucu olan flavonoller, antosiyaninler ve quercetinden zengindir. Bu meyveler içerdikleri flavanoller sayesinde hafıza kaybının ilerlemesini yavaşlatabilen tek meyve grubudur. Öyleki bazı araştırmalar, flavonoidlerden zengin bir diyetin hafıza kaybının geri getirilmesine yardımcı olabileceğini öne sürmüştür.
Özellikle yaban mersini flavonoidlerin en iyi kaynağı olarak büyük ilgi görmüştür. İngiltere’de yapılan bir araştırma, bol miktarda yaban mersini yiyerek hafızanın güçlendirilebileceğini, beyin fonksiyonlarının iyileştirilebileceğini ve öğrenmenin arttırılabileceğini ortaya koymuştur.
Kırmızı ve mor meyveleri ara öğünlerinizde, smoothielerinizde, kahvaltılarınızda tüketebilirsiniz. 1 fincan taze berry meyve 1 meyve değişimine denk gelmektedir.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER ile hafıza zayıflığına karşı korunun!
Ispanak, kara lahana, hardal yeşilliği, şalgam yeşilliği, brokoli, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler hafıza üzerine doğrudan etkiye sahip olan folik asitten(folat) zengindir. Boston’daki Tufts Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, araştırmacılar 3 yıl boyunca 320 erkeği takip etmişlerdir. Çalışmada kandaki “homosistein” düzeyi yüksek olan erkek katılımcıların hafıza zayıflığı yaşadığı gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, folikasit(folat) bakımından zengin gıdaları tüketenlerin homosistein düzeylerinin doğrudan düştüğü ve hafıza zayıflığı şikayetlerinin azaldığı gözlemlenmiştir. Çalışmanın sonucunda folik asitin hafıza zayıflığına karşı koruyucu etki gösterdiği gözlemlenmiştir.
Avusturalya’da yapılan bir çalışmada 5 hafta boyunca folattan zengin besinlerle beslenen bireylerin beyinde bilgiyi daha hızlı işledikleri ve hafızalarının güçlendiği görülmüştür.
Ayrıca yeşil yapraklı sebzelerin içerdikleri yüksek antioksidan ve karotenoidler sayesinde beynin boz madde yapısını korumaya yardımcı olduğu bilinen bir gerçektir.
Tüm bunları göz önüne aldığımızda siz de sağlam bir hafıza için her gün en az 1 porsiyon yeşil yapraklı sebze tüketmeye özen gösterin!
Unutkanlığa mucize çözüm: YAĞLI BALIKLAR!
Sağlıklı yağlar( omega-3, omega-9 ) beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Araştırmalar, besin ve hafıza söz konusu olduğunda balıkların, özellikle somon, sardalya, ringa balığı, uskumru, ton balığı gibi soğuk su balıklarının omega-3 yağ asidini daha fazla içerdikleri için yağlı balıklar arasında daha ön planda olduğunu göstermiştir. Kasım 2006 ‘da Nöroloji arşivlerinde yayınlanan bir araştırmada, yüksek omega-3 seviyelerine sahip olan kişilerin demans tanısı konmasının, düşük seviyedekilerdeki kişilere göre anlamlı derecede düşük olduğunu belirtmiştir.
Chicago’daki Rush Üniversitesi Tıp Merkezi araştırmacıları tarafından yürütülen diğer bir çalışmada, diyetin hafızayı nasıl etkilediğini görmek için 3000 kadın ve erkeği 6 yıldan fazla izlemişlerdir. Haftada en az 1 kez balık yiyenlerin balık yemeyenlere kıyasla yüzde 10 daha yavaş hafıza kaybı yaşadığını ve balık tüketmeyen bireylere göre 3 yıl daha genç bir hafıza ve düşünce yeteneğine sahip olduğunu kanıtlamıştır.
Bu sebeple siz de haftada 3 kere 150 g kadar yağlı balık tüketmeye çalışın. Eğer balık tüketemiyorsanız veya tadını sevmiyorsanız balık yağı veya krill yağı takviyeleri kullanmaya özen gösteriniz.
Yumurtayla beyninizi yenileyin
Beynin iletim servisi olan nörotransmitterleri destekleyen ve kolin maddesi bir çeşit B vitaminidir. Kolin ayrıca yeni beyin hücresi üretiminde de fayda sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar yumurtanın kolin açısından en zengin besin maddesi olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra yumurtada bulunan aminoasitler, hücre fonksiyonu ile etkileşime geçerek zihinsel ve nörolojik bozuklukları önlemek için nörotransmitter dengesini korumaktadır.
Haftada en az 3-4 kere yumurta tüketmeye özen gösteriniz.
Güçlü hafıza için Keten tohumu
ALA diye bilinen sağlıklı yağlardan zengin keten tohumu duyusal faaliyetlerin şekillenmesinde etkin içeriği ile kişilerin kendilerini daha iyi hissetmelerinin sağlanmasında ve duygusal tatmin yaşamaları açısından oldukça önemlidir. Yeterli alım sağlayabilmek için salata, yoğurt, sütlerinize ekleyebilirsiniz veya soğuk sıkma press keten tohumu yağı da kullanabilirsiniz.
Günde 1 tatlı kaşığı keten tohumu tüketimi yüzde 60 oranında omega-3 içerdiğinden unutkanlığı azaltmakta ve hafızayı güçlendirmektedir.
KAHVE ile daha fazla odaklan !
Kahve severler için iyi haberler var: 2 yıl önce Avusturya Innsbruck Üniversitesi’nden araştırmacılar kafeinli kahvenin bireylerin odaklanmasını ve kısa süreli hafıza güçlerini arttırıp yaşlanma sürecini uzattığını kanıtlamıştır.
Günde en fazla 3 fincan kahve tüketmeye özen gösteriniz. Kahvenin içerisine krema, süt tozu ve şeker eklememeniz kahvenin daha fazla faydalanmanıza yardımcı olacak ve ekstra kalori alımınıza engel olacaktır.
GÜÇLÜ BİR HAFIZA İÇİN;
Tansiyonunuzu ve kolesterolünüzü kontrol altında tutun.
Uyku düzenini sağlayın.
Düzenli egzersiz yapın.
Beyin jimnastiği yapın.
Sigara içmeyin.
Stresi azaltın.
Ayrıca;
• Alkol
• İşlenmiş gıdalar
• Çok tuzlu besinler
• İşlenmiş proteinler
• Fazla miktarda kullanılan şekerden uzak durun !