UKRAYNALILARIN TERCİHİ TÜRKİYE
Hastalıklarının tedavisi için başka ülkeleri umut kapısı olarak gören Ukraynalıların sayısının giderek artığı bilgileri bir süredir haberlere yansıyor.
Uluslararası Sağlık Turizmi Doktorları Birliği’nin verileri Ukrayna’da 2017 yılında sağlık turizmi konusunda en popüler ülkenin Türkiye olduğunu ortaya koyuyor.
Hastalar, özellikle kanser teşhisi ve tedavisi, ortopedi hastalıklarının tedavisi ve Da Vinci Robot yöntemiyle tedavi için Türkiye’yi ziyaret ediyorlar.
Uluslararası Sağlık Turizmi Doktorları Birliği Başkan Yardımcısı Inna Daşenko, Delo gazetesiyle söyleşisinde, Ukrayna’daki kanser hastalarının yüzde 40’ının, nörolojik hastalıkları olanların yüzde 10’unun, ortopedik hastalıkları olanların yüzde 6’sının, hastalıklarına teşhis arayanların yüzde 8’inin, kemik iliği nakli yaptırması gerekenlerin yüzde 6’sının tedavi için yurt dışına gittikleri bilgisini veriyor.
Bir diğer haber UkraynaHayat’tan
UkraynaHayat da, oftalmoloji (görme yolları hastalıkları), üroloji, solunum sistemi, kulak burun boğaz hastalıklarının tedavisi ve estetik cerrahi için de Ukraynalıların birçoğunun yurt dışını tercih ettiklerini belirtiyor.
Sağlık turizminde önemli mesafeler kat eden Türkiye açısından önemli bir gösterge.
Türkiye’de sağlık sektörüne baktığımızda, son 10 yılda tartışmasız büyük atılımlar gerçekleştirdiğini görmek mümkün.
Yapılan reformlar sağlık sisteminin kalitesi ve verimliliğini yükseltti. Artık çok iyi yetişmiş ve eğitimli insan gücüne sahip. Yabancı dil bilen doktor ve sağlık çalışanlarıyla iletişim konusunda sorun yaşanmamakta.
Öyleki sağlık turisti, kafasında oluşan her türlü soruya kolaylıkla cevap alabilir durumda. Ayrıca ameliyat öncesi ve sonrasında gerek doktorlar gerekse hemşireler tedavi olan sağlık turistini yeterli düzeyde bilgilendirerek moral olarak iyi olmasını sağlamakta.
Kısaca dünya ülkeleri artık Türkiye’yi yeni sağlık ortağı ve yükselen medikal turizm merkezi olarak tanıyor.
Atılan her bir adımın ne denli doğru olduğunu bir kez daha gözler önüne seren bir durum olduğu aşikar..
İşçi ihracı
Başlıkta bir yanlışlık olduğunu düşünmeyin.. Sözünü ettiğim, Bangladeş'in, 2017 yılında yurtdışına tam olarak 1 milyondan fazla işçi ihraç etmesi..
Aslında hayli ilginç detaylar var. İlgililer açısından değerli olacağını düşündüğüm verileri yorumsuz aktarıyorum..
Geçtiğimiz günlerde Ministry of Expatriates' Welfare and Overseas Employment ve Dakka Ticaret Müşavirliği tarafından açıklandı rakamlar.
Bangladeş Yurtdışında Çalışanların Refahı ve Yurtdışı İstihdam Bakanı Nurul İslam, Bangladeş'in 2017 yılında 165 ülkeye 1 milyondan fazla işçi gönderdiğini dile getirdi.
Bangladeş Yurtdışında Çalışanların Refahı ve Yurtdışı İstihdam Bakanlığının verilerine göre, 2017 yılı itibari ile 11,4 milyon Bangladeş vatandaşı Körfez Ülkeleri başta olmak üzere diğer ülkelerde işçi olarak çalışıyor. (Bangladeş vatandaşlarının ülkelere göre dağılımı aşağıdaki grafikte göreceksiniz.)
Diğer taraftan, Bangladeş'in 2016-17 Mali Yılı Geçici Ödemeler Dengesi Tablosuna bakıldığında, toplam işçi döviz gelirlerinin 12,5 milyar dolar olarak gerçekleştiği görülmekte.
Yine ilgili Bakanlığın yurtdışı istihdam ve gelir verilerine göre, 1976-2017 yılları arasında ise Bangladeş'in toplam işçi döviz gelirleri 176,2 milyar dolar olarak realize olmuştur.
Bangladeş'te cari açığın kapatılmasında önemli bir yere sahip olan işçi döviz gelirlerinin 2015 yılından beri negatif bir trend izlemesi ile geleneksel olarak ticaret açığı veren Bangladeş ekonomisi cari açık vermeye başlamıştır.
Bana ilginç geldi..