REGLİ DÖNEMİNDE BESLENME
Kadınların her ay başına gelen fizyolojik olan hassas dönem. Bu dönem öncesinde ve sırasında değişen hormon dengeleri yüzünden bir çok kadında etkilerini oldukça hissettirir. Asabiyet, sinirlilik, tuvalete çıkamama, şişkinlik, gerginlik, hassasiyet, halsizlik ve yorgunluk gibi bir çok etkiye neden olur. Regli olmadan bir hafta önce başlayan bu tip şikayetler regli bitene kadar devam eder. Bu dönemden en iyi şekilde kurtulmak ve etkilerini daha az hissetmek için beslenmenin yeri önemlidir. Doğru beslenerek bu dönemden istemediğiniz kiloları almayarak ve yaşam kalitenizi arttırarak kurtulmanız mümkün… Ben bu haftaki yazımda siz hassas bayanlara beslenme hakkında bir kaç ipucu verirken bir de tatlı tarifi paylaştım.
Regli Döneminde Hissettiğiniz Fizyolojik Değişimler
Ben de bir kadın olarak bu dönemi oldukça fazla hissedenlerdenim. Aşırı mutsuzluk, yorgunluk, halsizlik ve en az 1.5 kilo tartıda fazla çıkma durumu gibi bir çok olay sıralayabilirim. En çok da oluşan ödem sorunu, her kadında en az 1 kilo ödem oluşur. Bunun nedeni vücutta östrojen-projesteron hormonlarının değişen dengeleri sonucunda vücutta sıvı birikmesidir. Bu dönemde daha az tuvalete çıkma gereği hisseder ve bağırsakların dengesi bozulduğu için kabızlık oluşur. Regli dönemi bitince her şey normale döndüğünü farketmişsinizdir.
Ah bir de o tatlı istekleri yok mu…
Kadınlarda üretimi fazla olan östrojen hormonu regli döneminde en az seviyededir. Bu hormon doğal uyarıcı olarak görev alır ve vücutta serotonin, noradrenali, endorfin gibi hormonların üretimini arttırarak bizlerin daha mutlu olmasını sağlar. Ancak bu dönemde çok az salgılanan östrojen bu hormonlarında az üretilmesine neden olur bizler ise kendimizi daha mutlu etmek için karbonhidratlı yiyeceklere, şeker, tatlı, çikolata gibi besinlere yöneliriz. Bu dönemde yediğimiz tatlı miktarına dikkat etmez isek regli bitiminde aldığımız kilolar yüzünden yeniden mutsuz oluruz. Bu sebeple regliyi bahane ederek fazla miktarda tatlı tüketiminizi engellemelisiniz.
İştahım çok arttı kendimi tanıyamıyorum diyenlerden misiniz?
Korkmayın bunu bu dönemdeki her kadın yaşıyor çünkü bu dönem öncesi progesteron hormonunuz en yüksek seviyededir. Bu da iştahınızın artmasına neden oluyor. Regli dönemi yaklaşırken vücut kendini sakinleştirmek için karbonhidrat içeren pilav, makarna, ekmek gibi besinlere yönelme ihtiyacı duyuyor. Tabiki bunları tüketebilirsiniz ama kepekli olanlarını tercih etmelisiniz. Bir de eğer kilo artışının olmasını istemiyorsanız porsiyon miktarını fazla kaçırmamalısınız.
Regli Döneminde Beslenme Önerileri
- Vücutta oluşan ödemden kurtulmak için ödem atıcı özelliği olan besinleri tüketebilirsiniz. Bunlar ananas, maydanoz, salatalık, armut, tarçın, kiraz sapı gibi besinleri sıralayabilirim. Bir de tabi bol su içmeniz gerek en az 2.5-3 litre su içmeyi ihmal etmeyiniz.
- Ödeminizin artmaması için tuz tüketmeyiniz. Tuzlu zeytin, peynir ve şarküteri ürünlerinden uzak durunuz.
- Memelerde oluşan hassasiyeti azaltmak için kafein ve alkol tüketiminden uzak durun. Çay, kahve ve alkollü içecekler tüketmemeniz gerekir. Bu dönemde sizi rahatlacak etkiye sahip olan papatya çayı, ada çayı ve melisa çayını tercih edebilirsiniz.
- Regli döneminde oluşan kanamadan dolayı demir mineralinin yanı sıra magnezyum ve B grubu vitaminlerin azalması görülür. Yetersiz demir alındığında yorgunluk ve halsizlik şikayetinizin arttığını hissedeceksiniz bunu önlemek için kırmızı et, tavuk, balık tüketiminizi sağlayabilir bunlarla birlikte C vitamini alımınızı arttırarak demir emilimini yükseltmiş olursunuz.
- Azalan magnezyum düzeyi tatlı krizlerinize neden olabilir. Bunun için magnezyumdan zengin koyu yeşil yapraklı sebzeler, fındık- badem- yer fıstığı- kabak çekirdeği gibi çiğ kuru yemişler, kurubaklagiller, peynir, balık, tavuk, muz, avokado, kepekli tahıllar gibi besinleri tüketebilirsiniz.
- Aşırı sinirlilik ve gerginlik halinizden kurtulmak için B6 vitamininden zengin olan tahıllar, yumurta, balık, tavuk, brokoli, havuç, ıspanak gibi besinleri tercih edebilirsiniz.
- İştahınızı kontrol altında tutmanız için 3 ana öğün ve 3 ara öğün yapınız. Ara öğünlerde süt- meyve veya çiğ kuruyemiş ve kuru meyve karışımı veya kepekli galeta-ayran gibi seçenekler yaparak beslenebilirsiniz.
- Canınız ille de tatlı çekiyor ve tatlı yemek istiyorum diyorsanız öğle ve akşam yemeği arasındaki ikindi vaktinde 1 kase sütlü tatlı (kazandibi, tavuk göğsü, sütlaç gibi), bitter çikolata iyi bir tercih olacaktır.
- Kabızlık sorununuz çözecek probiyotikli besinler tüketmeye özen gösterin. Size yardımcı olacak kefir, probiyotikli yoğurtlar, kuru incir, kuru kayısı, yulaf ezmesi iyi birer örnektir.
Bu önerilere uyduktan sonra ee kendimizi mutlu etmek için el yapımı sağlıklı atıştırmalıklar hazırlamanın vakti geldi. Regli döneminizde tatlı ihtiyacınızı bastıracak ara öğünlerinizde papatya çayınıza eşlik edecek mutluluk toplarından 2 adet tüketebilirsiniz.
Mutluluk Topları
Malzemeler:
1,5 su bardağı yulaf ezmesi
2 yemek kaşığı yer fıstığı
1 çay bardağı iri kıyılmış çiğ badem
3 yemek kaşığı bal
1 su bardağı hindistan cevizi tozu
1/2 çay bardağı süt
1/2 paket kakao
Hazırlanışı:
Yulaf ezmesini robottan geçirip un haline getirin. Geniş kapta yoğurunuz. Karışımı 20 parçaya ayırıp top yapınız. Topları hindistan cevizine bulayınız. Yarım saat buzdolabında dinlendirip tüketiniz.
Bu dönemde oluşan ödem şikayeti regli dönemi bittikten sonra 1 hafta içerisinde gidecektir. Ancak beslenmenize dikkat etmezseniz kilo almanız için kaçınılmaz bir dönemdir. Bu sebeple bu dönemi en hafif şekilde bitirmenizi temenni ederim…