İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

​ANKARA'DA TRAFİK!

YAYINLAMA:

Geçtiğimiz hafta Ankara da ‘Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi’ vardı. Ev sahipliğini İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığının yaptığı, ‘Ekspotürk’ün organize ettiği, aşağı yukarı 20 civarında ülkenin katılımı ile gerçekleşen bu uluslararası sempozyum ve sergide; ‘Proje danışmanı’ sıfatıyla ben de bulundum. Açılış öncesi, ilgili fuara dair hareketlilik nedeniyle geçen haftaki köşe yazımı da maalesef yazamadım.

Okuyucularımızdan kimileri “madem o kadar uğraşmışsın kardeşim, ne idi bu sempozyum ve serginin amacı, içeriği ne idi, neler oldu orada?” diye, düşünebilir. Bu yüzden, biraz da kendimi sevgili okuyuculara affettirmek adına, orada olanı biteni kısmen de olsa özetleyeyim…

Ankara, ATO Congresium'da düzenlenen "8. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi'ne, Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım da katıldı. Serginin açılışını ev sahibi kurum bakanları ve yetkilileri ile birlikte bizzat kendisi yaptı. Bakanlar ile sergiyi gezen Başbakan, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü standında bulunan eski model (1974) Toros marka trafik polisi aracını bir süre ilgiyle inceledi. Orada fotoğraf çektirdi. Ardı sıra bir firma tarafından örnek olarak hazırlanan, koltuklarındaki sensör ve kamera yardımıyla kontrol edilebilen, ‘servis araçları güvenliği’ sistemine sahip bir servis aracını inceledi ve yetkililerden araca ilişkin kısa bir bilgi de aldı.

Sayın Başbakanın ve Bakanların da ziyaret ettiği İstanbul Emniyet Müdürlüğüne ait stantta sergilenen ve içinde o döneme ait polis elbisesi ve şapkasının da bulunduğu1974 model, eski polis aracı çok ilginçtir ki sempozyum, sergi boyunca en çok ilgi odağı olan objelerden biri olarak dikkatleri çekti. Emekli polisler, şu an görev yapan polis müdürleri, kimi vatandaşlar o arabayı görünce duygulu anlar yaşadı. Özellikle de öğrenciler aracın içinde, yanında, araçla birlikte fotoğraf çektirmek için yoğun çaba harcadılar. Hatta bir ara, o yoğun trafiği görünce stant görevlilerini uyardım; “aman ha, arkadaşlar, daha 2-3 gün burada bu araç. Böyle giderse sergi sonuna kadar tek parça halinde kalmayacak gibi. Bu yüzden araca binenleri uyarın lütfen, biraz daha dikkatli ve yavaş binip, insinler” diye…

Gelelim açılış sonrası yapılan diğer faaliyetlere. İlk gün ve diğer günlerde düzenlenen sempozyumlarda ev sahibi ve diğer katılımcılar, trafik güvenliğine, kentlerde oluşan trafik sorunlarına, trafik sorunları için müdahale ve çözüm önerilerine, karşılıklı tecrübe paylaşımlarına, ayrıca güncel hali hazırda yapılan kimi çalışmalara da vurgu yaptılar. Bazı sempozyum oturumlarında ise trafik güvenliğine dair dinleyiciler tarafından konuşmacılara sorular yöneltildi, konuşmacılarca bu sorular cevaplandırıldı.

Ayrıca sempozyumda yabancı ülkelerdeki trafik uygulamaları, trafikte yoğun olarak bulunan şoförlerin bazı sorunları, oluşan sorunların trafik güvenliğine etkileri, yeni çalışmalara göre akıllı ulaşım sistemleri, trafik denetimlerinde yapılan eksiklikler, kazalarda, yol ve yolcu güvenliğine dair yapılması gerekenler, kazaların en fazla olduğu “kara nokta” olarak isimlendirilen yerlerde; trafik kazalarının nedenlerinin araştırılarak analiz edilmesi ve çözüm önerileri, teknoloji sistemleri ve akıllı ulaşım sistemlerinden daha fazla yararlanılarak, olandan daha etkin trafik denetimlerinin yapılması, trafik güvenliği ve seyahat rahatlığının mümkün olan en üst düzeye çıkarılması noktasında akıllı yollara dair yapılan hazırlık çalışmaları vb konular hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Seçilen kimi sempozyum konularına daha bir dikkat çekmek için bazı konu başlıklarına dair hazırlanan kamu spotu ve tanıtım filmleri de dinleyicilere ve katılımcılara izlettirildi.

Yine, bu sempozyum kapsamında “Trafik Güvenliği ve Medya” başlıklı bir de panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak; Anadolu Ajansı (AA) Türkiye Haberleri Yayın Yönetmeni Hasan Öymez, TRT Haber ve Spor Yayınları Daire Başkanı Yaşar Taşkın Koç, gazeteci yazar M.Avni Özgürel, Faruk Bildirici, NTV sunucusu ve gazeteci Oğuz Haksever ve Emniyet Genel Müdürlüğünden Ali Çelik katıldı.

Sempozyum ve sergiye medyanın ilgisi iyiydi. Sempozyum, sergi ve fuarı; Sabah Gazetesi yazarı Kenan Kıran, Yeni Şafak Gazetesi yazarı Abdullah Muradoğlu, Sosyal Medya Uzmanı Abdullah Çiftçi ile Psikolog/Yazar Dr. Ali Orhan’da ziyaret ederek bilgi aldı. Ardından katılımcı firmaların stantlarını gezdiler.

Sektörel olmaktan çok, sosyal bir etkinlik ve proje olduğu için birçok değişik meslek gruplarından firma, kurum ile kuruluşlar bu sempozyum ve fuara destek verdiler. Kimileri de sergi açarak katılım sağladı. Hatta bazı büyük spor kulüpleri de.

Ha, yeri gelmişken sempozyum ve fuara dair en çok sevinilecek bir hususun altını da çizmeliyiz. Ankara ve civarında bulunan birçok anaokulu, ilköğretim ve orta öğretim seviyesinde eğitim alan birçok öğrenci, MEB’in tavsiyesi ile akın akın bu fuara gelerek, stantları gezdiler. Artı kendileri için özel hazırlanan çeşitli eğitici, eğlenceli ‘Trafik eğitimi’ temalı etkinliklere de katıldılar. Kimi güzel hediyeleri kapanlar bile oldu. Yine aynı yerde, ‘trafik eğitimi’ temalı tiyatro oyunları da sergilendi. Öğrencilerden kimileri daha şanslı idi çünkü özel hazırlanmış bir pistte, küçük minyatür arabalara bindiler. Öğretmenleri ve trafik polisleri eşliğinde önemli birkaç trafik kuralını da öğrenip, bu kısa trafik eğitiminin ardından araba kullandılar…

Sempozyumda gündeme gelen, mantıklı da bulduğum güzel bir cümle ile bitireyim bu haftaki köşe yazımı; “Yolların kralı olmaz, kuralı olur!” Sağlıcakla kalın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *