KANSERSAVAR BESIN BALKABAĞI
Cadılar Bayramı’nın simgesi olan ve kasım ayının gelmesiyle manavlarda, marketlerde yerini alan bal kabağının çok güçlü bir antioksidan olduğunu biliyor muydunuz? Bu özelliği ile kansere karşı vücudumuzu koruyan bağışıklılık sistemimizi güçlendiren bu besinin faydalarını sizler için bu haftaki yazımda paylaşmak isterim. Ayrıca yazımın sonunda sizler için tadı mükemmel bir tarif paylaştım. Bal kabağını sevmeyenler bence bu tarifi denedikten sonra ve faydalarını okuduktan sonra bal kabağına bakış açınızın değişeceğinden emin olabilirsiniz.
Kanser, hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması ve yayılmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Kanser, dünyada ve ülkemizde tüm ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklardan sonra ikinci sırada yerini almaktadır. Çağın hastalığı kanserin oluşumu, çeşidi ne olursa olsun tüm dünyada doğrusal bir artış göstermektedir. Sigara ve alkol kullanmak, stres, hava kirliliği, gıdalara katılan bazı katkılar ve radyasyon gibi pek çok faktör, kansere yakalanma riskini artırmaktadır. Kanser oluşum sebeplerinin yüzde 35’i beslenmedeki yanlışlıklardan kaynaklanmaktadır. Tüm kanser vakalarının yaklaşık 1/3’ü yenilen besinlerden kaynaklanmaktadır ve tüm kanser ölümlerinin 1/3’ü yine beslenme ile ilişkilidir. Bu yüzden sağlıksız beslenme, fiziksel aktivitenin az olması, alkol ve sigara kullanımı kanserin oluşumuna etki etmektedir. Kaliteli yaşamın şartı sağlıklı beslenmeden geçmektedir. Tükettiğimiz besinler enerji ve besin öğeleri ihtiyacımızı karşılamanın yanı sıra içerdikleri bazı özel bileşikler sayesinde vücudumuza olumlu katkılar sağlamaktadırlar. Hastalıklardan korunmak ve oluşabilecek kronik hastalıkları önlemek için sağlıklı beslenmek şarttır.
ß-Karoten Zengini Bal Kabağı
Besin antioksidanları, insanlarda fizyolojik şartlarda oluşan serbest oksijen radikalllerinin (SOR) ya da serbest nitrojen radikallerinin (SNR) oluşturduğu olumsuz etkilerin bir kısmını ya da tamamını etkisiz hale getirebilen maddeler olarak tanımlanabilir. Serbest oksijen radikallerinin oluşumunu ve meydana getirdikleri hasarları önlemek, ayrıca bunların uzaklaştırılmasını sağlamak için vücudumuz “antioksidan savunma sistemleri” gelişmiştir. Antioksidan besinler, insanların normal fizyolojik faaliyetleri sırasında ortaya çıkan veya çevre ve beslenme yoluyla alınan serbest radikallere ve reaktif bileşiklere elektron veya hidrojen vererek onları indirgeyen ve bu şekilde oluşabilecek olumsuz etkileri önemli ölçüde azaltan besin maddeleridir.
ß-Karoten, A vitamini öncüsü olan ‘Karotenoit’ denilen antioksidanın bir türüdür. Balkabağı, havuç, tatlı patates, dolmalık biber, kabak, kavun gibi sarı-turuncu besinlerde yüksek oranda bulunur.Doğal antioksidanların kullanımı, kanseri önleme ve pek çok hastalığa yakalanma riskini azaltması bakımından önemlidir.
Bal Kabağı Tüketerek Akciğer Kanseri Riskini Azaltın
β-karoten, en yüksek provitamin A aktivitesine sahiptir. Yapılan birçok çalışmada kanser hastalarında düşük antioksidan seviyesi ve yüksek oksidatif stres gözlemlenmiştir.Hücre çoğaldıktan sonra başka hücre kolonilerinin oluşumu hızlı bir şekilde gerçekleşir ve oluşan koloniler vücudun diğer bölümlerine nüfuz eder, burada tümörlerin değişik organlara gönderilmesi (metastaz) söz konusudur. Vücudun kendini koruma sistemi, bu tür oluşumlara neden olan zararlı maddelerin işlevini sona erdirmek hatta zarar görmüş DNA’nın onarılmasına yardım etmek adına çok işler başarmaktadır (Burr, 1994). Karotenoidler, A, C ve E vitaminlerinin antioksidan özellikleri sayesinde yeterli miktarda vücuda alınırlarsa kanserlerden korunmanın mümkün olabileceği yapılan çalışmalar sonucu anlaşılmıştır. Son zamanlarda karotenoid pigmentlerinin tümör oluşumunu engellediği ya da gelişimini yavaşlattığı şeklinde sonuçlar elde edilmiştir. A vitamininden zengin besinlerin tüketilmesi, özellikle Akciğer Kanseri başta olmak üzere rahim, meme, cilt, mide kanseri riskini düşürdüğü saptanmıştır.
Antioksidan Deposu Turuncu Çorba
Malzemeler:
500g balkabağı
1 adet tatlı patates
2 adet havuç
2 adet yeşil soğan
1 orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
200 ml süt
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, kırmızı biber
Yapılışı:
Büyük bir tencerede orta ateşte soğanları zeytinyağı ile kavurun. İçerisine küp küp doğranmış balkabağı, havuç, patatesi koyup 20-25 dk kısık ateşte kaynatınız. Ateşten aldıktan sonra sütü ekleyip bir kaç kez karıştırınız. En son baharatları da ekleyip blendardan geçiriniz. Üzerine süslemek için kekik, maydanoz koyabilirsiniz.