ERKEKDE MEME BÜYÜMESİ (Jinekomasty)
JİNEKOMASTİ çoğunlukla hormonal dengenin bozulması sonucu oluşan iyi huylu büyümelerdir. Çok nadiren erkek yumurtalık kanseri ve diğer kanserler ile birlikte görülmektedir. Genellikle gelişme çağında görülür, ileri yaşlarda da ikinci bir sıklık gösterir. Meme büyümesi tedavi edilmezse zamanla meme kanseri oluşturabilir ve kadından daha kötü huyludur, jinekomasti nedeniyle opere olanlarda meme dokusu tamamen çıkarılırsa kanser oluşması önlenmiş olacağı düşünürüz.
Çevrenize baktığınızda pek çok erkekde bu rahatsızlık mevcuttur. Ama kamufle etmeye çalıştıkları için dikkat çekmez ama tatil yörelerinde ve sıcak aylarda daha bariz fark edilmektedir. Bu nedenle başvuran erkek sayısıda son yıllarda artmıştır.
ULTRASONİK yeni gelişmiş liposakşın ile önceleri çok beklentili gelen ama şimdi başarıyla uygulanan daha atletik görünümlü sporcu vucudunu elde etmekteyiz. Her kişiye özel kas yapısına göre planlanan çizimle bu çizimlere paralel yapılan ULTRASONİK yardımlı liposakşın operasyonu sonrası dergilerde görüp özenilen vücudlara sahip olmak ütopya olmaktan çıktı.
Tedavisi cerrahidir, genelikle liposakşın yeterli olmaktadır. Çoğunlukla tek bir yerden açılan delikle ya da iki ayrı yerden açılan 1 cm den küçük deliklerde çıkarılır. Daha sonrası pansuman üstüne bir bandaj yapılır ve ya basit korse giydirilir, hastanede kalmasına gerek yoktur.
BURUN EĞRİLİĞİ
NEFES ALAMAMA OPERASYONLARI
HAVA yaşam kaynağımız. Burun ise bu yaşam kaynağının devamlılığı için çok önemli bir organdır.
Sağlıklı bir solunum fonksiyonu ve sağlıklı bir vücut için burundan soluk alıp vermek esastır. Burun sadece havanın girip çıktığı bir organ değildir.Burun nefes alıp verme sonrasında havayı nemlendirir, ısıtır, sesimizin bize özgü olmasını sağlar, kulağımızı havalandırır, koku almamızı sağlar.Özellikle ülkemiz insanının burun yapısının kemikli olması ve insanların bir çoğunda allerjik hastalıkların sık olması nedeniyle burun tıkanıklığı şikayeti en sık rastladığımız şikayetlerden birisidir.Uzun süren burun tıkanıklığı hastalarında bu problem çözülmediği takdirde çok ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır.
Kısaca burun tıkanıklığı hastanın hayat kalitesini ciddi şekilde bozar ve zamanında müdahale edilmediği taktirde ileri sağlık problemlerine sebebiyet verebilir.
Burun kemiğinde kayma (Deviasyon) olması,Alt burun etlerinin,Geniz eti,Burun içi polipleri,Burun çatısında daralma(valv daralması) nefes alamama problemlerinin sebepleridir. Herbiri veya bir kaçı birliktelik göstererek burun tıkanıklığına sebep olur.
Burun tıkanıklığı olan hasta; devamlı ağız solunumu yapmak zorunda kalır ; sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonları olur ve müzminleşmiş farenjit gelişir. Horlama ve uyku bozuklukları gelişir.Akciğer ve Kalp problemlerini ağırlaştırır. Sabahları ağız kuruluğu gelişir.Cinsel fonksiyon bozuklukları olur.Psikolojik sorunlar gelişmesine yatkınlık olur.Bu hastalar özellikle sinirli olduklarından yakınırlar.Ses kalitesi bozulur ve burundan konuşma gelişir.Çocuklarda geceleri altını ıslatma problemleri olabilir.
Görüldüğü gibi burun tıkanıklıkları insanın hayat kalitesini ciddi oranda bozmaktadır.
Estetik cerrahi eşliğinde bu operasyonların hepsi beraber yapılmaktadır.
DEVİASYON BURUN EĞRİLİĞİ ve TEDAVİSİ
Burun kemiğinde kayma ve eğrilme çok sık karşılaşılan burun tıkanıklığı nedenlerindendir. Burun direği olarak da adlandırılan ve tıp dilinde septum adı verilen bu yapının düzgün olması sağlıklı nefes almanın ilk şartıdır. Burun kemiği kayması veya eğrilme olmasının tıptaki adı Septum Deviasyonudur.Tedavisi cerrahidir. Septoplasti denilen ameliyatla septumun eğri kısımları çıkarılmadan düzeltilir, ve septum orat hatta getirilerek her iki burun pasajının açık olması sağlanır.
Teknolojiyle birlikte tampon kullanılmamaktadır. Günlük hayata geçişi kolaylaştırır.
ET BÜYÜMESİ
Burunda et büyümesi burun tıkanıklıklarının çok önemli ve sık karşılaşılan bir sebebidir. Burun içinde alt orta ve üst burun etleri olmak üzere üç adettir.Alt burun etlerinin büyümesinde burun tıkanıklığı gelişirken orta burun etlerinin büyümesinde sık tekrarlayan sinüzit atakları ve kronik sinüzite yatkınlık gelişir. Geniz eti büyümesi burnun arkasında bulunan ve vücudun savunma hücrelerini üreterek enfeksyonları önleyen adenoid denilen dokuların büyümesi ve burun arkasını tıkayarak burun tıkanıklığı yaratmasıdır.Bu durum sıklıkla çocuklarda görülmekle birlikte çocuklukta ihmal edilen ve zamanında ameliyat edilmemiş hastalarda erişkin yaşlarda da gözlenebilmektedir.
Burun etlerine uygulanması gereken cerrahi; tahrip edici , ve burun etinin tamamına yönelik değil koruyucu (burun etini saran mukoza adı verilen kılıfı koruyarak) ve kismi olmalıdır.Bunun nedeni burun eti ve burun etini saran kılıfın burun işlevinde önemli yeri olmasıdır.
Polip burun içinde bilinmeyen bir nedenle üzüm taneciklerine benzeyen içi jel dolu etlerin oluşmasıdır. Bunlar burun tıkanıklığının yanınıda aynı zamanda sinüzite de neden olmaktadır.Bu durumun tedavisi çok büyük ve yaygın olgularda endoskopik olarak cerrahi uygulanması ve sonrasında steroid tedavisidir.
BURUN YAN DUVARI ZAYIFLIĞI Burnun yan duvarlarında yeterli destek olmaması durumunda hasta nefes alma sırasında burun kanatlarının içeriye çökmesi nedeniyle burundan nefes alamaz.Bu durum doğuşttanve gelişimsel olabileceği gibi geçirilmiş bir ameliyat sonrası da ortaya çıkabilmektedir.Nazal valv darlığının tedavisi de ameliyatla olmakta ve burun yan duvarlarının yine burun içinden alınan kıkırdakların uygun yerlere uygun açılar ile yerleştirilmesi ile yeniden yapılandırılması gerekmektedir.