İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

​FÜZE SAVUNMA SİSTEMLERİ SAVUNABİLİYOR MU?

YAYINLAMA:

Kuzey Kore orta menzilli füzeyi Japonya üzerinden, Japon deniz sahasının derin sularına gömdü. Güney Kore ve Amerika ile birlikte ortak manevralara katılan Japon hava kuvvetleri yerinden kıpırdamadı. Bu denemeden sonra Amerikan Başkanı Trump, bazı ülkeleri korkutabilecek olan ‘her türlü seçenek masada’ cümlesiyle Kuzey Kore’ye gözdağı verdi. İşin ilginç tarafı Pentagon’da füzelere karşı kullanabileceği seçenekleri kullanmaktan kaçındı. Pentagon elindeki füze savar sistemiyle atmosfer dışında Kuzey Kore füzelerini vurabilirdi. Oysa, Amerika’nın elinde 33 tane Aegis sınıfı savaş gemisi var. Bunlara önümüzdeki sene üç tane daha katılacak. Bu gemilerin orta menzilli füzeleri vurma kapasiteleri var. Füze atışı sırasında bu gemilerden 16’sı Pasifik’te bulunuyordu. Hawai’nin Honolulu bölgesinde bulunan Amerikan Pasifik Komuta Merkezi niçin Kore füzesinin vurulmadığının cevabını vermek istemiyor. Kuzey Amerika Hava ve Uzay Savunması Komutanlığı (Norad), Kuzey Kore füze atışları Amerika’ya tehdit oluşturmadığını söylüyor. Savunma Bakanı Mattis, füzelerin Guam ve Amerika kıtasına yakın düşerlerse vurulabileceklerini belirtiyor.

Amerikan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi uzmanlarına göre füze atışları gerçekte Japonya ve Amerika için bir tehdit oluşturuyor. Amerikan gemilerindeki füze önleme sistemleri düşman füzelerini en yüksek uçuşta bulundukları anda vuruyor. Kuzey Kore’nin Hwasong-12 füzeleri için bu yükseklik 3.500 km.. Amerikan füze savunma sistemi orta menzilli ve hatta daha yüksek menzile sahip füzeleri vurmak üzere kurgulanmış. Fakat bu füzelerle yapılan denemelerde yanlışlıklar ve başarısızlıklar olduğu görülmüş.

Füzeler, Ocak 2002 ve Ağustos 2017’de Savunma Bakanlığı tarafından 37 defa orta menzilli füzelerin vurulması için denenmiş. Pentagon Operasyon Deneme ve Mühendisliği Direktörlüğüne göre bu tür denemeler çok pahalı ve deneme öncesi çok büyük hazırlık gerekiyor. Şubat ayında yapılan son model SM-6 ile orta menzilli füze vurma denemesi yapılmış. Haziranda yapılan iki deneme başarısız olmuş. Deniz Kuvvetleri bu durumun insan yanlışından olduğunu belirtmiş. Ancak, Amerikan cephaneliğindeki ileri ve orta menzilli füze kesicilerin başarılı kayıtları olmadığı belirtiliyor. Öte yandan yüksekten uçan füzeleri veya denize atılan füzeleri vurmak savaş nedeni sayılıyor. Bu füzeleri vurmak için karar vericinin savaşı göze alması gerekiyor. Füzeler ancak atış öncesi bulundukları yerde imha edilebiliyor.

Bu durumda Japonya uzun menzilli füze takip radarlarına sahip olmak istiyor. Bu sistemin kurulması umulmayacak kadar pahalı.

Çin, kendisine yakın alanlarda Amerika’nın orta menzilli füze yerleştirmesine karşı, kendi sınırlarına yakın alanda savaş ve kaosa izin vermeyeceğini söylüyor. Kore yarımadasında ise savaşa varmayan sıkıştırmalar devam ediyor. Amerika’nın nükleer silah taşıma kapasitesine sahip iki B-1B ağır bombardıman uçağı Güney Kore ve Japon F-15 uçaklarıyla birlikte Çin kıtasına yakın uçuşlar yapıyorlar.

Gelişmelere yakından bakacak olursak galiba Kuzey Kore bahanesiyle Amerika Çin Denizinde Çin’i Kuzey Kore ise gelişmeleri başka türlü algılayarak Japonya ve Amerika’ya karşı tavır koyuyor. Rusya’dan Çin’in arkasında anlaşmaya gidilmesini öneriyor. Tabii dünya piyasaları alt üst oluyor. Dünya Amerika kendini ispat edecek diye korku içinde gelişmelerin sonucunu bekliyor.

Ortaya çıkan bir başka gerçek satın alınacak füzelerin iyi kullanımı ve gerçekten savunma sisteminde etkinliklerinin yüzdesinin ne olduğunun iyi tespit edilmesi. Yoksa füze sistemlerinin maliyetleri çok yüksek.

Herkesin bayramını kutluyorum.


Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *