KUMDAN HALAT YAPMAK
Kumdan halat yapmak, bir kitabın ismi. Bundan bir yıl önce, 11 Ağustos 2016 tarihinde aramazdan ayrılan merhum Prof.Dr.Ali Osman Özcan’ın sağlığında kaleme aldığı “Kumdan halat yapmak” kitabı Yesevi Yayıncılık tarafından neşredildi. Rahmetle andığım Profesör Ali Osman Hoca ile Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesinde bir yıl (2007) birlikte çalıştık. Hoca gayet sevecen, espritüel, çalışkan ve hoş sohbet biriydi. Bazen ders aralarında ve özellikle de öğle yemeği sırasında çeşitli konularda fikir alış verişimiz olurdu. Ali Osman Hoca ile zaman zamanda da İstanbul’da Türkiye Yazarlar Birliğinde gazeteci-yazar Recep Arslan’ın bürosunda çaylı sohbetlerimiz olurdu.
Ali Osman Hoca, hep yapıcı ve meseleye olumlu yönden bakan bir şahsiyetti. Problemleri ise hikayelere atıfta bulunarak çözerdi. Eskilerin deyimiyle büyükle büyük, küçükle küçük olurdu. Prof.Dr.Ali Osman Özcan, Ufuk Ötesi Gazetesi, Çağa Ferman Gazetesi, Yesevi Dergisi, Elektrik Teknikerleri Dergisinde yayın danışmanı ve yazar olarak çalıştı. Vefatına kadar Gelişim Üniversitesinde hocalık yaptı. 72 yaşında İstanbul’da vefat eden Ali Osman Hocamıza Allah’tan gani gani rahmet diliyorum.
Kumdan halat yapmak kitabı Profesör Ali Osman Özcan’ın bir makalesinin başlığı aslında. Adı geçen kitap birbirinden müstakil otuz makaleden oluşuyor. Yesevi Yayıncılık sahibi Erdoğan Aslıyüce kitabı şöyle takdim ediyor: “Hayat kavgasının dönemeçli, dik ve dikenli yollarında vefasızlığın, ihaneti, yalancılığın en katmerlisiyle karşılaşmasına rağmen, “hak bildiğin yolda yalnız da olsan yürü” düsturuyla bıkmadan, usanmadan hak bellediği düşüncelerini söylemekten, yazmaktan bir an bile taviz vermeden yoluna devam eden Prof. Dr. Ali Osman Özcan’ın “Kumdan Halat Yapmak” isimli eserini basmaktan mutluyuz” diyor.
Kumdan halat yapmak kitabındaki makalesinde Ali Osman Hoca’ya kulak verelim: “Bir ülkede padişah ölür. Yeni padişah yerini sağlamlaştırabilmek için, ölen padişahın taraftarı zannettiği bütün yaşlıların öldürülmesini emreder. Her oğul, babasını öldürmek zorunda kalır. Oğullardan biri babasının kesmeye kıyamaz. Onu bir mağaraya götürüp saklar. Günlerden bir gün yeni padişah herkesten “kumdan halat” yapmalarını ister. Herkes bu sorunu nasıl çözeceğini derin derin düşünmeye başlar. Babasını kesmeyen oğul, doğruca onu sakladığı mağaraya gider. Padişahın bir isteği olduğunu ve kimsenin çözemediğini söyler ve meseleyi babasına açar. Baba, oğluna: “Oğul git! Padişahtan örnek iste!” der. Oğul, padişahın huzuruna çıkar ve “kumdan halat örneği” almaya geldiğini söyler. Padişah bu aklı kimden aldığını sorar. Oğul, biraz tereddüt geçirdikten sonra, canını bağışlaması şartıyla söyleyebileceğini ifade eder. Padişah canını bağışlama sözünden sonra, oğul bu fikrin babasından çıktığını söyler. Padişah baba ve oğlu ödüllendirir, ‘Doğru söyleyenleri ve akıllı kişileri idam ettirmek bana yakışmaz ve yaraşmaz’ der.”
Yukarıdaki hikayeyi verdikten sonra Ali Osman Hoca asıl söyleyeceğini söyler, “Ben her şeyi bilirim” tutumuyla ulu orta söz söyleyenlerin, örnek istemeden kumdan halat yapanların ve yapmaya çalışanların çıktıkları yolun yol almadığını örnek olarak bu masal çok şey ifade etmektedir. “Bilmiyorum” demekten korkan, sanki “her şeyi bilmesi gerekiyormuş gibi” afra tafra ile kitle iletişim araçlarında boy gösterenlerin örneksiz kumdan halat yapmaya çalıştıkları açıktır. Rehberi olmayan yolcuların, yollarda hayatlarını kaybettikleri, hatta tam aksi beklentilerle karşılaştıkları, umutlarının bile yitirdiği pek çok örnek vardır. Türk milleti, güzel örnekler sunan önderlerin peşinden gittiği gibi onlara da minnettar kalmıştır.” Merhum Ali Osman Hoca’nın akademik yolunu şimdi Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi olan kızı Yard.Doç.Dr.Nermin Özcan Özer devam ettiriyor.
Sonuç olarak kumdan halat yapmak gibi akla ziyan işlerle uğraşan başta FETÖİST yapı ve benzeri içeride ve dışardaki örgütlere milletimiz fırsat vermeyecek ve kötü emelleri kursaklarında kalacaktır.