ÜNİVERSİTE TERCİHİ NASIL YAPILMALI?
2017 üniversiteye giriş için ilk tercih süresi bugün sona eriyor. Adaylar doğru tercih yapmak için uzmanlar dahil çeşitli kanallardan bilgi alıyorlar ve neticede gelecekleri işi ve mesleği yapmak için karar verme aşamasındalar. Ancak ülkemizde insanlar üniversitede bitirdikleri bölüm ve alanla ilgili her zaman aynı iş yapmıyor. Aslında bu durum dünyada da aşağı yukarı böyle cereyan ediyor. Yani herkes bitirdiği bölüm ve alanla ilgili bir iş yapmak ve geleceğini belirlemek zorunda değil. O nedenle adaylar üniversiteye girmeyi bir ölüm kalım meselesi haline getirmemeli. Üniversiteye girecek aday tercihini üniversiteye göre mi, mesleğe göre mi yoksa üniversitenin fiziki ve akademik kadrosuna göre mi yapmalı? soruları hatıra geliyor. Diğer bir soru ise adaylar puanlarına göre mi, yoksa sıralamaya göre mi tercih edecekler? Bütün bu soruların cevabını vermek için aday daha fazla gayret sarf ediyor ve bilgi alacağı kişilerle temasa geçiyor, üniversiteleri ziyaret ediyor, fiziki mekânları geziyor ve hocalarla görüşüyor. Bazen bunları yapınca kafası daha fazla karışabiliyor. Ancak bulanmadan da durulmuyor sanırım.
Türkiye’de özel vakıf üniversiteleri çok kısa zamanda çok fazla açıldı desek bilmem mübalağa yapmış olur muyum? Son on yıl içinde neredeyse yüzden fazla üniversite açıldı. Bu üniversitelerin çoğu ise özel vakıf üniversiteleri olarak karşımıza çıkıyor. Özel vakıf üniversiteleri özellikle psikoloji, iç mimarlık, bazı mühendislikler ve sağlık alanları gibi popüler programlara yüksek fiyatlarla öğrenci alıyorlar. Özel vakıf üniversitelerini ilk beşte tercih edildiği takdirde yüzde 20 ve otuzlara varan indirim de yapıyor. Bu üniversitelerde yüzde 25’den tam bursluluğa kadar üç kategoride indirim uygulamaları da var. Ancak devlet üniversiteleri ile özel vakıf üniversitelerinin puan ve sıralamalarına bakınca arada muazzam bir uçurum görünüyor. O zaman yeter ki paran olsun okumak kolay diyesi geliyor insanın. Ülkemizdeki üniversitelerin en önemli mesellerinden biri de kurumsal kimliğin henüz oluşmamasıdır. Birkaç devlet üniversitesini hariç tutarsak değil devlet üniversiteleri özel vakıf üniversitelerinde kurumsal bir kültür ve kimlikten bahsetmek mümkün değil. Belki bu üniversiteler elli yıl sonra kurumsal kimliklerini kazanacaklar ve iddialı oldukları alanlarda söz sahibi olacaklar. Halbuki ABD’de ve Avrupa’da olduğu gibi tematik üniversiteler yaygınlaşsa daha iyi olmaz mı? Üniversitelerle ilgili bu bilgileri verdikten sonra, benim adaylara doğru tercih ve doğru seçim için bazı önerilerim var. Şimdi o önerilerimi bir bir sıralayayım;
1-Tercih yapmadan önce bilgi ve belgeleri iyi inceleyin. Kulaktan dolma bilgiler ve ortalıkta dolaşın malumatlarla geleceğinize yön vermeyin. ÖSYM Kılavuzunu, YÖK Program Atlasını, uzmanları ve üniversiteleri iyi tarayarak doğru bilgi sahibi olun. Doğru bilgi olmadan doğru karar verilemez.
2-Geleceğe dönük meslekleri seçerken öncelikle ve özellikle bu mesleği uzun sürede yapıp yapamayacağınızı ve bu mesleği sevip sevemeyeceğinizi sorgulamanız icap eder.
3-Öncelikle mesleği seçmeniz o ona göre bir eğitim programını tercih etmeniz daha mantıklı olur. Sadece iyi para getiriyor popüler bir meslek diye tercih yaparsanız yanlış yapmış olursunuz. Çünkü her şey paradan ibaret değildir. O nedenle içinize yolculuk yapın ve bu yolculukta seçeceğiniz alanı iç dünyanızda içselleştirdikten sonra tercihinizi yapın.
4-Tercih yaparken ebeveynlerinizin mutlaka görüşünü alın. Seçeceğiniz alanla ilgili mezun olan kişilerle görüşün. Kişiliğinize, karakterinize ve kısaca mizacınıza uygun alanı tercih etmeniz daima sizin yararınıza olacaktır.
5-Tercih yaptıktan sonra pişman olmayın. Siz elinizden geleni yaptınız. Sonuçta hiçbir alan ve hiçbir meslek garanti değildir. Dünya küçülüyor yeter ki seçtiğiniz alan ve yapacağınız meslekle ilgili iyi bir eğitim alın ve sonrası için korkmayın, açıkta kalmazsınız.
6-Eğitim bireyi yani beşeri insan etmek için yapılan faaliyettir. Günümüzde eğitim “adam olmak”, gerçek manada özü ve sözü bir “adem” olmak için değil iyi para kazanmak, mevki ve makam sahibi olmak için yapılan bir eylem olarak görülüyor. İşte bu durum dikkate alarak siz, milletinize, vatanınıza, ailenize ve kendinize faydalı bir insan olmak için tercih ve seçimini yaparsanız hayatta da mutlu olursunuz.
Hâsılı kelam üniversite tercihi yaparken fiziki ortamı sizi insanlaştırıyor mu, akademik düzeyi yeterli mi ve bunlardan da daha önemlisi alacağınız eğitim sizi hayata hazırlayıp olgunlaştıracak mı? Benden hatırlatması!...