İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

​AK PARTİ'DEKİ YORGUNLUK -1-

YAYINLAMA:

Recep Tayyip Erdoğan’ın partili cumhurbaşkanı olma sürecinde dile getirdiği “AK Parti teşkilatlarındaki yorgunluk” konusu üzerine bir süredir düşünüyorum. Erdoğan, AK Parti’ye yeniden genel başkan seçilmesinin ardından ilk grup toplantısında “Yıl sonuna kadar il teşkilatlarımız, ilçe teşkilatlarımız, belde teşkilatlarımızın tamamını güncelleyeceğiz. Çünkü bir metal yorgunluk var. Bunu aşmamız lazım. Çok daha dinamik ekiplerle 2019'a hazırlanmamız gerekiyor.” şeklinde konuşmuştu. Erdoğan’ın konuyu kürsülerden dile getirmesi, tartışmayı yoğunlaştırdı, derinleştirdi, beklentileri arttırdı.

Konuyla ilgili üç yazım olacak. Bu ilk yazımda, genel bir çerçeve çizeceğim.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, son yıllarda ciddi badirelerden geçen Türkiye’nin 2023’e doğru sağlam şekilde yol almasının güçlü siyasetle olacağını düşünüyor. Bunun için AK Parti’yi güçlendirmek, partisi ile halk arasında oluşan iletişim sorunlarını gidermek, partiyi ataletten kurtararak yeniden dinamik bir yapıya kavuşturmak istiyor. Böyle bakıldığında, bir parti lideri olarak Erdoğan’ın haklı nedenleri var.

Peki, şu ana kadar değişim beklentilerinin ne kadarı karşılandı?

Büyük kongre ile gerçekleştirilen MYK ve MKYK değişimleri sınırlı boyutlarda kaldı. Kongreden sonra yapılacağı tahmin edilen kabinedeki değişiklikler ise henüz gerçekleşmedi. Kabinedeki yenilenmenin her an olabileceği öngörülüyor. Belde, ilçe ve il teşkilatlarındaki değişim kongrelerle gerçekleştirilecek. Belediye başkanları, meclis üyeleri ve milletvekili listelerinde değişim ise 2019 seçimleri ile sağlanacak. Recep Tayyip Erdoğan, “metal yorgunluk” ve “değişim” ifadelerini “teşkilat” için kullandı. Dolayısıyla MYKY ve MYK’da değişimin sınırlı olması ve kabine değişiminin hemen yapılmamış olması sürpriz değil. Aynı nedenle, belediye başkanları ve milletvekili listelerindeki değişimin çerçevesini tahmin etmek şu an için zor.

Ancak, teşkilatlardaki değişimin, partideki yorgunluğu ne derece gidereceği ve AK Parti’nin toplumdaki pozitif görünümünü ne ölçüde arttıracağını anlamak için şu sorunun cevabını bulmamız gerekir. AK Parti’nin toplum ve bireylerle ilişkisi sağlayan dinamikler sıralamasında teşkilatın yeri neresidir? Soruyu açalım. AK Parti’ye dair oluşan olumlu-olumsuz kanaatlerde, AK Parti Hükümeti, AK Parti MKYK ve MYK’sı, AK Parti milletvekilleri, AK Partili belediyeler, AK Partinin yönettiği bürokrasi ve kurumlar, AK Parti il ve ilçe teşkilatlarından hangisinin oranı nedir?

Bu soru, hem metal yorgunluğun çoklu nedenlerini bulmak için önemli olduğu kadar, sorunun cevabı bizi başka analizlere de ulaştıracağı için ayrıca kıymetli.

Bu soruya prensip bazında şöyle cevap vermek mümkün. Halk, muhalefet partilerini daha çok teşkilat, milletvekili, merkez yönetimi, genel başkan üzerinden tanır, takip eder ve yargılar ancak iktidar partisini ise, daha çok icraatları üzerinden takip eder. İktidarın icraat mekanizmaları ise genel başkan, hükümet, meclis grubu ve belediyelerdir. Ayrıca, tüm partilerde, özelikle iktidar partilerinde, küçük ve orta büyüklükteki yerleşim yerlerindeki teşkilatların büyük ölçüde seçilenlerin (milletvekili ve belediye başkanları) etkisinde olduğunu da unutmamak gerekir.

Bundan dolayı, siyasi parti teşkilatlarındaki yorgunluk nedenlerini hem teşkilat içine yönelik, hem teşkilata etki eden diğer aktörler-faktörlere yönelik gözlemlerle araştırmak, ayrıca her şartta çoklu neden bulmaya matuf merak içinde olmak daha doğru olacaktır.


Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *