İstanbul
Orta şiddetli yağmur
6°
Ara

​AB'DEN ANKARA'YA KARIŞIK MESAJLAR…

YAYINLAMA:

Perşembe günü Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu, Avrupa Birliği (AB) Konseyi'ne Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren raporu kabul etti. Aynı gün aynı saatlerde AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn Ankara’da AB Bakanımız Ömer Çelik’le görüşüyor ve Türkiye ile AB arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi çerçevesinde Türkiye’ye geldiğini ve bu iş birliğinin karşılıklı fayda ve menfaat sağladığını söylüyordu…

Strasbourg'daki Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oturumda yapılan oylamada, Türkiye Raportörü Kati Piri'nin hazırladığı aleyhimize rapor 64'e karşı 477 oyla kabul edilirken, 97 üye de çekimser kaldı. Raporda, Türkiye'de insan hakları ve demokrasi alanlarında görülen gerilemeye dikkat çekiliyordu.

Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) dönemindeki uygulamaların, kamudan ihraçların ve basın özgürlüğünü tehlikeye atan adımların eleştirildiği raporda, Gümrük Birliği müzakerelerine siyasi kriter getirilmesi çağrısı da yapılıyor. Sanki Avrupa Parlamentosu darbenin başarısız olmasından son derece üzgün…

Ankara’da ise Hahn, Türkiye ile AB arasındaki iş birliğinin ekonomiden terörle mücadeleye ve bölgedeki siyasi duruma kadar pek çok alanda olumlu etkileri olacağını kaydediyor ve bu kapsamda çeşitli ziyaret ve toplantıların devam edeceğini bildiriyor. Hahn, "Türkiye, AB için kilit önem taşıyan bir stratejik ortaktır. Aynı şey Türkiye açısından AB için de geçerli. Bu sebeple ikili ilişkilerimizi pekiştirmek bizim için çok faydalı. Yani hem ikili olarak hem de birçok zorlukla karşılaştığımız bölgemiz açıdan ilişkiler ve iş birliği büyük önem taşıyor" diye konuşuyor. Sığınmacılar konusuna da değinen Hahn, Suriye'de siyasi anlaşmazlıkların çözülmesi durumunda iki tarafın da bu sürece katkı sağlama istekliliği ve kararlılığını gösterdiği takdirde sadece çatışmaların sonlandırılması değil, Suriye halkının tekrar ülkelerine dönmesi ve ülkenin yeniden inşasıyla ilgili yeni çalışma alanlarında da Türkiye ile AB'nin yoğun iş birliği sergileyebileceğini ifade ediyor.

Ekonomik ilişkiler açısından Gümrük Birliğinin güncellenmesi konusunda çalışmaların netice vermeye başladığını söyleyen Hahn, bu konunun neticelerinin kısa vadede ortaya konabileceğini kaydediyor… Hahn, bu gelişmenin hem Türk hem de Avrupa halkının yaşam kalitesini artıracağını dile getiriyor… Hahn, bu ve bunun gibi süratle netice alınabilecek konularda ilerleme kaydedilmesinin faydalı olacağını belirtti. Yani Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen raporla ters düşüyor…

Yani Avrupalı Parlamenterler hayal âleminde Türkiye’yi cezalandırmaya çalışırken, bu işin mutfağında olanlar gerçek dünyada yaşadıklarının farkındalar…

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *