İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

​AHİLİK EĞİTİMİN NERESİNDE?

YAYINLAMA:

Geçen hafta Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından organize edilen Ahilik Bölge Toplantısı Denizli’de gerçekleştirildi. Benimde iştirak edip bildiri sunduğum toplantı; “Üretim Tüketim, Sosyal Sorumluluk, Eğitim İş Modeli” ana başlığı ile 24 Mayıs 2017 Çarşamba günü yapıldı. Denizli Valiliği'nin desteklediği, Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın katkılarıyla düzenlenen toplantıda Denizli Valisi Dr.Ahmet Altıparmak, Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Başkanı Mahmut Çelikus ve TASAM Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Toy konuşmacı olarak yer aldı. TASAM Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Toy, proje kapsamında değerler inşası ile ilgili bir çalışma içerisinde olduklarını altını çizdi. Ahiliğin var olduğunu verdiği örneklerle anlatan ESDER Başkanı Mahmut Çelikus, projeyi 4 unsur üzerinde oluşturduklarını bunların, sevgi, kardeşlik, üretim ve paylaşım olduğunu söyledi. Denizli Dr.Valisi Ahmet Altıparmak ise, “Denizli’de gerçekten ahilik ruhunun yaşandığını gördüm. Üretmeye aşık ve tutkulu bir toplum olarak gördüm. Bunun Ahiliğin prensipleriyle bütünleşmiş olarak sürdürebilir olması da müthiş bir şeydir” dedi. Denizli Anadolu’da ekonomiye büyük katkı sağlayan illerimizin başında yer alıyor. Ahiliğin burada kök budak salması tesadüfi değil.

Toplantısı’na konuşmacı olarak Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Kâzım Ceylan başta olmak üzere, Prof. Dr. Nurettin Öztürk, Prof.Dr.Mehmet Karagül, Prof.Dr.Ramazan Biçer, Prof.Dr.Turgut Tok, Doç. Dr. Mustafa Güneş, Doç. Dr. Süleyman Doğan, Yrd. Doç. Dr. Ömer Nasuhi Şahin, Öğretim Görevlisi Tümay Mercan, Hukukçu-Yazar Lütfi Bergen, Üreten Kadınlar Derneği ÜKADER Genel Başkanı Şeyma Salt, ve MÜSİAD Muğla Şubesi Genel Sekreteri Nurhan Keleş katıldılar.

Ahilik teşkilatının ahlaki değerleri bugün örgün ve yaygın eğitim sistem içinde değerlendirilecek bir potansiyele sahiptir. Türkiye ve dünya için her ölçekte uygulanabilir “iş ve eğitim modeli” potansiyelinin kurumsallaşmasına katkı sağlayacak iş model olarak tartışılmalıdır. İlköğretim başta olmak üzere, ortaöğretim ve üniversite seviyesinde müfredat ve ders kitapları içinde Ahilik öğretisi mutlaka yer almalıdır. TASAM’ın düzenlediği toplantılarda Ahi Projesi’nin alt temaları şunlar: “Üretim, Tüketim ve Eğitim Modeli Olarak Ahilik ve Ahi Evran”, “Otokontrol Müessesesi Olarak Ahilik”, “Sosyal Politikalar, Sivil Toplum ve Ahilik”, “Sosyal Güvenlik, Sağlık ve Ahilik, Çok Boyutlu Güvenlik ve Ahilik (Orta Sınıfın Tasfiyesi ve Mikro Milliyetçiliğin Etkilerinin Önlenmesi vb.)”, “Çok Boyutlu Refah ve Siyasi İstikrar için Ahilik”, “Tüketici Hakları ve Ahilik, Emek, Sermaye ve Ahilik, Tarihî Sosyal ve Kültürel Değerlerin İhyası İçin Ahilik”, “Yeni Kurumsal Modellemeler” olarak belirlenmiş. T.C. Başbakanlık tarafından desteklenen projenin eylem planında, Ahiliğin kök salıp yaygın olduğu merkezlerde üç bölgesel toplantı öngörülmüş ve Denizli bu üç Bölgesel merkezden birisi olarak belirlenmiş. Uluslararası Ahilik ve Ahi Evran Projesi kapsamında 2017 yılında yurt içinde iki şehirde ve Türk Kültür Coğrafyasında bulunan beş ülkede daha yapılması planlanıyor.

Meslekî eğitimi, genel eğitim ile bir bütünlük içerisinde ele alıp, bunu ömür boyu devam edecek bir faaliyet olarak uygulamaya koymak, ahilik sisteminin en çarpıcı özelliğiydi. Günümüz meslek eğitiminde Ahilikten örnek alacağımız pek çok hususların olduğunu bilmeliyiz Ahi teşkilatında eğitim alan genç, teşkilattan öğrendiği meslekî, dinî ve ahlâkî kuralları tatbik ederek toplum içinde örnek şahsiyet olmuşlardır. Ayrıca bu tür bir eğitim sonucunda yetişen esnaf, dinî ve ahlâkî esasların eğitim öğretim yoluyla halka benimsetilip yaşatılmasına da katkı sağlamıştır. Bugün Ahilik sistemini geliştirerek ve yeniden yorumlayarak bilgili, becerikli, liyakatlı ve ahlakla nesillerin yetişmesi istikbalimizin teminatı olacaktır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *