ERTUĞRUL'UN OCAĞINDAN GÜÇLÜ BİR MESAJ!
Doğru bakış açısına sahip olduğumuzda, farklı düşünce ve yorumlarımız kavga sebebi değil, zenginlik sebebi olacaktır.
Bugün siyasetin en solundan en sağına kadar farklı programlara sahip partilere oy veren herkesin bu coğrafyada ortak bir tarihi paylaştığını söylesek kesin ve net bir doğruyu dile getirmiş olmaz mıyız?
Ben “Türk”üm diyen herhangi bir vatandaşımız, “Benim tarihimde Osmanlı diye bir devlet yok!” diyebilir mi?
İster CHP’li olsun. İster AK Parti’li…
Bizim tarihimizde Osmanlı da var, Selçuklu da var, İstiklal Harbi sonucunda kurulan ve hal-i hazırda çatısı altında birlikte yaşadığımız Türkiye Cumhuriyeti de…
Selçuklu’dan öncesi de…
Geçen gün sembollerin öneminden bahsetmiştim.
Semboller geçmişimizi hatırlatır, kimliğimizi perçinler ve geleceğimize ışık tutar.
Diğer taraftan ortak noktalarımızı hatırlatır ki, ilk başta da değindiğim gibi doğru bakış açısını bulmamıza yardımcı olur ve dolayısıyla kavgaları azaltır, farklılıkların zenginliğe dönüşmesini sağlar.
Bilecik Valiliğinin öncülüğünde başlanan bir proje kapsamında Osmanlı’nın kurucusu Ertuğrul Gazi’nin türbesinde “alp” kıyafetli askerler nöbet tutmaya başlamış.
Fotoğrafı görünce, semboller dünyasının önemi bir kez daha canlandı beynimde.
Güzel bir manzara.
Bilecik Valisi Süleyman Elban şöyle diyor:
“Askerlerimize alp kıyafetleri hazırlattık. Tarihimizi, geçmişimizi bu sayede gençlerimize aktarmış olacağız. Bugün itibarıyla saygı nöbeti projemiz başlamış bulunmakta. Amacımız burada hem diriliş, kurtuluş ruhunun daha canlı yaşatılması hem de gelen misafirlerimizin bu ruhu, tarihi duyguyu daha fazla hissetmesi. Projemize destek olan başta İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'ya, Jandarma Genel Komutanımız Orgeneral Yaşar Güler'e teşekkürlerimi sunuyorum."
Bilecik Valiliği, Jandarma Genel Komutanlığı ve Bilecik 2. Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanlığı iş birliğiyle hazırlanan projede, Söğüt Jandarma Ulaştırma Eğitim Merkezi Komutanlığındaki 9’u uzman çavuş, 4’ü erbaş ve er olmak üzere 13 asker nöbet ve nöbet değişim töreninde görev yaptı.
Askerler, Ertuğrul Gazi Türbesi'nde “saygı nöbeti”ni yılın 365 günü tutacak.
Şimdi bunu hafife alıp işi tiyatroya bağlayacak olanlar çıkabilir belki.
Sadece ufuksuzluk olarak görürüm doğrusu böyle bir hafifliği.
Bugünden geleceğe güçlü bir mesaj vermek istiyorsanız, ne kadar uzak ve güçlü bir geçmişe yaslandığınızı da göstermeniz lazım.
Üstelik bu gücün mayasında birkaç yüz çadırla gelip nasıl bir devlet kurabildiğimizin işaretleri de barınıyor ki, bunu bugün bütün dünyanın hatırlamasında fayda var.
Semboller ortak mirasımızdır sonuç olarak.
Bize biz ve bir olduğumuzu da hatırlatır.
Fakat Ertuğrul Gazi’nin içinde olduğu bir tarihe kendi tarihi olarak bakamayanların elbette “biz”den oluşunda birçok problemler saklı bulunduğunu söyleyebiliriz.
Sadece bu sembollere ekonomik ve diplomatik vizyon açısından gerekli aksiyonu eklememiz gerekiyor.
Ama hem sembolleri ve hem bu ulusal tavrı parti ideolojilerine hapsedersek, o zaman tiyatroya döner yaptıklarımız.
Ve heba olur.