İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

​İMAJ HERŞEYDİR

YAYINLAMA:

Gugulethu, 2010 yılında kaleme alığı eserinde, “Suç insanların emniyet ve güvenliğini, mülkünü, iyi olma duygularının yanı sıra sosyal düzeni tehdit eden evrensel bir sosyal olgudur. En önemlisi insanların yaşam kalitesini düşürür. Eğer bir kişinin yaşam kalitesi suç tarafından etkileniyorsa, suçun kendisi bir sosyal sorun olarak görünür. Dünya çapındaki birçok ülkede, özellikle gözde mekânlarda, turistlere karşı işlenen suçlar büyük bir tehdit haline gelmiştir.” diyor.

Biliyoruz ki, turistlere karşı işlenen suçlar, turizm sektörünün gelişimi ile birlikte ortaya çıkan yeni bir olgu değildir. Giddens (1990) turistlere karşı işlenen suçların, kurbanlar ve ailelerinin yanı sıra pek çok insanı da etkilediğini belirtiyor. Çünkü turistlerin tatsız deneyimleri yaygın medya tarafından ya da turistin kendisi tarafından arkadaşlarına ve ailelerine ağızdan ağza yolla aktarılmaktadır. Kötü tanıtıma maruz kalacak olan turizm bölgesine yönelik turizm talebi azalacaktır.

Elbette turistlere karşı işlenen suçlar, onların daha kolay hedefler olmasından kaynaklanıyor olabilir. Turizm, turistler, yerel iş yerleri, ev sahibi yönetimler ve toplumlar arası interaktif bir ilişkiler bütünüdür. Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde turizmdeki büyüme suç için fırsatların artmasına da yol açar. Bazı yüksek popülerliği olan turizm mekânlarında önemli ekonomik suçlar işlenir. Bunun birkaç nedeni vardır. Birincisi, turistler kazançlı hedeflerdir. Çünkü onlar para ve diğer değerli eşyalarını yanlarında taşır. İkincisi, turistler savunmasızdır. Çünkü onlar tatilde iken daha rahat davranırlar ve korumasızdırlar ve bazen de dikkatsizdirler. Son olarak, turistlerin suçları bildirme ve şüpheliler aleyhine tanıklık etme olasılıkları daha düşüktür. Çünkü problemleri önlemek ya da seyahatlerine geri dönmek arzusu içindedirler.

Barker’a göre, bazı turistlerin kendileri, tatildeyken güvenlik bilincini düşürme eğilimindedirler, risk alma davranışının keyfini çıkarır ve alışılmadık ortamlara girerler ki, bunlar onların suç faaliyetlerine maruz kalma riskini artırır.

Diğer yandan pek çok defa da yaşadığımız tecrübelerde bize gösterdi ki, turizm sektörü bunalımlara, terör ve şiddet olaylarına yüksek duyarlılığı nedeniyle teröristlerin belli başlı hedefi haline gelmiştir. Ülkemiz maalesef bunu acısını çokça yaşadı geçmişte.

Bu nedenledir ki, başta Türkiye olmak üzere tüm dünya genelinde turizm alanında faaliyet gösteren ve turist çekebilme çabasında olan ülkelerin uygulaması gereken öneriler sıralamasında ‘güvenlik’ önemli bir yerdedir.

Turizm talebini etkileyen en önemli unsurlardan biri olan güven, turistlerin satın alma davranışı üzerinde de etkilidir. Güven, güvenlik algısını etkiler ve suç ile ilişkilidir.

Sözün özü, tüm bu akademik açıklamalar aslında, İstanbul’da ’turizm polisi’nin yeni dönemini başlattıkları için dolu dolu bir teşekkürü hak eden İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan ve tüm emniyet ve güvenlik birimleri için..

Vali Şahin’in, “Ülkemizin, milletimizin imajının farklı ve kötü bir şekilde oluşmasını sağlamaya kimsenin hakkı yoktur. Bununla sonuna kadar mücadele edeceğiz.” sözleri ile İl Emniyet Müdürü Çalışkan’ın "Milyon Taşı Huzur İstanbul Turizm Güvenliği Projesi ile İstanbul'u, tarihine uygun olarak dünya turizminde marka haline getirmeyi, turistlerin can ve mal güvenliğini en üst düzeyde sağlamayı, güvenli bir biçimde canlandırmayı hedeflemekteyiz.“ sözleri biz turizme gönül vermiş insanlar açısından oldukça önemli.

Bu nedenledir ki, bu hafta turizm sayfamızın tamamını bu konuya ayırdık. Küçük de olsa bir katkımız olsun istedik..

Çünkü “imaj herşey” ve sayfamızda okuyacağınız bu haber hem ülkemizin, hem İstanbul’un hem de turizmimizin geleceği açısından oldukça önemli.

Dip not:An Assessment in the Perspective of Possible Solutions for Terror Effects on Tourism Sector ve Turizm ve Suç Arasındaki İlişki ve Suçun Önlenmesine Yönelik Teoriler isimli çalışmalara teşekkür ederim.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *