İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

​SEVDA-YI MUHAMMED

YAYINLAMA:

Telif Hakları Derneği ve İLESAM İstanbul Şubesi Başkanı Cafer Vayni’nin organize ettiği bir grup gazeteci-yazar arkadaşlarla birlikte geçen Cuma (3.3.2017) günü İstanbul’dan özel bir mini otobüsle Kocaeli’ne hareket ettiğimizde saatimiz öğle iki otuzu gösteriyordu. Gündüz saatinde bile İstanbul trafiği her zaman olduğu gibi yoğundu. Yol güzergahında Üstün İnanç, Harun Yöndem, Ethem Görün ve Recep Arslan’ı aldık. Vasıtamızın içinde, Selim Çoraklı, Hamit Göktürk, Dr.Ferhat Tanrıdağlı, Zeki Saatcı, Serdar Demirci ve Recep İncecik de vardı. Sohbet ve muhabbet derken ancak üç saatlik bir yolculuktan sonra Kocaeli şehir merkezine ulaştık. Körfezin hoş ve güzel bir mekanında akşam yemeği yedik. Yemekte yanımda oturan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile sohbet etme imkanı oldu. Başkan Bey Kocaeli’nin imar meselesinin yüzde doksan dokuzunu hallettiklerini, kaçak ve düzensiz yapılaşmaya izin vermedikleri söyledi. Yemekten sonra gittiğimiz kültür merkezinde Türk-İslam kültürünün mimarı Hoca Ahmed Yesevî, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan çok özel bir etkinlikle anıldı. Türk irfanının piri Hoca Ahmet Yesevî’nin Hikmetleri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan çok özel bir çalışmayla bestelendi. Kalan Müzik’in katkılarıyla hazırlanan ve ilk kez bestelenen 15 eser, “Sevda-yı Muhammed” etkinliğinde icra edildi.

“Sevda-yı Muhammed’’ albümü Hoca Ahmed Yesevî’nin Bestelenmiş Hikmetler Konseri’ne katılanlara; Orta Asya’nın iklimini yansıtan çok özel tasarımlı bir kitap ve konserde seslendirilen eserlerin yer aldığı CD hediye edildi. İçinde ilk kez bestelenen eserlerin yer aldığı CD ve bu değerli kitap, özel koleksiyonların nadide eserleri arasında yer alacak. Hoca Ahmed Yesevî’nin maneviyatına uygun olarak organize edilen gecede ilk kez bestelenen eserler yine ilk kez seslendirildi. Seslendirilen eserlerin yanı sıra ilahiler, deyişler ve zikirler okundu. Konserde Türk dünyasına yönelik müzik çalışmalarıyla tanınan, bir dönem Devlet Türk Dünyası Müziği Topluluğu’nun genel yönetmenliğini de üstlenmiş olan İrfan Gürdal da sahne aldı.

Bu özel geceyi TRT Avaz kanalı saat 20.00’den itibaren canlı olarak yayınladı. Yaklaşık 1,5 saat süren programa ulusal medyanın yanı sıra kültür ve edebiyat camiasının önde gelen isimleri katıldı. Salonu dolduranların soluksuz takip ettiği programın sonunda sahneye gelen Başkan Karaosmanoğlu, “Bu programla Sevda-yı Muhammed’den birkaç damla aldık. Önce İlahi aşk, sonra Muhammedi Aşk. Hoca Ahmet Yesevi’de aldığı bu aşkı önce Horasan’da, Türkistan’da talebeleriyle paylaştı, onları yetiştirdi. Sonra da Anadolu’da görevlendirdi. Hoca Ahmet Yesevi, günümüzü bile aydınlatan mürşidlerimizden biridir. Onu tanımak, onu anmak, tarihimize karşı bir görevimizdir. Yesevi, Kur’an ve sünnete hizmet etti, kökleri Anadolu’ya kadar geldi” dedi.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Büyükşehir Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın, STK’ların temsilcileri, edebiyat ve kültür dünyasına gönül verenlerin takip ettiği programın sonunda Başkan Karaosmanoğlu tarafından gecenin sanat yönetmenliğini üstlenen Murat Özer ile sanatçılara çiçek takdim etti. Hoca Ahmet Yesevi’nin 27. kuşaktan torunu İsmetullah Yesevi, büyük bir memnuniyetle takip ettiği programda Başkan Karaosmanoğlu’na dedesinin mühürünü hediye etti.

Asırlar önce Anadolu’da Ahi Evran, Hacı Bektaş, Mevlana, Taptuk Emre, Yunus Emre gibi isimlere ilham kaynağı olan Hoca Ahmed Yesevî (1093-1166) hakkında rivayet odur ki, 63 yaşını gelince Sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed’e hürmeten kalan ömrünü yerin altında geçirmiştir. Yesevi, tarihte bilinen ilk büyük Türk mutasavvıfı unvanını taşır. Tam adı: Ahmed bin İbrâhim bin İlyâs Yesevî idi. Yesevilik adı verilen tasavvufî akımının mimârı olan “Hazret-i Türkistan” nâmıyla da meşhur “Hâce Ahmed Yesevî” müridi Hacı Bektaş Veli’dir.

Hoca Ahmed Yesevî, Arapça ve Farsçayı çok iyi bilmesine rağmen eserlerini Türkçede vermiştir. Yahya Kemal, Yesevi hakkında şu önemli tespiti yapmıştır: “Şu Ahmet Yesevi kim? Bir araştırın göreceksiniz. Bizim milliyetimizi asıl O'nda bulacaksınız.” Hoca Ahmet Yesevi’yi rahmetle yadederken O’nu yeniden anlayıp anlamlandırmamız gerekir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *