İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

GÖKYÜZÜNDE KADINLARA DAHA FAZLA YER AÇALIM..

YAYINLAMA:

"Kim der ki kadın

Uzun kış gecelerinde yatmak içindir.

Kim der ki kadın

Yeşil bir harman yerinde

Dokuz zilli köçek gibi oynatmak içindir.

Kim der ki ayalimdir,

Boynumda taşıdığım vebalimdir.

Kim der ki hamur yoğuran,

Kim der ki çocuk doğuran,

Ne o, ne bu, ne döşek, ne köçek, ne ayal, ne vebal.

O benim kollarım, bacaklarım, başımdır.

Yavrum, annem, karım, kızkardeşim.

Hayat arkadaşımdır."

Nazım HİKMET

Kadınlar için en güzel şiir henüz yazılmamış olandır diyerek söze başlayalım. Hayatın her anında ve alanında erkeklerle omuz omuza, dişe diş, kana kan mücadele eden kadınlarımızın varlığını hissettirdiği sektörlerin başında gelir havacılık. Biraz gerilere gidelim. Bir cesur kadın, Barones Raymonde De Laroche, 8 Mart 1910'da pilot lisansı alır. Aradan tam 100 yıl geçtikten sonra, Kanada'daki Dünya Havacı Kadınlar Enstitüsü, 2010 yılından sonra her 8 Mart'ı tüm dünyada "Havacı Kadınlar Günü ve Haftası" olarak kutlamaya başlar. Kadınlara gökyüzünde daha fazla yer verilmesi ve çok daha iyi temsil edilmelerinin gerekliliğine inanan birisiyim. Çünkü, kadınlar bu sektörde de erkeklerle yarışa girip, hiç geri kalmamışlardır. Hafta boyunca dünyada çeşitli etkinliklerle kadın havacılar veya havacı kadınlar anılacak. Öncülük yaparak tarihe geçen kadınlara bir bakalım. Amerikalı Amelia Earhart'in Atlantik Okyanusu'nu aştıktan sonra, dünyanın etrafını dolanacağım diyerek Pasifik'te bir adaya inerken kaybolmasının sırrı hala daha çözülememiştir. İlk zenci pilot ABD'li Elizabeth Bessie Colenan, zorlu eğitimin ve önyargıların da üstesinden gelir ve Paris'te pilot olur. Rus kozmonot Valentina Tereshkova Vostok-6 ile uzaya çıkan ilk kadın olur. Vatandaşı Svetlana Savitskaya ise, Mig-21 uçağıyla saatte 2 bin 683 km. hız yapar ve Salyut-7 aracıyla uzayda tam 3,5 saat kalarak bir rekor kırar.

Dünyada bunlar olurken Türk kadını da havacılıkta ilkleri ve rekorlarıyla adını tarihe yazdırır.

1913'te Belkıs Şevket, Tayyareci Fethi Bey'in uçağına binerek ilk kadın uçak yolcusu olarak tarihe geçti.

Aradan 20 yıl geçer. Kadının adı havacılıkta varla yok arasındadır. 1927'de Mefharet Hakkı Hanım ilk havacılık şehidimiz olur.

1933'te Bedriye Tahir Gökmen, tepki almasına, engellemelere ve işinden kovulmasına rağmen lisans alarak ilk kadın pilotumuz olmaya hak kazanır. 1935'te ise Yıldız Uçman yaptığı atlayışla ilk kadın paraşütçü olur. 1936'da da Naciye Toros planör pilotu olarak adını tarihe yazdırır. Daha sonra Edibe Kutucuoğlu Subaşı akrobasi pilotu olarak isim yapar.

1936'da Cumhuriyet kutlamaları sırasında, henüz 18 yaşında olan paraşütçü Eribe Hürkuş, gösteri atlayışında paraşüt açılmayınca ilk havacı kadın şehidimiz olarak tarihe geçer. Sabiha Gökçen ise ilk kadın savaş pilotu olarak adını tüm dünyaya duyurur. İlk hostesler, Adile Tuğrul, Mualla Bayülken, Münevver Erdoğdu ve Nermin Şen "Havacı Kadın Kamarot" adıyla 1946'da DC-3 tipindeki uçaklarda görev alır. Eski pilot olan Muzaffer Sel Yay hanım da başhostes olur. Nazmiye Göyük, ilk hava trafik kontrolörü olarak bilinir. İlk kadın askeri jet pilotu olarak, Leman Bozkurt Altınçekiç ve Şenay Günay'ın adları geçer. İlk F-16 pilotluğu unvanını ise, Berna Şen Özmen kazanır. Türk sivil havacılık tarihinde ilk ticari kadın pilot, İstanbul Hava Yolları'nda işe 22 yaşında başlayan ve 2006'da kaptan olmaya hak kazanan Alev Kılıçkeser Hottin'dir. Okyanusu 1997'de ilk geçen kadın pilot ise Emel Arman olmuştur. İlk kadın uçak mühendisimiz ise Nurcan Erdem olarak bilinir. Ayfer Gök ise F-5'te şehit olan ilk kadın pilot olarak kayıtlara geçmiştir. İlk kadın akrotim pilotu ise, Esra Özatay'dır. İlk kadın kaptan pilot olma hakkını 2003'te kazanan ve halen THY'de çalışan Dilek Karabağlı olmuştur.

Havacılık tarihimizde ilk ve öncü olan kadınlarımızı, daha sonra yüzlercesi izledi. Fakat bu yine yeterli değil. Havacılık sektörü kadınlara daha fazla yer açmalı. Özel sektörde, baba mesleğini devralan Çelebi Topluluğu'nun patronu Canan Çelebioğlu'nun dışında başka üst düzey yönetici görememek üzücüdür. Devlette ise Cumhuriyet Tarihi'nin ilk üst düzey yöneticisi yakın zamanda DHMİ Genel Müdürlüğü'ne terfi eden Funda Ocak'tan başkasını bulamıyoruz. Check-in masası, kabin, apron, kule, hangar, ofis hep kadınlarla dolu. Yani bu işin kadınlar olmadan hiç olmayacağı belli. Onlara hak ettikleri değeri ve yerleri vermekten asla geri durmayalım. Onlar havacılığı, havacılık onları yüceltmektedir.

Hanımefendiler, Dünya Havacı Kadınlar Haftanız kutlu olsun.

İyi ve mutlu yarınlara Türkiye'm..

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *