KARABÜK BELEDİYE BAŞKANI RAFET VERGİLİ: KARABÜK'TE YAŞAMI KOLAYLAŞTIRIYORUZ
Karabük girişinde demir çelik fabrikası bütün gösterişiyle bizi karşılıyor. Sanki bir masal şehrine gir- miş gibi hissediyorum kendimi. Şehrin içindeki yürüyen merdivenler ilgimi çekiyor, il oldukça büyük bir alan üzerine kurulmuş. Dolayısıyla halkı yürümeye teşvik etmek için yürüyen merdiven ve sokak asansörleri yapılmış. Şehri köprülerle, asansörlerle birbirine yaklaştırmışlar. Amaçlarının sadece Kara- bük’e hizmet olduğunu vurgulayan Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, çalışmalarıyla şehircilik anlamında büyük adımlar attığını, herkese, her kesime hizmetlerinde hiçbir zaman parti ve insan ayrımı yapmadan çalıştıklarını ‘kimseyi ötekileştirmedik, kentimizde her zaman sosyal barışın öncülüğünü yaptık.’ diyor. Rafet Vergili ile röportajımızı Karabük’te belediye binasında gerçekleştirdik. Başkan bizi çok sıcak karşıladı, şehir turu yaptık ve Karabük’te yapılan projeleri yerinde görme imkanımız oldu. Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili YeniBirlik’e hakkında bilinmeyenleri ve çalışmalarında merak edilenleri anlattı.
Göreve geldiğinizden bu yana yaptığınız çalışmalar nelerdir?
2009 – 2017 yılları arasında yaptığımız bazı işlerden bahsedersek; öncelikle mezbahaneyi yaptık. Mezbaha alanımızda kesim alanları, soğuk hava depoları, deri depolama üniteleri, idari ve sosyal binaları ve canlı hayvan pazarı ile Karabük’ü bir hayvancılık merkezi haline getirdi. 20 Nisan 2012 Canlı Hayvan Pazarımız faaliyete geçti. Her cuma günü hayvan pazarı kurulmaktadır. Eski mezbahanenin yıkılması ve yeni mezbahanenin yapılmasından sonra yıkılan mezbahane yerinde kentsel dönüşüm başladı. Kentsel dönüşümün 1. Etabı tamamlandıktan sonra şu anda 2. Etap çalışmalarına devam ediyoruz.
Battı-Çıktı Kavşak Projemize 26 Mart 2011’de başlandı. 29 Nisan 2011’de toplu açılış ve temel atma töreniyle temeli atıldı ve şu anda Karabük’ün merkez trafik yükünü yüksek oranda azaltarak faaliyetini sürdürmektedir. Battı-Çıktının hemen yanında Türkiye’nin en modern dolmuş durağını yaptık. Minibüs Terminali ve alışveriş merkezinin açık alanı 7000 m2, kapalı alanı idari ve lojistik bina 950 m2, alışveriş merkezi 900 m2, yeraltı minibüs bekleme alanı 3.300 m2 olup ayrıca 30 araçlık alışveriş merkezi müşteri otoparkı mevcuttur.
Kayabaşı Mahallesi ve Yaylacık bölgesinde ki vatandaşlarımız için, önemli bir yürüyüş güzergahı olan Köprübaşı-Kayabaşı Merdiven- leri ve Kule Asansör Projesini hayata geçirdik. Aynı şekilde Yeşil Mahalle’de yaşayan vatandaşlarımız için de benzer bir Kule Asansör daha hizmete koyduk. 6 ve 12’şer kişi taşıma kapasiteli iki asansörlerimiz şu anda faaliyetini sürdürmektedir. Öğlebeli Mahallesi’ne çıkan merdivenlerin bulunduğu alana 25’er kişilik iki Yatay Asansör yaptık. Hürriyet Caddesi’ni trafiğe kapatıp daha modern bir hale getirdik.
Belediye maaşınızı almadığınızı duydum. Neden maaşınızı almıyorsunuz?
Ben gençlik hayatımda zenginliği de, fakirliği de gördüm. Yaşamımız iniş çıkışlarla devam etti. Bu ülkede eğitim aldım, yaşadım. Belediye başkanı adayı olduğumda çok az oranla kazandım. Seçilirsem bu memlekete vefa borcumu ödemek istedim. Ben gençliğimden beri Milliyetçi Harekat Partisi’nde siyaset yaptım. Yüzde beş gibi küçük bir oy farkıyla kazandım. Ak Parti’nin Karabük’te yüzde altmışlara varan büyük bir oyu var as- lında. Genel seçimlerde aldığı oy yüzde altmış- beş oranlarında. Benim seçilmem biraz farklı oldu. Zaten şükürler olsun, varlık durumum zaten iyiydi. Kendi işim var. Hem yurtdışında metal ve demir çelik tesisleri kurabilecek kad- rolarım var. Şu anda yurtdışında işlere devam ediyoruz. Tabi her arkadaşımız böyle olacak diye birşey yok. Ben kendi arabamı kullanıyorum. Kendi şoförümü kullanırım. Misafirlerimi kendim ağırlarım. Kendi maaşımda burda beş yüz çocuğa burs verdiğimiz bir derneğimiz var, oraya gider ve oradan bu çocuklara burs veri- lir. Herkesin böyle imkanları olmayabilir, ben böyle çalışıyorum. Benim seçilme amacım bir dönem içindi ama ikinci dönem de kazandım. Yüzde elli iki buçuk oy oranı farkıyla kazandım.
Karabük için önemli kararlar alırken diğer parti temsilcileri ile fikir alışverişi yapar mısınız?
Ben bu makama geldiğimden beri hiç siyaset yapmadım. Göreve geldiğimde bu belediyeyi Ak Parti’den devir almıştım. Aynı arkadaşlar görevlerine devam ediyor. İşini yapmayan bir kaç kişi görevden alınmıştır ama onların yerinede MHP’den kimse gelmemiştir. Kesinlikle siyasi bir kadrolaşma yapmadım. Beni kimse Karabük’te partili olarak görmez. Partiler üstü hareket ederim. Lafımıda asla esirgemem. Doğru bildiğimi yaparım. Ters gördüğüm birşey varsa hiç bir şeyden çekinmem. Karabük’te hassas konularda Ak Parti, CHP, MHP il başkanları ile ortak görüş doğrultusunda kararlar alırım. Devamlı görüşürüz. Bugüne kadar da Ak Parti’ye bir zorluk çıkarmamışımdır. Şehrin gelişmesi için birlikte hareket etmek, görüş alışverişi yapmak çok önemli. Şimdiki Ak Parti il başkanı arkadaşımız çok daha iyi biri, bir konu olunca masaya yatırabiliyoruz konuşup tartışabiliyoruz.
Kent meydanı projenizi anlatır mısınız?
En büyük projelerimiz arasında yer alan Kent Meydanı Projesinin hayata geçirilebilmesi için, 100 Evlerin belediyeye devri noktasında Kardemir A.Ş. Yönetimi ile yapılan görüşmeler neticesinde anlaşma sağladık. 100 Evler’in yıkımı 2011 yılı Mart ayı sonunda tamamlandı. 135 tane binayı bir gecede yıkıp proje ihalesi yapıldı ve meydan yapım çalışmaları tamamlandı.Ayrıca, Şirinevler Ticaret Merkezi için Şirinevler Yapı Kooperatifi ile anlaşma sağlanarak protokol imzalanmış, arsa devir işlemleri tamamlanmış,açık alanı 1.500 m2, kapalı alanı 800 m2, dükkan sayısı 27adet, kullanım alanı 1.580 m2 olmak üzere ticaret merkezi yapılmıştır.
Hemen ilerisinde Esentepe - Şirinevler Mahallelerini birleştiren bir üstgeçit, yaya köprüsü yaptık. Şehirlerarası Otobüs Terminali karşısında bir şelale yaptık. 5000 Evler’e alt geçit yaptık. Ana borularda dahil şehrin yüzde 80’inin şu şebekesini değiştirdik. Türkiye’nin en ucuz suyu Karabük’te. Toplam 500 kilometreden fazla su borusu değiştirdik.
Hava kirliliği için nasıl çalışmalar yaptınız?
Kentimizin en büyük sorunlarından biri olan hava kirliliğinin önlenmesinde en büyük etken olan doğalgazın şehrimizde kullanılması konusunda ki her türlü çalışmayı en hızlı şekil- de gerçekleştirdik ve %98 oranında doğalgaz dağıtımı yaptık. Doğalgazın gelmesiyle hava kirliliğini çözüme ulaştırmış olduk.
Sosyal yaşam için projeleriniz var mı?
Kütüphane ve Kültür Merkezi Projesinin 2010 yılı Ağustos ayında inşaatına başlanılmasının ardından 2012 yılı içinde tamamlandı ve şu anda halkımıza hizmet vermektedir. 23 tane Sosyal Yaşam Merkezi yaptık. Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile 8 binden fazla kursiyerimiz Sosyal Yaşam Merkezlerinde kurs gördü.
70’den fazla park açılışı gerçek- leştirdik. Yeni Belediye İş Merkezimizin inşaatı tamamlandı. Yeni yılda halkımıza layık yeni belediye binamızda hizmet vermeye devam edeceğiz. Şehir içi 160 otobüs durağımızın yenilemesini yaptık. 5 yıllık dönem içinde 750 bin tondan fazla asfalt kullandık.
Nasıl bir Yaşam Kompleksi inşa ediyorsunuz?
Spor vadisinin ilk ayağı olan Kanyon Köprü’nün temelini 14 Ekim 2015’de attık ve Kanyon Köprü kısmını tamamladık. Proje kapsamında, 5000 Evler ile Safranbolu arası 5 dakika gibi kısa bir süreye indi. Kanyon Park projesi, Bulak Deresi olarak bilinen bölgede, bölge çapında cazibe merkezi olarak Karabük’e kazandırılıyor. Karabük’ün sosyal yaşamına zenginlik katacak bu alanda, her yaş grubunun yararlanabileceği aktiviteler olacak. Köprü inşaatının, 2017 yılı sonunda bitmesi hedefleniyor.
Karabük’ün en kalabalık yerlerinden biri olan 100. Yıl Mahallesi’nde bölgeye hem ticari hem de sosyal yönden hareketlilik kazandıracak olan projenin yapımı hızla devam ediyor. Yaşam Kompleksi, içerisinde iş merkezleri, kapalı otopark, kapalı pazar yeri ve her türlü aktivitelerin de yapılabildiği, hem ticari bakımdan hem de sosyal aktivite bakımından çok önemli bir proje olacaktır. Haziran 2017’de açılışının yapılması planlanmaktadır. Bu proje ile çevre illeri de Karabük’e çekmek istiyoruz.
Ulaşım projeniz nedir?
Otobüs ve taksi duraklarında yenileme çalış- malarını tamamladık. Halim Deresi Kentsel Dönüşüm ve Bulvar açılması işlemini gerçekleştirerek 1 Km. çift yönlü bulvar açılışı yaptık. Yeşil Mahalle Atatürk Bulvarında alt yapı ve üst yapı çalışmalarını tamamladık. Tek şeritli olan bu yolu alt yapı çalışmalarının ardından çift şeritli yola dönüştürdük. Endüstri Meslek Lisesi – Şirinevler Hastane arasında yeni yol açılışı gerçekleştirdik. Camilerimizin tamamına sıcak su sistemi yaptık. 88 camimizin tamamında sıcak su sistemi hizmete girmiştir. Denetim ve kont- rollerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Görev süremiz boyunca çelik boru ana isale hat- tı yenileme çalışmaları tamamlandı. Bu dönem içinde HDPE ve AYPE boru döşeme işlemleri gerçekleştirildi.
Safranbolu’yu herkes biliyor ama Karabük’ün ilçesi olduğunu bilmiyor... Safranbolu’nun en önemli özelliği nedir?
İlçe; her şeyden önce köklü tarihi geçmişiyle önemli bir turizm merkezi durumundadır. Diğer taraftan demir-çelik sanayi nedeniyle; işçi ve işçi emeklilerinin yoğun olarak meskun olduğu bir yerleşim alanı olmuştur. Geleneksel Safranbolu evleri, hanları, hamamları, Arasta, demirciler ve semerciler çarşısı ile başlı başına tarihi bir yerleşimi olan ilçede, bazı dönemler Sadrazamlar dahi ikamet etmiştir. İlimizin sosyal ihtiyaçlarını karşılamakta olan Safranbolu’da hizmet sektörü önemli gelişme kaydetmiş ve mevcut eğlence merkezleri, lokantalar ve sosyal tesisler bölge geneline hizmet sunar hale gelmiştir.