İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

KÖRLERİN FİLİ TARİFİ VE YENİ HAVALİMANIMIZ...

YAYINLAMA:

Kış mevsiminin kendini iyiden iyiye belli ettiği bu günlerde bir yere gitmeye elim hiç varmıyor dersem yeridir. Fakat. Bersay İletişim Gurubu’nun İstanbul Yeni Havalimanı için yaptığı davet ilgimi çekti. Doğrusu uzun zamandır orada bir şeyler yapılıyor ve biz bunları sadece basın bültenlerinden, televizyon haberlerinden takip ediyorduk. Yazılanlar doğru mu, görüntüler gerçek mi diye merak ediyordum. Çünkü. Havalimanının buraya yapılacağının açıklanmasından sonra, yani ortada fol yok, yumurta yokken bir pazar günü arayıp sorarak bu araziyi bulup, uzaktan seyretmiştim. Tepeler, su dolu çukurlar, bodur ağaçlar ve kabuğu soyulmuş maden alanlarından başka bir de sahipsiz köpekler ve atık çöplerden rızkını arayan kuşları gördüğümü çok iyi hatırlıyorum.

İstanbul Grand Airport sözcüklerinin kısaltması olan IGA’yı marka olarak belirleyen Havalimanı İşletmesi A.Ş’nin Kurumsal İletişim Müdürlüğü’nün hazırlığı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın basın toplantısı bana göre zamanlaması çok iyi ayarlanan bir etkinlikti. Çünkü, orada bir eser vücuda geliyor ve fiziki gerçekleşmesi de yüzde 40’ların üstünde seyrediyordu.

Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tensibiyle üstlendiği ve 10 yılı aşan bir süre sürdürdüğü Ulaştırma Bakanlığı görevini layıkıyla yaptı. Görevi işin ehline vermek sözüne uygun olarak bakanlığında kısa adı DHL olan Demiryolları, Havalimanları ve Limanlar Genel Müdürlüğü görevini yaptıktan sonra istifa edip memleketi Kars’tan Ak Parti Milletvekili olan Ahmet Aslan’a devretmişti. Ahmet Bey, bu basın toplantısına DHMİ Genel Müdürlüğü’nde temayüz edip, Bakanlık Müsteşarlığı koltuğuna oturan Orhan Birdal ve DHMİ Yönetim Kurulu’nda pişen, havalimanı özelleştirmelerinde göz doldurup DHMİ’ye Genel Müdür atanan Funda Ocak ile gelmişti. Ev sahibi konumunda ise, konsorsiyumun ortakları Mehmet Cengiz, Mehmet Nazif Günal, Cemal Kalyoncu, Sezai Bacaksız ve Naci Koloğlu’nu gördüğümüz açılış seremonisinde IGA İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin ve IGA Havalimanı İnşaatı CEO’su Yusuf Akçayoğlu ise patronlarının hemen yanı başında yerlerini almıştı.

Benim delik deşik gördüğüm o çöplük dümdüz edilmiş, ortaya dev bir eserin iskeleti çoktan çıkmıştı bile. Otobanı geçtikten sonra dakikalarca ilerlediğimiz arazi bitmek bilmiyordu. Yüzlerce kamyon adeta karınca gibi vızır vızır çalışıyor. Doğaya karşı büyük ve zorlu bir mücadele veriyordu.

Burada bir gerçeğin altını çizelim. Biz gidip görmediğimiz bu tesis hakkında konuşurken körlerin fili tarif etmesi gibi bir açmazın içine düşmüşüz de farkında değiliz. Başım döndü. Arazinin büyüklüğünü aklım havsalam almadı doğrusu.

Bakan Bey kürsüye çıktığında gururluydu, ama bu gururun milleti ve devleti gururu olduğunu, bu eserle dünyaya meydan okuduğumuzu lisan-ı münasiple dile getirdi. Konuşmasında “çalışma arkadaşlarım” dedi, “Kader Birliği” dedi ve ardından şöyle devam etti; “Bu iş 240 bin kişinin eseridir. Yaz kış 24 saat aralıksız, masada değil, sahada çalışanlar katkıda bulunanlar istişare yapanları unutmamak lazım. 22 bin 500 kişi üç vardiya çalışanların sayısı haziranda 30 bin kişi olacaktır. 2018’in ilk çeyreğinde birinci fazı hizmete sokacağız. Bunu etki analizini yaptırdık. Gördük ki havacılık son 10 yılda dünyada yüzde 5.6 büyürken, ülkemizde ise yüzde 14 büyümüştür. 2002’de 2 milyar dolar olan sektör büyüklüğü 2015 sonunda 23.4 milyar dolar olmuştur. İstihdam üç kata çıkmış, iç-dış yolcu sayısı 174 milyondan 230 milyona çıkacaktır. 350 destinasyona sefer yapılacak. Birinci etapta A380’in bile inebileceği iki pist. Yanında iki de emergency pist taxi yolu olarak hizmet verecek. 2 etap, yolcu sayısı 90 milyona çıkarken devreye alınacak.”

Bakan Arslan, 10.2 milyar euro yatırım bedelli bu tesisten 22 milyar euro kira alınacağına da değinerek, en iyi ve en başarılı Yap-İşlet-Devret operasyonunun gerçekleştirildiğini belirterek “1.300.000 metrekare kapalı terminal alanı, beş adet Empire State Building binasına eşittir. Toplam alan San Marino’dan büyüktür. 3.5 milyon metrekarelik bu alan Monaco’nun 1.7 katıdır!80 bin ton donatı Eyfel’in 24 katı, 450 bin metrekarelik çatı Roma’daki Collezium’un 23 katıdır. 6 bağımsız pist, 16 taxi yolu, 500 uçaklık park yeri, 250 körük hizmete girecektir. 4.5 milyon kilometre kare apron AHL’nın üç katıdır. 18 bini kapalı 70 bin araçlık otopark, 400 markayı 100 bin metre karelik alanda duty free mağazaları yer alacaktır.” diye konuştu.

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan “Ülkemizin en büyük kuruluşu 10 milyar euro değerindeki Tüpraş’ta 5 bin kişi çalışırken, burada 100 bin kişi çalışacaktır” diyerek sözlerini şöyle bitirdi; “Biz, Başbakanımızın dediği gibi hamal bakanlarız. Bizim işimiz bu” Avrupa’ya ve dünyaya meydan okuma vesilesi olan bu havalimanı şimdiden ülkemize ve milletimize hayırlı olsun.

İyi uçuşlar Türkiye’m…

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *