İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

2016'DA TURİZM: KAZANANLAR VE KAYBEDENLER

YAYINLAMA:

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR)’un bülteninde Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) Genel Sekreteri Taleb Rifai ile yapılan bir söyleşi yer aldı geçtiğimiz günlerde. Rifai, Türkiye, Mısır ve Tunus gibi terör mağduru ülkelere destek olmanın hayati önem taşıdığına dikkat çekmişti. Rusya’nın Türkiye’ye dönük seyahat yasağını kaldırmasının herkese örnek teşkil etmesi gereken bir davranış olduğunu kaydeden Rifai, bu ülkelerde turizmin nasıl ayağa kalkacağını da vurgu yapmıştı.

''BU İŞ 'PARMAK SALLAYARAK' OLMAZ''

Seyahat yasaklarının yalnızca terörist grupların amaçlarına ulaşmasına yardımcı olduğunu, bunun dışında da hiç kimseye bir faydasının olmadığını belirten Rifai, ‘’Saldırılardan etkilenen ülkeleri izole etmek yerine onlara yardımcı olmalıyız. UNWTO olarak yaymaya çalıştığımız fikir budur.’’ ifadelerini kullanmıştı.

Terör saldırıları sonrası saldırıların yaşandığı ülkeler kadar daha güçlü ve gelişmiş ülkelere de büyük görev düştüğünü belirten Rifai, ‘’Örneğin Mısır’da bir güvenlik problemi yaşanıyorsa, dünyanın Mısır’a bu sorunun çözümü için yardımcı olması gerekir. Bu ülkelere parmak sallayarak ‘bir probleminiz var ve bunu kendiniz çözmek zorundasınız’ demek kesinlikle yeterli olamaz. Hepimiz bu sorun hakkında düşünmeli ve bunu bir ödev olarak görmeliyiz.’’ şeklinde konuşmuştu.

İlginçtir, bu önemli açıklamalar, Türkiye’den hiçbir medya organında yer bulmadı. Sadece Turizmguncel.com yer verdi habere. Düşünmek lazım..

***

Avrupa Seyahat Komisyonu 2016’da turizmin karnesini çıkardı. Görünen o ki, Brüksel, Paris, İstanbul ve son olarak Berlin’deki saldırılar 2016’da turizme fazlasıyla gölge düşürdü. Pek çok tatilci “güvenli” olarak gördükleri destinasyonlara yöneldi ve bu durum ortaya sürpriz sonuçlar çıkardı. DW yayınladı tabloyu.

Yılın son haftasında işte size kazananlar ve kaybedenler:

İzlanda: Yılın yükselen yıldızı

Yüzde 34 büyüme. Hiçbir Avrupa ülkesi bu kadar yüksek bir büyüme oranı yakalamadı. Avrupa Seyahat Komisyonu’na göre İzlanda’yı çoğu Asya ve ABD’den olmak üzere 1,7 milyon kişi ziyaret etti.

Slovakya: Yeni trend destinasyon

Bu Doğu Avrupa ülkesi, yüzde 19 büyümeyle ikinci sırada yer aldı. Slovakya ziyaretçilere ince kumlu sahiller ya da bir Akdeniz iklimi sunamasa da Bratislava’nın eski kent bölümü ve Karpat Dağları ile çok sayıda turist çekmeyi başardı.

Kıbrıs: Ruslar arasında popüler

Bu Akdeniz adasında turizmde bu yıl yüzde 19 oranında büyüme yaşandı ve Slovakya ile aynı sırada yer aldı. Kıbrıs bu yıl çok sayıda Rus turist çekti. Terör saldırıları ve Ankara ile Moskova arasında yaşanan gerginlik nedeniyle Türkiye yerine Kıbrıs’ı tercih ettiler.

Bulgaristan: Karadeniz’in yükselen değeri

Bulgaristan’ın Karadeniz kıyılarında tatil için rezervasyon yaptıran Alman ve Rus turistler bu kararı İbiza’dan daha ucuz, Türkiye’den daha güvenli olduğu için aldı. Bulgaristan yüzde 13 büyümeyle üçüncü sıraya oturdu.

İspanya: Yılın kazananı

İspanya’nın büyüme oranı yüzde 10 ile İzlanda ve Kıbrıs’tan daha düşüktü ancak yabancı ziyaretçi sayısı oldukça fazlaydı: 74 milyon turistle yeni bir rekor kırıldı.

İngiltere: Yıllardır olduğundan daha ucuz

Brexit oylaması sonrası İngiltere’yi ziyaret eden turist sayısında büyük artış yaşandı çünkü Sterlin büyük oranda değer kaybetti. Gerçekte turizm sadece altı ayda yüzde 8 büyüme kaydetti. Avrupa, Hong Kong ve ABD’den ziyaretçiler yapabildikleri kadar kendilerini alışverişe verdi.

Yunanistan: Karışık mesajlar

Yunanistan için bu sezon oldukça sert geçti. Sadece yüzde 1,5 oranında büyüme kaydedildi. Girit, Korfu ve Mikenos adaları popülerliğini sürdürse de Doğu Ege’de mülteci kriziyle boğuşan Yunan adalarında turizmde düşüşler yaşandı. Midilli’de yüzde 63, Sakız Adası’nda yüzde 71 düşüş kaydedildi.

Belçika: Yüzde 13 düşüş yaşandı

Brüksel’deki terör saldırıları, Belçika’yı ziyaret eden turist sayısında yüzde 13 düşüşe yol açtı. Brügge gibi popüler kentler de düşüşler kaydedildi.

Fransa: Hâlâ 1 numara

Paris ve Nice’teki terör saldırılarından sonra ülke genelinde turizmde yüzde 5,5 düşüş yaşandı. 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’na rağmen Paris’te yüzde 16,6 düşüş kaydedildi. Buna rağmen Fransa 80 milyon ziyaretçiyle hâlâ bir numaralı turist destinasyonu. Bu arada hükümet 43 milyon euro değerinde güvenlik önlemleri almaya hazırlanıyor.

Almanya: Hafif artış

Terör Almanya’yı da vurdu. Temmuz ayında Bavyera’da saldırılar düzenlendi, bu hafta ise Berlin’deki Noel panayırında yaşanan trajedide 12 kişi hayatını kaybetti. Buna rağmen Almanya’da turizmde yüzde 1,5’lik artış kaydedildi. Münih, Bavyera Kara Ormanlar ve Berlin en çok yabancı turist çeken yerler arasında.

Ve Türkiye: Yılın kaybedeni

Terör saldırıları ve siyasi huzursuzluk turist sayısının yüzde 33 düşmesine yol açtı. Sadece ağustos ayında Rus turist sayısında yüzde 74, Alman turist sayısında yüzde 34 düşüş yaşandı. Ancak Suudi Arabistan’dan gelen turist sayısı arttı.

Tablo ve sonuçlar üzücü maalesef..

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *