TURİSTLER YÜZÜNDEN KENT YAŞANMAZ HALE GELDİ
Başlık şaşırtmasın. Şaka gibi olsa da son derece gerçek.
Venedikliler, kentin turist akını nedeniyle 'yaşanmaz hale gelmesini' protesto ettiler.
Rakam size bir anlam ifade edecektir; kentte konaklayan turist sayısının yılda 9 milyona, günübirlik gezmeye gidenlerin sayısının ise 24 milyona ulaştığı belirtiliyor.
İtalya'nın ünlü Venedik kentinde halk, hafta sonu sokaklardaydı. Venedikliler, kentin turist akını nedeniyle 'yaşanmaz hale gelmesini' protesto etti. Ellerinde bavullarla katıldıkları gösteride, barınma ve istihdam sorunları nedeniyle kentten göç etmek zorunda kalmalarına yol açan politikalara tepki gösterdiler.
BBC Türkçe servisinden Övgü Pınar'ın haberleştirdiği protestonun ana temeli, kentteki evlerin daha çok kar getirdiği gerekçesiyle turistlere kısa süreliğine yüksek fiyatlarla kiralanmasından ve turizm dışındaki sektörlerde çalışanların iş bulamamasından şikayetçi olmaları.
Venedik ve exodus (toplu göç) kelimelerinin birleşimiyle "Venexodus" adı verilen gösteriye katılanlardan bazıları "İkamet hakkımızı geri alalım", "Gitmeyeceğim, kalacağım ve direneceğim" yazılı, kimileri ise "Elveda Venedik" şeklinde dövizler taşıdı.
***
Venedik'in 1951'de yaklaşık 175 bin olan nüfusu bugün 55 bin civarında.
Gelen turist sayısını yukarıda okudunuz. Bu bile size kentin durumunu anlatmaya yeter.
Kentte konaklayan turist sayısının yılda 9 milyona, günübirlik gezmeye gidenlerin sayısının ise 24 milyona ulaştığı belirtiliyor.
Venedik yönetimi, yerel halkın hayatını kolaylaştırabilmek amacıyla, kent içi ulaşımda kullanılan vapurlarda kent sakinlerine öncelik tanımak gibi önlemlere başvurmak zorunda kalmış. Ama nafile..
Cumartesi günü yapılan gösteriyi organize eden Matteo Secchi, Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu halkı yok olan ancak kalıntıları hala sergilenen Pompei kentini örnek vererek, "Biz de, insanların ziyaret edip muhteşem olduğunu söylediği ama içinde kimsenin yaşamadığı Pompei'ye dönüşüyoruz" diyerek duygularını dile getiriyor.
"Venedikliler turistlere karşı çıkmıyor" diyen Secchi, "Turistlerin Venedik'e gelmesinde sakınca yok ama yerel halk da burada yaşayabilmeli. Amaç bu iki farklı dünyayı bir araya getirmek olmalı" diye konuştu.
***
Aslında haksız sayılmalar. Son dönemde yada doğru tabiriyle son yıllarda şu yada bu şekilde yolunuz Venedik’e düştüyse şikayetin sebebini gözlemleyebilmişsinizdir.
Sokaklar, satıcı, işportacı Afrikalıların, taklit ürünlerin toplanma merkezi gibi.
Düşünebiliyor musunuz? İtalya’nın göbeğinde yaşanan bu rezaleti.
Hadi Venedik neyse.. Modanın merkezi denen diğer şehirlerde de ‘marka’ mağazaların önünde taklit ürünleri 3-5 dolara alıcı arıyor.
Durum tüm İtalya’da aynı anlayacağınız.
İnanılmaz rakamlarla tutulan mağazalar, ödenen maaşlar…
Üç beş yabancı konuk sizin ürününüzün taklidi ile sokaklarda..
Anlayacağınız önemli bir ’gelir’ kalemi olarak bilinen turizm, yerli halkı nasıl canından bezdirir, örneği bu olsa gerek…
Sanırım bu yüzden, hemen bütün Avrupa’da artık hava hafif kararırken tüm sokaklar yerli halkın çekilmesi ile sessizliğe bürünüyor.