ALMAN TURİSTLER TÜRKİYE'Yİ YİNE TERCİH EDECEK Mİ?
Alman Seyahat Birliği Sözcüsü Schäfer, Türkiye’deki darbe girişimi sonrasında Alman turist sayısının düşmesine rağmen Türkiye’nin sevilen bir tatil ülkesi olduğunu söyledi dün. Schäfer’in, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamadan alıntıladım. Türkiye'de temmuz ayında yaşanan darbe girişimi ve öncesinde Ankara ve İstanbul'da düzenlenen terör saldırılarının olumsuz etkilediği sektörlerden biri de turizm oldu. Almanya Türk turizmi için önemli ülkeler arasında yer alıyor. Alman Seyahat Birliği (DRV) Basın Sözcüsü Torsten Schäfer, bu yıl içinde Türkiye'ye giden Alman turistlerin sayısında önemli ölçüde düşüş yaşandığına dikkati çekiyor. Schäfer, 2016 yılında Türkiye’ye giden ziyaretçi sayısında düşüş kaydedildiğine değiniyor ve ekliyor, “Türkiye Almanların en sevdiği tatil ülkeleri arasında. Son yıllarda bu sayıda önemli artış gözlenmiş ve Türkiye Almanların yurt dışında tatil yapmayı tercih ettiği üçüncü ülke olmuştu. Bu yıl ise bir düşüşle karşı karşıyayız. Buna rağmen yine de milyonlarca Alman yıl içinde Türkiye’ye tatil için gitti. Bu yıl farklı durumlarla karşılaştık. Ocak ayında İstanbul’da Alman turistleri hedef alan saldırının ardından ziyaretçi sayısında düşüş yaşandı. Ancak bunu izleyen aylarda durum tekrar dengelendi. ‘Last minute' (Son dakika) satışları özellikle mayıs-haziran ve temmuz aylarında çok yoğundu. Daha sonra başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimi oldu. Ancak bunun sonrasında tahminlerin tersine ziyaretçi sayısı bir anda düşmedi, elbette sayılarda gerileme gözlemlendi ama darbe girişimi sonrasında bu düşüş hızlı değildi. Bunda büyük olasılıkla Almanların çoğunun tatil rezervasyonlarını önceden yapmış olması etkili oldu.”
“Önümüzdeki aylarda Türkiye yine Almanların tercih ettiği bir tatil ülkesi haline gelebilecek mi, bu yöndeki tahminleriniz nasıl?” sorusuna Torsten Schäfer’in cevabı, “Buna yanıt vermek çok zor. Şu andaki duruma göre turist sayısında düşüş olduğunu ve bugüne kadar kaydedilen en yüksek Alman ziyaretçi sayısı olan 5 milyon 600 bine ulaşmanın mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Türkiye’ye kaç Alman turistin gittiğini ancak yıl sonunda tespit edebiliriz. Gelecek kış ve yaza ilişkin olarak tahminde bulunmak da zor. Durum ülkedeki siyasi gelişmelere ve güvenlik durumuna bağlı. Elbette Ege ve Akdeniz’deki tatil yerleri saldırıların hedefi olmadı, ilgili kurumlar ile Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın güvenliğe ilişkin değerlendirmelerinde de, bu tatil beldelerinin saldırılardan etkilenmediği dile getirildi. Bu nedenle Türkiye’ye giden turist sayısının yine normal düzeyine ulaşacağını düşünebiliriz.” şeklinde. Bu pozitif yaklaşımı Türkiye doğru okumalı.
Yunanistan'da bu yılın 7 ayında her 10 kişiden 8'inin turizm sektöründe istihdam edildiği bildirildi. Yunan Turizm İşletmeleri Birliğinin (SETE) Çalışma Bakanlığına dayandırarak açıkladığı verilere göre, ocak -temmuz döneminde yaklaşık 254 bin kişi istihdam edildi. Bu dönemde turizm sektöründe istihdam edilenlerin sayısı 210 binden fazla oldu. Bir başka ifadeyle ocak-temmuz döneminde her 10 kişiden 8'i turizm sektöründe istihdam edildi. Yunanistan'da turizm gelirleri, 173 milyar avro olan ülkenin gayrisafi milli hasılasının yüzde 18,5'ini oluşturuyor. Yunanistan İstatistik Kurumu (ELSTAT) bu yılın ikinci çeyreğinde istihdam yüzde 23,1 olduğunu açıkladı. İstihdam edilen kişi sayısı yıllık bazda yüzde 2,7 ve aylık bazda yüzde 2,1 artış gösterdi, işsiz sayısı ise 1 milyon112 bine düştü.
Diğer taraftan turizm iş hacmi ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 1,1 düşüş sergiledi. Turist sayısında rekor yıl olan 2015'in ikinci çeyreğine göre, bu yılın ikinci çeyreğinde turizm sektöründe iş hacmi yüzde 1,1 daraldı. İkinci çeyrekte turizm iş hacminde artış mevsimsel sebeplerle ilk çeyreğe göre, yüzde 125,7 olarak gerçekleşti. Geçen yıl 26,1 milyon turistin ziyaret ettiği ülkede hükümet ekonominin dinamosu niteliğinde olan sektörde rekor tazelemeyi amaçlıyor. Hatırlarsanız Yunanistan Turizm Bakan Vekili Elena Koundura son dakika rezervasyonlarıyla bu yıl da rekor seviyede turist sayısı beklediklerini açıklamıştı. Bütün bunlar yaşanırken Kurban Bayramı tatilinde Balıkesir'in Ayvalık ilçesinden Yunanistan'ın Midilli Adası'na 20 bin kişi gittiği açıklandı. Ayvalık-Midilli arasında feribot seferleri düzenleyen turizm acenteleri yoğun talep karşısında ek seferler düzenlemek zorunda kalırken, Ayvalık Deniz Hudut Kapısı'nın Midilli'ye gidiş ve dönüş istikametinde oluşan uzun kuyruklar da dikkati çekti.
Tüm bu rakamlar bize ne söylüyor?
Yunanistan’ın uyguladığı fiyat politikasının doğruluğunu. Türkiye’deki fiyatların çok daha altında rakamlarla tatil Yunanistan’da mümkün. Özellikle adalarda ve kıyı şeridinde. Biraz düşünmek gerek sanırım.
Fitch Ratings'ten Türkiye değerlendirmesi geldi önceki günlerde. Fitch Ratings, Türkiye Analisti Gamble'in ülke ekonomisine yönelik görüşlerini Twitter hesabından kamuoyuyla paylaştı. Kıdemli Direktör ve Türkiye Analisti Gamble’a göre, düşük petrol fiyatları, Türkiye'nin turizm gelirlerindeki sert düşüşü dengeliyor. Kuruluşun ilk tweetinde, Türkiye'nin mali disiplinini koruduğu ancak para politikasının tutarlılığına yönelik soru işaretlerin devam ettiği değerlendirmesine yer verildi. İkinci paylaşımda ise "Düşük petrol fiyatları, Türkiye'nin turizm gelirlerindeki sert düşüşü dengeliyor" denildi. Fitch Ratings, en son 19 Ağustos'ta yaptığı not açıklamasında, Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu teyit etmiş, not görünümünü ise 15 Temmuz'da darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar nedeniyle "durağan"dan "negatif"e çevirmişti. Türkiye'ye ilişkin soru işaretleri sürüyor gibi görünüyor sanırım.